Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Ženu v čele státu? Ano! Shodují se představitelé filmu Prezidentka

Video se připravuje ...
VIDEO: videohub
24. června 2022 | 06:00

Ve středu proběhla slavnostní premiéra nové české romantické love story Prezidentka. Aňa Geislerová stanula ve filmu v čele naší země a otevřelo to otázku, jak by to asi vypadalo, kdyby u nás vládla žena. Není to přece tak neobvyklé, i když mnoho prezidentek opravdu není. Zajímalo mě, co si o tom myslí hlavní hrdinové filmu.

Na červeném koberci v kině Lucerna bylo rušno a podařilo se mi odchytit k rozhovoru dvě mladé herečky: Denisu Biskupcovou, která ztvárnila ve filmu dceru prezidentky, a Vandu Chaloupkovou, jež dostala roli osobní strážkyně naší hlavy státu. Tuto rozkošnou dvojici jsem doplnila o jednoho z hvězdných hostů, tentokrát muže, aby to bylo trochu vyrovnané. Tím dotyčným byl sportovní komentátor Václav Tittelbach.

Václav dorazil na premiéru se svou manželkou a moc jim to slušelo, ostatně stejně tak jako oběma mladým dámám. Zatímco pro Denisu byla premiéra opravdu premiérou a film předtím vůbec neviděla, takže se těšila, co ji čeká, Vanda již film viděla o den dříve během předpremiéry konané v rámci Ladies Night a přišla si hlavně užít tu atmosféru.

Film Prezidentka má v podstatě velmi jednoduchou zápletku a obsahuje i pár pohádkových prvků. Například to, jak vládkyně v přestrojení proniká mezi běžný lid, aby si užila normálního života. Jak ztrácí střevíček u svého prince na zahradě. Tím princem je Ondřej Vetchý. Ona se vydává za někoho jiného, on ji nepozná, zamilují se, ale nic není tak jednoduché, realita života se jim do jejich romance přimísí a všechno zkomplikuje. Jak to dopadne, na to si zajděte do kina!

Všem třem výše zmíněným jsem položila stejné anketní otázky, které se týkaly právě ženy na nejvyšší pozici v zemi a toho, jak oni sami by reagovali, kdyby se ocitli v této funkci. Některé odpovědi jsou opravdu nápadité.

Chtěli byste v čele našeho státu ženu?

VT: Je to složitá otázka, ale myslím si, že bych si to dokázal představit. Na Slovensku to funguje docela dobře, takže proč ne?

DB: To bych si určitě přála. Kdyby některý z mých rodičů chtěl kandidovat, tak je samozřejmě podpořím, ale asi bych to nechtěla, jsem ráda, že v reálném životě nejsem dcerou prezidentky jako ve filmu.

VCH: Proč ne? Vždyť je dokázáno, že žena v kolektivu zvyšuje kvalitu té dané instituce.

Co by podle vás měla mít taková žena, aby se prosadila?

VT: Právě prosadit se v kandidatuře je velmi těžké, protože těch vlčáků kolem bude asi hodně. Určitě empatie, rozhled, určité manažerské schopnosti, ale pokud by to jako paní Čaputová zvládla s takovou nonšalantností a noblesou, tak by to bylo v pohodě.

DB: Měla by být spravedlivá a laskavá.

VCH: Přesně to, co Aňa – krásná, chytrá, vtipná, věrná, férová.

Dokážete si sami sebe představit v takovém úřadě?

VT: Absolutně ne!

DB: Určitě ne, nejsem vůbec praktická a celkově to jde úplně mimo mě.

VCH: Ne, to nechcete, vždyť já ani neumím mluvit při rozhovoru.

Kdybyste se do téhle role náhodou dostali, co by bylo první, co byste změnili?

VT: Vůbec nechci řešit, že bych se do toho dostal, nechci, děkuji.

DB: Legalizovala bych sňatky stejného pohlaví!

VCH: To je strašně těžká otázka, nechce se mi úplně zabíhat do politiky a nevím, co všechno je a není špatně. Já bych se chtěla nechat hýčkat, ale to bych asi potřebovala být královna, ne prezidentka. Koupala bych se v mléce, nechala bych se masírovat a někdo by mě mohl krmit hrozny, to by mě bavilo.