Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Skryté symboly korunovačních šatů Camilly: Čím poslala králi Karlovi III. jasný vzkaz?

6. května 2023 | 16:36

Ať žije král a královna! Na dnešní korunovaci se připravoval britský národ několik měsíců a všichni netrpělivě čekali, jaké korunovační šaty vynese královna Camilla. Její slavnostní róba ukrývala hned několik skrytých symbolů. 

S návrhem korunovačních šatů oslovila královna Camilla britského módního návrháře a přítele Bruce Oldfielda. Ten s královskou rodinou již dlouhodobě spolupracuje a byl také oblíbeným návrhářem zesnulé princezny Diany. Po měsících očekávání jsme tak konečně mohli vidět její slavnostní róbu, která ukrývala hned několik významných symbolů.

VIDEO: Život Camilly Parker-Bowles...

Video se připravuje ...
Camilla Parker-Bowlesová • VIDEO: Videohub

Do Westminsterského opatství dorazila královna v honosných bílých šatech střižených z peau de soie, hedvábné látky s matným leskem tkané Stephenem Waltersem v Suffolku. Součástí byl dlouhý rukáv a široký véčkový výstřih. Byly zdobeny jemnými zlatými a stříbrnými výšivkami květin – sedmikrásek, pomněnek a vlaštovičníku. Jemná kvítka představují společnou lásku královského páru k přírodě a britskému venkovu. Králi tak dala dojemným gestem najevo svou náklonnost.

Na lemu spodničky a manžetách byly vyobrazeny květiny čtyř národů Velké Británie: anglická růže, skotský bodlák, velšský narcis a irský trojlístek. Stejné květy měla na svých korunovačních šatech vyšity také princezna Kate. Při příchodu byly šaty doplněny karmínovým sametovým rouchem, které bylo původně vyrobeno ke korunovaci královny Alžběty II. v roce 1953. Camilla tak uctila její památku. Hold jí vzdala také šperkem. Měla na sobě její korunovační náhrdelník, který se skládá z briliantových diamantů a původně byl vyroben v roce 1858 pro královnu Viktorii.

Po ukončení korunovace oblékla královna Camilla nové roucho z fialového sametu, které ladilo s rouchem krále. Bylo doplněno zlatými výšivkami, které navrhla a ručně vyšívala umělecká akademie Royal School of Needlework, jejíž je královna Camilla patronkou. I v tomto případě byl design výšivek inspirován přírodou. Mohli jsme tak vidět například zlaté brouky nebo čmeláka. Ten symbolizuje komunikaci, hojnost a plodnost, a může se tak jednat o poklonu k hodnotám, které král Karel III. ctí. Součástí byla také jemná kvítka, například konvalinka – nejoblíbenější květina zesnulé královny. Na rouchu byly vyšity také státní znaky Spojeného království.

 

 

Autor: Aneta Valešová