Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Příběh svatebních šatů ze Slunečné a drby ze zákulisí. Tohle jste určitě nevěděli!

29. června 2020 | 06:00

Oblíbený seriál Slunečná sice odvysílal poslední díl sezony, ale díky velké přízni diváků bude natáčení pokračovat. Na další pokračování se můžete těšit už po prázdninách. Seriál samozřejmě netvoří jen herci, ale také všichni ti šikovní lidé v zákulisí. Maskéři, vizážisti, kostyméři a spousta dalších. Jaké pikantnosti unikly právě z těchto zdrojů v zákulisí?

V každém takovém seriálu jsou samozřejmě tím hlavním elementem herci. Před kamerou se tu vystřídalo 291 herců, 38 se jich objevuje pravidelně, jelikož to rozsah jejich role vyžaduje, a natáčení probíhá v patnácti dekoracích. V seriálu se stačily objevit i známé osobnosti jako Zdeněk Pohlreich, který se prý v seriálu ještě objeví, nebo kapela Jelen. Za šest měsíců vysílání se stihlo natočit 35 dílů, a to celkem bylo 138 natáčecích dnů.

V prvním patře se na chodbách ateliérů tísní stovky kostýmů a každý má svého majitele. Hlavní hrdinka Týna Popelková v podání Evy Burešové má k dispozici pět flanelových košil a dalších deset různých variací kalhot, bot, trik a šátků.

Svatební šaty s příběhem

Speciální péči dostala herečka v den své svatby, i když z ní nakonec sešlo a Týna od oltáře utekla. Kostymérky si pro ni připravily jedny svatební šaty hned ve třech exemplářích. Šaty se hledaly na internetu, protože musely být v retro duchu. Týna se totiž chtěla vdávat v šatech po mamince. Svou chvilku si tak jedny šaty užily v okamžiku, kdy herečka čekala před kostelem, druhé provedení bylo zašpiněno ještě před svatbou v hospodě, když na nich nešťastně skončil guláš. Třetí pak oblékla Eva Burešová ve chvíli, kdy běžela po schodech od Štěpána. Dost se při jejím běhu zašpinily.

O něco chudší je v tomto ohledu Marek Lambora coby Janek Linhart, ten má na skladu pět obleků a víc než deset kousků civilního oblečení. Zvláštní pozornost dostaly i zástěry, které nosí obsluha v hospodě. Jsou ušité z pravého denimu a logo Slunečné, které je zdobí, se speciálně vyrábělo a dalo se na ně vyšít.

Na své si přijdou i kaskadéři, kteří zaskakují za herce v náročnějších scénách – jako byly trysk na koni Evy Burešové nebo její kácení dříví v lese. Oblečení, které v tu chvíli měla Týna na sobě, tak muselo být ve dvojím provedení a identické. To druhé totiž dostala na sebe kaskadérka, která na chvíli Evu Burešovou zastoupila.

Statek by se neobešel bez zvířecích herců, a tak diváci měli možnost vidět kozy, krávu Jitku, králíka Tondu, slepice, koně, psa Aragorna, štěňátko nebo statného kozla. Herci se během natáčení mají šanci i dobře najíst. Na každý díl tak padne zhruba deset porcí jídla, které snědí štamgasti v hospodě nebo obyvatelé statku v kuchyni. To všechno zapili třiceti sudy nealko piva, přesněji 1250 kousky.

V zákulisí maskérny měli všichni plné ruce práce a taky pěknou spotřebu materiálu. Maskérky v rámci péče o vlasy a tváře herců spotřebovaly 24 litrů laku na vlasy, 1,5 litru make-upu a přes půl litru řasenky. Za dobu natáčení padlo 0,7 kila pudru a 6 litrů dezinfekce na štětce. Herci také vypotřebovali 84 balení papírových kapesníků a 72 balení vlhčených ubrousků. Seriál Slunečná se prozatím s diváky rozloučil 35. dílem a na obrazovky se vrátí po letních prázdninách.