Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Nejkrásnější lidé planety podle vědců a starých Řeků? Jsou to tihle!

23. června 2022 | 06:00

Zlatý řez se objevuje všude, v přírodě, v umění i v kráse. Začal o něm mluvit už Platon, a to bylo před více než dvěma tisíci lety. Dnešní vědci spojili všechny stávající poznatky o zlatém řezu a aplikovali je pomocí algoritmu, který řadí různé obličejové rysy na tváře známých osobností. Vyšli jim z toho ti nejdokonalejší jedinci, kteří odpovídají představě krásy starých Řeků.

Krása obličeje se řídí konkrétními parametry – vzdáleností mezi zorničkami, vzájemným postavením očí a rtů, přesněji řečeno poměrem těchto vzdáleností k délce a šířce obličeje. Když tedy vědci provedli zkoumání známých světových osobností, zjistili, že nejblíže představě o dokonalosti starých Řeků se blíží Robert Pattinson a mezi ženami je to Bella Hadid.

V renesanci začali zlatý řez používat umělci při tvorbě svých děl, ale jak je vidět, poměr fí se dá použít k výpočtu v jakékoli oblasti. Jak tedy dochází k přesnému měření? Změří se délka a šířka něčí tváře a poté se výsledky rozdělí. Předpokladem je, že čím blíže jsou poměry obličeje nebo těla k číslu 1,618 (fí), tím jsou krásnější. Poté se provedou měření od vlasové linie na čele k místu mezi očima, od místa mezi očima ke spodní části nosu a od spodní části nosu ke spodní části brady. Osoba je tím krásnější, čím jsou čísla podobnější, nejlépe shodná. Pozornost je samozřejmě věnována symetrii a proporcím obličeje. Aby bylo ucho považováno za krásné podle zlatého řezu, musí se délka ucha rovnat délce nosu a šířka oka by se měla rovnat vzdálenosti mezi očima.

Video se připravuje ...
Jak se měnila ženská móda v posledních 100 letech • VIDEO: Glamour magazine

Robert Pattinson se přiblížil k dokonalosti na 92,15 % a Bella Hadid dosáhla ještě vyššího procenta úspěšnosti, a to celých 94,35 %. Robert byl přitom prý v měření všech poměrů nad průměrem, zkazily mu to rty, jež jsou prý moc úzké. Mezi prvními třemi ženami se na stupni vítězů objevila také v poslední době značně neoblíbená Amber Heard s 91,85 %, která skončila na třetím místě – ještě za Beyoncé s 92,44 %. Není divu, že tahle kráska dokáže učarovat. Jisté je, že krása obličeje není vždy ukazatelem krásy duše, ale kdo ví, jak to všechno v kauze s Johnny Deppem bylo. Na dalších pozicích pak byly Ariana Grande s 91,81 %, Taylor Swift s 91,64 %, Kate Moss s 91,05 %, Scarlett Johansson s 90,91 % a Natalie Portman s 90,51 %.

Bella Hadid ovšem přiznala  plastiku nosu, již podstoupila ve čtrnácti letech. Kdo ví, zda by bez ní skórovala tak vysoko. Však plastická chirurgie se zlatým řezem hodně pracuje, krása je jejich každodenním chlebem. 

Robertovi na krk velmi těsně dýchal Henry Cavill – 91,64 %. Jeho skóre pokazila vzdálenost mezi očima, dalším adeptem je Bradley Cooper – 91,08 %. Toho zradil tvar obličeje. Brad Pitt – 90,51 % – se umístil až na čtvrté příčce, a to kvůli špatnému tvaru nosu. Na páté místo se propadl dříve nejkrásnější George Clooney – 89,91 %. Je to hrozné, ale stárnutí a ztráta objemu ve tváři ho připravily o titul. Takový je zkrátka život, krása je pomíjivá, proto bychom měli vždy hledět na jiné hodnoty.