Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Problémy s postavou trápí i slavné muže: Kdo bojoval s poruchou příjmu potravy nebo úzkostmi?

  • Problémy s tělem trápí i slavné muže: Kdo bojoval s poruchou příjmu potravy nebo úzkostmi?
    15. dubna 2023 | 06:00

    Většinou to jsou ženy, které neustále řeší svou postavu a jsou často nespokojené s tím, jak vypadají. Možná vás ale překvapí, kolik mužů řeší stejný problém. Jsou nejistí a jejich odraz v zrcadle jim radost také příliš nedělá. Ještě větším překvapením pro vás může být, kolik takových mužů najdete mezi slavnými.

    Společnost a nastolené standardy na nás neustále vyvíjí tlak. A to jak na ženy, tak i na muže. Přestože se může zdát, že opačné pohlaví příliš neřeší váhu, a když je nějaké to kilo navíc trápí, rychle se ho zase zbaví, najdou se i takoví muži, kteří své tělo řeší stejně jako ženy. Často se také u nich objevují problémy jako poruchy příjmu potravy, úzkosti a nejistoty.

  • Sam Claflin (36)

    Herec Sam Claflin, kterého můžete znát například z romantického dramatu Než jsem tě poznala nebo z filmů Hunger Games, sice vyhrál v genetické loterii, stále se však potýká s nejistotami ohledně svého vzhledu. V jednom ze svých rozhovorů dokonce vyprávěl příhodu, jak byl na něj vyvíjen nátlak, aby zhubnul. "Pamatuji si, že mi při jednom natáčení zvedli košili a zmáčkli břicho. Doplnili to slovy, že musím rozhodně zhubnout," uvedl. Je si vědom, že je to naprosto nesrovnatelné s tím, co prožívají v showbyznyse ženy, přesto se kvůli tomu cítí často nervózní a nesvůj. "Pokud mě čeká role, ve které se musím svlékat, trávím hodiny a hodiny v posilovně a jsem schopný týdny držet dietu," dodal.

    VIDEO: Slavné české modelky, které dobyly svět.

    Video se připravuje ...
    Slavné české modelky, které dobyly svět • VIDEO: Videohub

  • Channing Tatum (42)

    Channing Tatum rozhodně patří mezi nejvíc sexy muže Hollywoodu, a pokud jste ho viděla ve filmu Bez kalhot, dáte nám rozhodně za pravdu. Sám však přiznává, že svlékání pro něj bylo velmi stresující. "Jsem nervózní z toho, když se svlékám před jedním člověkem, natož před stovkami lidí," řekl. Herec si je vědom, že filmový průmysl má na herce a herečky obrovské nároky, co se těla týče, a on sám se stal při natáčení snímku Bez kalhot obětí nezdravých návyků.

  • Chris Pratt (43)

    Chris Pratt v rozhovoru z roku 2014 uvedl, že si možná neumí plně uvědomit, jaký tlak zažívají ženy v Hollywoodu, přesto ale moc dobře ví, jaké to je zahánět negativní pocity jídlem. "Sám jsem se stal obětí emocionálního přejídání. Byl jsem smutný, tak jsem si udělal radost jídlem. Pak jsem se styděl, znovu jsem byl smutný a zase jsem to zajedl. Vím, jaké to je. Je to začarovaný kruh, ze kterého je občas těžké vyjít ven," dodal.

  • Ed Sheeran (32)

    V jednom z rozhovorů hudebník Ed Sheeran promluvil o svých problémech a o tom, jak přišel na to, že jsou nezdravé návyky příčinou jeho neustálé nespokojenosti. "Nikdy jsem nebyl spokojený se svým tělem a uvědomil jsem si, že je to proto, že mu nedopřávám kvalitní stravu." Zároveň zastává názor, že hudební průmysl má prostor pro všechny lidi bez ohledu na jejich vzhled. "V tomto oboru je dost hubených, tlustých i zrzavých lidí. Navíc ti, kteří nejsou příliš atraktivní, jsou často nejtalentovanější," dodal.

  • Zayn Malik (30)

    Ve své knize Zayn z roku 2016 popsal bývalý člen skupiny One Direction svůj boj s poruchami příjmu potravy. Tyto problémy ho provázely před posledním turné kapely v roce 2014 a přiznal, že to byla jediná věc, při které cítil, že má ve svém životě něco pod kontrolou. Zpěvák vydržel nejíst klidně celé dny. Jeho úbytek na váze byl tak vážný, že onemocněl. Poruchu příjmu potravy připisoval tlaku a stresu ze slávy a neustálého koncertování.

  • Arnold Schwarzenegger (75)

    Vůči problémům s vlastním tělem nejsou imunní ani lidé, kteří sportu a zdravému životnímu stylu zasvětili celý svůj život. Asi by vás nikdy nenapadlo, že Arnold Schwarzenegger může mít takové potíže. I když byl v nejlepší formě svého života, neustále byl k sobě tvrdý a kritický, protože měl pocit, že mu pořád něco chybí. "Nikdy jsem neviděl dokonalost. Podíval jsem se na sebe do zrcadla a chtělo se mi zvracet," přiznal.

  • Robert Pattinson (36)

    Robert Pattinson je často nazýván "nejžhavějším hercem" nebo "nejvíc sexy mužem světa". On sám tohle označení nesnáší, protože se tak vůbec necítí. Sám sebou si je velmi nejistý, trápí ho nedostatek sebevědomí a trpí tělesnou dysmorfickou poruchou. Jedinci s tímto onemocněním se domnívají, že mají fyzickou deformaci nebo vadu, kvůli které vypadají neatraktivní. Několikrát uvedl, že je mu velmi nepříjemné, když se ho v rozhovorech ptají na to, jak se udržuje v kondici. Podle něj tyto otázky vrhají světlo na tlak, kterému muži čelí, aby se přizpůsobili určitým fyzickým normám. Robert několikrát uvedl, že je velmi snadné spadnout do pasti posedlosti svým vzhledem a cesta ven není úplně jednoduchá.

     

Autor: Aneta Valešová
Diskuse ke článku
.