Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Matouš Ruml: V Ulici už ho neuvidíte, ale váš oblíbený učitel je zpět v novém seriálu

Video se připravuje ...
VIDEO: videohub
19. září 2021 | 06:00

Matouš Ruml (35) byl jedním z nejoblíbenějších učitelů v seriálu Ulice, ale jeho dějová linka skončila. Bylo to velké loučení, ale nyní mají všechny fanynky a fanoušci opět možnost vídat ho pravidelně v novém seriálu a opět bude v roli profesora, a to v seriálu, který se jmenuje Pan profesor.

Matouši, vy se opět budete objevovat v seriálu, opět v roli učitele, co mi k tomu řeknete?

V Panu profesorovi, budu ztvárňovat roli pana Valenty, což je profesor matematiky, a ano, jak jste zmínila, z jednoho seriálu, kde jsem byl profesorem, jdu do druhého, kde bude zase v roli profesora, akorát trochu měním předmět.

Jak je matematika blízká vašemu srdci?

Moc ne, do druhé třídy velmi blízká a od zlomků už je to horší. Naštěstí nemám pozici v seriálu, kdy bych vyučoval a vysvětloval příklady, takže si to ještě nemusím sám biflovat.

Dětem už začal nový školní rok, jak jste to měl vy, když končily prázdniny a měl jste se vrátit do školy?

Mám pocit, že jsem se do školy vždycky těšil, neměl jsem trauma nebo žaludeční potíže. Těšil jsem se na spolužáky. Na jisté předměty jsem se tedy netěšil, ale jinak si myslím, že jsem byl průměrným studentem, žádný premiant, ale nechodil jsem za školu.

Které předměty kromě matiky tedy byly ty, na které jste se netěšil?

V podstatě to byly všechny předměty, ve kterých jsem potřeboval ty matematické znalosti nebo vzorečky, jako byla fyzika a chemie. Prostě jsem tomu nerozuměl a nejvíc jsem se na to netěšil, když jsem byl rok na střední průmyslové škole, kde ta matematika byla vážně těžká. Když jsme něčemu nerozuměli, tak jsme se přihlásili a pan profesor nám na dotaz, proč to tak je, odpověděl: Páč je to dané. To je tedy tak asi jediné, co si z matiky pamatuji.

Inspirujete se ve svých učitelských rolích některým z vašich předchozích profesorů?

Jsem připraven tuto legendární větu použít, když budu vyučovat ve třídě a někdo se mě zeptá na vysvětlení příkladu, odpovím: Páč je to daný. Myslím si, že tohle Valenta určitě aspoň jednou řekne! Jinak je profesor Valenta tím profesorem, kterého si ze svých studentských let nezapamatujete. Není pedant a není ani ničím výjimečný a většinou si pamatujete ty výjimečné, takže se nemohu těmi výjimečnými inspirovat, musím sáhnout do paměti a najít ty druhé.

Myslíte si, že vaši fanoušci z Ulice se kvůli vám budou dívat na tento nový počin?

Nevím, jestli nad tím někdo takhle přemýšlí a je tak smutný, že odešel pan Kučera z Ulice, pak možná ten se bude dívat na pana Valentu v Profesorovi, ale já takhle nepřemýšlím. Jsem herec a beru role, které ke mně přicházejí, a jestli hraji profesora, nebo žáka je jedno.

Vy jste měl nedávno premiéru filmu, ve kterém hrajete dealera trávy, jak jste se do takové role vpravoval a musel jste se nějak připravovat?

Musel jsem. Hrál jsem kluka ve svém věku, ale takového mamánka a nedospělého a pohodlného. Prodává trávu a zároveň ji i rád konzumuje, takže jsem musel začít znovu kouřit, aby to vypadalo, že jsem kuřák, protože když nekuřák dělá, že kouří, tak je to vždycky poznat. Byla to vlastně jedna z nejnáročnějších příprav, které jsem absolvoval, ale věděl jsem, že to opustím hned, jakmile skončím natáčení, a to se stalo.

Vy jste vůbec docela v jednom kole, také účinkujete ve hře Werich. Máte ještě něco dalšího v plánu?

Skoro celé léto hraju ve Werichovi, kde hraji Jaroslava Ježka, nebo v inscenaci Meda nebo na Letních Shakespearovských slavnostech v Letní pohádce. V září bude mít premiéru film Jedině Tereza, kde hraje Veronika Khek Kubařová a Igor Orozovič a já tam hraju Igorova kamaráda. Je to romantická komedie a zároveň půjde do kin animovaný film Myši patří do nebe, což je krásný příběh, kde jsem daboval jednu z hlavních postav, a na to se moc těším i s dětmi, protože já jsem daboval jednu z hlavních postav.

Zaujala mne ta romantická komedie. Jak se jako muž stavíte k tomu, když chce partnerka sledovat romantickou komedii, je to žánr, na který se i rád díváte?

Neuráží mě. Já se bez své ženy dívám na akčňáky a sci-fi filmy, protože to by ji nebavilo, pak se spolu, když je čas, díváme na romantické komedie. Když si teď najdeme čas na sledování filmů, tak se jako rodina díváme spíš na nějakou pohádku nebo animák!

Koukáte na ty vaše?

Samozřejmě taky. V animovaných filmech nakonec najdete úplně všechno, jak akční scény, tak romantiku. Nakonec je to asi aktuálně můj nejoblíbenější žánr.

Video se připravuje ...