Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Fotbalistka Tereza Bolfíková: V jedenácti mě ze školy odvedla sociálka do dětského domova

Video se připravuje ...
VIDEO: Videohub
20. června 2022 | 06:00

Občas máme všichni tendenci si stěžovat, přestože máme vlastně všechno. Mnohdy si to ale neuvědomujeme, dokud to neztratíme nebo se nepotkáme s někým, kdo hned na startovní čáře začínal úplně sám! Jaké to je vyrůstat v dětském domově, o tom bude další díl pořadu Nejsi v tom sama s fotbalistkou Terezou Bolfíkovou.

Talentovaná mladá fotbalistka Tereza Bolfíková skončila v dětském domově v jedenácti letech, když si pro ni a její sestru přišla do školy sociální služba. Díky starší sestře, která jí byla oporou, nebyla tato obrovská životní změna tak tíživá. „Připadala jsem si jako na táboře,“ říká o své zkušenosti Tereza. Ta má dalších šest sourozenců, maminka se rozešla s jejím otcem, což jí dlouho vyčítala, protože byl pro ni nejlepším kamarádem. Ještě dnes úplně nechápe, proč se tak stalo, ale odpustila jí.

Její matka bohužel výchovu dětí nezvládla, a tak jí byly děti, kromě jednoho syna, postupně odebírány. Některé děti šly rovnou do pěstounské péče, avšak Tereza spolu se svou jednou sestrou nastoupila do dětského diagnostického ústavu v Liberci. „V mém dětství by se našly i dobré chvíle, ale také ty špatné. Bylo to těžké, když nás sourozence rozdělili, ale mamince to nezazlívám,“ svěřila se drobná tmavovláska.

Na svůj pobyt v dětském domově má většinou pozitivní vzpomínky. Mezi dětmi si našla i svou nejlepší kamarádku, ale přiznává, že se také mnohdy spálila a zjistila, že ne každému může věřit. Děti v dětských domovech bojují o své místo na světě a některé z nich si nesou bolavé rány.

Dnes Tereza přiznává proměnu z poměrně bezstarostné teenagerky v dospělou ženu, která si uvědomuje, co samostatný život obnáší. V dětském domově v Krupce, kam byla z Liberce přesunuta, zůstala až do devatenácti let. „V domově bylo všechno lehčí zvládnout, vždy se našel někdo, kdo pomohl. Nyní si uvědomuji, že je život mnohem těžší, než jsem si dříve myslela. Ale nevzdávám se,“ říká Tereza.

V momentě, kdy opouštěla dětský domov a vydala se na samostatnou dráhu života, pomohla jí osobní koučka Andrea z programu Restart, který zajišťuje Nadační fond Veroniky Kašákové. Program Restart sdružuje školené mentory, kteří dětem, které opouštějí dětské domovy, pomáhají stabilizovat jejich životní situaci.

Tereza už má za sebou nejeden životní úspěch, chtěla by také studovat na vysoké škole a hrát fotbal závodně. V každém případě moc dobře chápe, že život není peříčko. Podívejte se na rozhovor, v němž se Terezka svěřila se svým životním osudem.

Video se připravuje ...