Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Potratová "stopka" v USA dostala zelenou! Jak reagovaly pobouřené celebrity?

  • Demonstrace v USA
    8. července 2022 | 06:00

    Spojené státy jsou zemí neomezených možností. A zřejmě i zákonů. Jak jinak se dá vysvětlit rozhodnutí zákonodárců, kteří po 50 letech zrušili právo na svobodný přístup k potratům? Nepochopitelný verdikt umožňuje rozhodovat o tom, za jakých okolností žena smí, nebo nesmí podstoupit potrat. Na rozhodnutí Nejvyššího soudu USA reagovala celá řada celebrit. Co na adresu zákonodárců zaznělo?

    Česká ženská lobby, která hájí práva žen v České republice, vyjádřila podporu všem Američanům protestujícím proti rozhodnutí Nejvyššího soudu USA, který téměř po 50 letech zrušil ústavně zaručené právo na svobodný přístup k potratu, přičemž v některých státech je potrat jako takový zakázán úplně. Další americké státy zákaz potratů v reakci na rozhodnutí Nejvyššího soudu USA veřejně deklarovaly.

    "I v ČR sledujeme, jak si evropští konzervativci plíživě připravují půdu pro prosazení své agendy zaměřené na omezení přístupu k potratům, na odmítání antikoncepce či prosazení manželství pouze jako svazku muže a ženy. Ostatně Polsko, kde je přerušení těhotenství navzdory veřejnému mínění již rok a půl kriminalizováno, s námi sousedí,” řekla předsedkyně České ženské lobby Marta Smolíková.

    Po rozhodnutí Nejvyššího soudu USA se dá očekávat, že interrupce zakáže až polovina amerických států, ve kterých žije něco přes 25 milionů žen v reprodukčním věku, na něž to může mít negativní dopad. Nejvíc ohroženy jsou sociálně znevýhodněné ženy žijící tzv. na okraji společnosti a ženy z nízkopříjmových skupin obyvatel.

    Své rozhořčení vyslovila celá řada známých osobností. Co vzkázaly vládě USA, a potažmo celému světu?

  • Taylor Swift

     

    Taylor Swift
    Autor: Zdroj: Profimedia

    "Jsem naprosto vyděšená, že po tolika desetiletích, kdy lidé bojují za práva žen rozhodovat o svém vlastním těle, rozhodnutí soudu o tuto možnost připravilo miliony žen!" nechala se slyšet zpěvačka a textařka.

    Video se připravuje ...
    Monika Bagárová: Nikdy jsem netušila, že můžu mít dvě srdce • VIDEO: David Turek, Elmer Carvalho

     

  • Billie Eilish

    Billie Eilish
    Autor: Zdroj: Profimedia

    Úspěšná zpěvačka a skladatelka reagovala na rozhodnutí soudu takto: "Dnešek je pro americké ženy opravdu černým dnem. V tuto chvíli už na to nemůžu dál ani pomyslet."

  • Danny DeVito

    Danny DeVitto
    Autor: Zdroj: Profimedia

    "Nejvyšší soude, mám tě v pr...," sdílel "věcně" svůj postoj k zákonodárcům slavný herec.

  • Ellen DeGeneres

    Ellen Degeneres
    Autor: Zdroj: Profimedia

    Ostřílená moderátorka talk show napsala na síti apelující vzkaz: "V celé historii se ženám nedůvěřovalo. Neměly právo volit nebo rozhodovat o tom, koho si vezmou. A teď navíc nemohou samy rozhodovat ani o svém těle? Nesmíme to nechat být, musíme věřit, že budeme vyslyšeny a dostaneme práva, která si zasloužíme!"

  • Olivia Rodrigo

    Olivia Rodrigo
    Autor: Zdroj: Profimedia

    "Jsem naprosto zničená a vyděšená. Tolik žen a tolik dívek kvůli tomu zemře?!" posteskla si americká zpěvačka a herečka.

Autor: Dita Mrázková
Diskuse ke článku
.