Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

MUDr. Olga Pecinovská: Na alkohol v Čechách umírá každá šestá žena

Video se připravuje ...
VIDEO: Videohub
14. února 2022 | 06:00

Alkoholu a závislosti na něm jsme se v pořadu Nejsi v tom sama už věnovaly, a to z pohledu ženy na něm závislé. Jelikož je ženský alkoholismus stále se zvětšujícím problémem, bude i dnešní díl o této problematice, tentokrát z pohledu ženy, u níž závislé většinou končí. Mým dnešním hostem je doktorka Olga Pecinovská.

Paní doktorka Olga Pecinovská je vedoucí lůžkového oddělení pro ženy na Klinice adiktologie ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze, a to už od roku 2003. S problematikou ženského alkoholismu – a nejen toho – má tedy mnoholeté zkušenosti. Proč tedy ženy stále častěji sahají po alkoholu a hledají v něm únik od reality? „Je to zapříčiněno několika různými faktory. Alkohol se stal dostupnějším a také se vůči němu zvýšila tolerance ve společnosti. Druhým faktorem je změna role ženy ve společnosti,“ vysvětluje paní doktorka. Toto téma samozřejmě objasnila důkladněji.

To, co mě – a nejen mě – vyděsilo nejvíce, je to, že u žen, které umřou mezi třicátým a čtyřiačtyřicátým rokem života, je alkohol přímou příčinou úmrtí u každé šesté ženy. Oddělení adiktologie pro ženy ve VFN oslavilo padesát let výročí, a jak se ukázalo, ženský alkoholismus má stále závažnější dopady na zdraví, psychiku i vztahy. Dalším děsivým faktem je, že se alkoholismus rozmáhá u žen na mateřských, a dokonce i u těhotných. Pití v těhotenství způsobuje fetální alkoholový syndrom a ročně se s touto poruchou v Čechách narodí tři tisíce dětí!

Pomoct může každý, kdo si všimne, že má někdo z jeho blízkých problém. „Musí se použít postup, kterému se říká tvrdá láska. To znamená, že to musí vždy obsahovat ujištění o tom, že vás ten druhý stále miluje a záleží mu na vás. Zároveň podotknutí, že vás alkohol mění a nejde s vámi takto vydržet, ujištění, že tu bude pro vás, pokud se začnete léčit. Zrcadlo musí být člověku nastavováno opakovaně, aby to pochopil, protože ze začátku se samozřejmě bude bránit a nebude se mu to líbit. Pokud někdo vyhrožuje odchodem v případě, že nepřestane ten druhý pít, potom to musí dodržet,“ vysvětlila paní doktorka Pecinovská.

Myslím si, že rozhovor s paní doktorkou by si měl poslechnout každý, a nejen ženy. Já sama teď držím výzvu 100 dní bez alkoholu a musím říct, že opravdu pozoruji lepší paměť, hezčí pleť a celkově více energie.

Video se připravuje ...