Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zlata Adamovská: Osobní energie pro mne začíná být vzácnou veličinou

Video se připravuje ...
23. října 2022 | 06:00

Herečku Zlatu Adamovskou (63) můžete vidět v těchto dnech v nové romantické komedii Za vším hledej ženu. Komedie je o vztazích a mimo jiné i o vztahu mladé ženy s o hodně starším partnerem. Co si o tom myslí herečka?

Mnoho vašich fanoušků a fanynek obdivuje, jak zrajete jako víno. Co je podle vás nejdůležitější, aby se žena cítila skvěle, a tím to i vyzařovala navenek?

Děkuji za kompliment, ale každá rada drahá, jak se říká. Sama bych ji často potřebovala. Myslím, že „radílků“ a zaručených způsobů, jak se udržet fit či jak mít krásnou pleť a vlasy, je kolem nás dost a dost. Podle mne je důležitá hlavně samotná péče a čas, který bychom pravidelně měly věnovat samy sobě. A podle mne se na člověku často podepíšou stres, přepracovanost, nelad ve vztazích, taková vnitřní nerovnováha. Být v pohodě, zajímat se o život kolem sebe, ale zároveň nezlenivět a nevzdat touhu po zítřku, to je někdy pořádná fuška. Ale já říkám, že život je jen jeden a žádný den není nanečisto. Podle toho žiji a užívám si života hlavně směrem dopředu.

Jak dobíjíte baterky?

Osobní energie pro mne začíná být vzácnou veličinou, tak se snažím s ní šetřit a nacházet způsoby, jak ji dobíjet. Je to třeba relax v přírodě, práce na zahradě, pobyt v lázních nebo třeba cestování. Člověk si takzvaně vyčistí hlavu a na další práci se těší. Udržování takové rovnováhy je důležité a já už vím, že se nesmím pracovně přetěžovat, a proto si čas na odpočinek zahrnuji do svého pracovního diáře.

A měli jste tohle léto šanci někam vycestovat?

Na dovolenou jsme s manželem odletěli až v září. Za přírodou do Kanady. Byl to pro mne úžasný zážitek, viděli jsme nádherná ledovcová jezera, hory, vodopády, dokonce i divoká zvířata. Medvěda jsme naštěstí nepotkali.

Jakou roli hrajete ve filmu?

Mou postavu nedávno opustil manžel, protože si našel mladší. V kontextu toho příběhu, kdy si moje dcera Alex najde staršího chlapa (Marek Vašut), to samozřejmě vytváří situace, které jsou někdy komické, někdy smutné, ale rozhodně jsou ze života. Ve filmu jsem milující matka, avšak se špatnou zkušeností s muži. Matka, která nechce, aby její dcera dopadla stejně, proto jí mluví do života víc, než je zdrávo. V životě svým dětem do vztahů nemluvím, myslím si totiž, že osobní zkušenost je nepřenosná a že si každý na tu svoji pravdu musí stejně přijít sám.

Jak jste prožívala mateřství v reálném životě?

Byla to kolikrát pěkná honička, ale jsem ráda, že jsem si to s nimi i přes to užívala. No a teď, když už jsou děti velké a soběstačné, si užívám víc klidu a děkuji osudu, že je mám. Naštěstí bydlíme všichni blízko sebe, takže se vídáme poměrně často. Zrovna dneska jsem jim upekla štrúdl a měly ho i s donáškou do bytu.

A co vnoučata?

Když je pár dní nevidím, stýská se mi. Ale když je mám pár dní na hlídání, ráda je zase odevzdám dceři. Vnoučata jsou 2v1. Nabijí vás energií a zároveň ji z vás vysají. Ale bez nich by pro mne byl život o moc chudší.

Téma rozvodu vám také není v reálném životě cizí. Jak jste to tenkrát prožívala?

Moje postava ve filmu je zdrcená z rozvodu a na můj vkus až moc přenáší zášť vůči bývalému manželovi i na jiné muže a vztahy. Já jsem v životě zvolila raději rozvod než vraždu a myslím, že jsem udělala dobře.

A jak jste si rozuměla s vaším filmovým manželem – Janem Čenským?

Na scény s mým filmovým exmanželem nebylo ve scénáři dost místa, a tak jsme s Honzou Čenským měli ve filmu jen jednu scénu, ve které jsme se vlastně nepotkali. Já jsem ho totiž přistihla na parkovišti obchodního centra, jak vystupuje z auta se svou novou přítelkyní, a provedla jsem mu takovou děsnou nečekanou a docela vtipnou věc, která odpovídala duševnímu rozpoložení té mé role. Co to bylo, se diváci dozvědí až v kině, do kterého je srdečně zvu.

Video se připravuje ...