Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Dana Morávková: Přivázali mě k topení a týrali, ale strach o dítě nic nepředčí

Video se připravuje ...
VIDEO: Adam Balažovič/BPŽ
3. dubna 2019 | 06:00

Dana Morávková (47) je oblíbená nejen díky své roli Zdeny v seriálu Ordinace v růžové zahradě. Má totiž spoustu dalších talentů, třeba navrhuje kabelky nebo vymýšlí choreografie. Potkaly jsme se na akci, kde se představoval nový produkt na blond vlasy, tak jsem byla zvědavá, jestli náhodou nemá v plánu nějakou radikální změnu.

Dano, byla jste někdy za svou kariéru úplná blondýnka?
Ano, poprvé jsem byla odbarvená asi ve čtrnácti letech do německého třídílného filmu a pak jsem jako blondýnka natočila i princeznu Husopasku a po potvoře Andree, když jsem nastupovala do Ordinace, tak aby ta doktorka byla jiná, zvolili jsme také blond.

V které barvě se cítíte nejlépe?
V té, kterou mi nadělil pán Bůh, a v té, kterou jsem zdědila po tatínkovi, a to je tato hnědá. Teď už si nechávám svoje vlastní a naštěstí mám kvalitní vlasy, nemám tam nic našitého a necítím, že by jim škodila jakákoli procedura. Ke kadeřnici chodím pravidelně jednou do měsíce a musím říct, že tam chodím moc ráda. Po každé návštěvě si to vždycky naplánuji dopředu, myslím si, že je to slušnost i vůči paní kadeřnici, aby si mohla všechno pěkně rozvrhnout.

Nedávno vám vyšla nová řada kabelek, že ano?
Ano, před měsícem vyšla nová řada kabelek ve spolupráci s Preciosou a pevně doufám, že se dámám budou líbit.

Podílíte se i na tvorbě designu?
Ano, ale nemám to slovo u mě ráda, protože jsem to nevystudovala. Je to ale normálně návrhářská práce. Vymyslím si, jak by kabelka měla vypadat, nakreslím to a pak jedu do Třebechovic pod Orebem. Povídáme si o tom, vyberu si barevnost kůže, kování, ozdoby a pak se udělá vzoreček z koženky, protože to není tak finančně náročné, a pak se teprve na základě toho začne vyrábět.

Takže vy každou sezonu máte doma ty největší trendy a zadarmo?
Máte pravdu, že můj manžel je za tuhle spolupráci moc rád, protože teď už za kabelky nemusím utrácet.

Jaká tedy bude nová řada vašich kabelek? Budou barvičky, nebo spíš klasika?
Hodně barevné, ale něžné barvy, protože je to kolekce na jaro/léto, tak to k tomu patří. Poprvé budeme mít také ledvinky a batůžky, které se dají nosit dopředu i dozadu. Ozdoby jsou z Preciosy a barvy jsou nádherné, jsou tam holubí šeď, světle růžová, krémová, fialková, modrá, myslím si, že si každá žena, která má ráda barvy, vybere, ale znáte to, největší poptávka je vždycky po černých.

Ledvinka mě zaujala, protože to byl takový osmdesátkový výstřelek, který se teď vrací. Ale ne všichni to vítají s otevřenou náručí. Vy si troufnete nosit ledvinku?
Už jsem kdysi jednu ledvinku měla, ale to bylo kdysi. Teď se ledvinka vrací do všech značek i těch nejvyhlášenějších módních domů. Naše se dá nosit i na večer.

Takže pravidelně sledujete trendy?
Moc ráda, ale je jasné, že si nemohu pořídit všechny kabelky světa. Sama pro sebe si ale hraju takovou hru. Poznávám na ulici a ve společnosti kabelky, které nosí jiné ženy, trefuji se do správných značek a dost mi to jde. Třeba támhle vidím diorku.

Poznáte i napodobeniny?
To bych se musela podívat dovnitř, asi by se to poznalo. U některých je to poznat na první pohled.

Zabrousím k Ordinaci. Herecky teď dostáváte jednu pecku za druhou. Nejdříve to bylo domácí násilí, teď únos dítěte, to je opravdu hodně náročné, co vaše postava prožívá!
Často slyším, že mi dramaturgové a scenáristé dávají těžká zadání. Já jsem jako herečka moc ráda, protože mám možnost si vyzkoušet nové věci. Postava Zdeny opravdu neprochází růžovou zahradou, ale já jako herečka mám co hrát.

Kdybyste měla porovnat: co z toho bylo emocionálně nejnáročnější? Jestli domácí násilí, nebo únos dítěte?
Myslela jsem si, že domácí násilí nic nepředčí. Nejhorší bylo, jak se ke mně choval, to psychické násilí bylo mnohem těžší, než když mi občas jednu fláknul a přivázal mě k topení, to se dalo vydržet. Když mě týral slovy a urážel, bylo to stokrát horší. Když máte strach o dítě, nevíte, jestli žije, nebo ne, tak to je ještě horší, protože jsem také máma.

Jak bude situace pokračovat dál, jistě nemůžete prozradit.
Nemohu, to bych divákům nemohla udělat, aby se neměli na co těšit. Mám jen radost z toho, že pokud se diváci dívají na seriál, tak jsou oproti Zdeně a Davidovi napřed, protože vědí, že Hanička žije a že se o ni stará nějaký člověk.

 

Video se připravuje ...