Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Simona Moosová: Život s postiženým dítětem vás naučí lásce a pokoře

Video se připravuje ...
VIDEO: Videohub
11. dubna 2022 | 06:00

„Chcete kluka, nebo holčičku?“ ptá se spousta lidí během těhotenství maminek. „Je to jedno, hlavně, aby bylo zdravé“ – zní častá odpověď. Ne každý má ale takové štěstí. Jaké to je vychovávat dítě s handicapem, o tom bude další díl pořadu Nejsi v tom sama s maminkou Simonou Moosovou.

Simona je maminkou tří dcer, z nichž ta nejmladší Adélka trpí vážnou a velmi vzácnou metabolickou poruchou. Glutarová acidurie je způsobena neschopností organismu zpracovávat aminokyseliny lysin a tryptofan. Dochází tak ke zvýšení hladiny toxické kyseliny glutarové. K zaplavení organismu toxiny dochází při každém zatížení zvýšeným množstvím lysinu a tryptofanu například při běžném úbytku váhy v novorozeneckém období, při odbourávání tělesných bílkovin dítěte při horečce a hladovění, při běžných infekcích, po operacích a podobných zátěžových situacích.

Postižené děti se zdají být normální, dokud neutrpí akutní metabolickou krizi, obvykle mezi šestým a osmnáctým měsícem věku, ale v Adélčině případě k tomu došlo už těsně po narození. „Doktorka říkala, že je Adélka nějaká divná,“ vyprávěla Simona. Trvalo celý týden, než doktoři zjistili z krevních testů, co s miminkem je a že je v ohrožení života.

Miminko člověku vždycky změní celý život, ale s příchodem Adélky se Simoně obrátil naruby celý svět. Bohužel jí chyběla i opora v partnerovi, protože Adélčin tatínek situaci vyřešil tím, že od rodiny odešel. Oporu měla naštěstí ve svých starších dcerách a rodině. Adélka musí dodržovat přísnou nízkobílkovinovou dietu, a náklady nejen na jídlo jsou tak mnohonásobně vyšší. Pro maminku samoživitelku opravdu velké sousto!

Simonin příběh je neskutečně inspirativní a jistě není jedinou maminkou bojovnicí, která se musí potýkat s podobným osudem. „Adélka nás všechny naučila neskutečné lásce a pokoře,“ říká Simona. Poslechněte si její příběh v našem rozhovoru.

Video se připravuje ...