Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Holky rozdílných postav zkouší v kabinkách: Na co si dát při výběru oblečení pozor?

2. listopadu 2021 | 06:00

Kristina a Žaneta. Dvě ženy, dva naprosté protipóly, co se tělesných proporcí týče. Jinak táhnou za jeden provaz vzhledem k velkému přátelství. Spojuje je však nejen ono přátelství, ale i projekt s názvem Z Kabinky (@zkabinky) na sociální platformě Instagram. Co bylo impulsem k jeho založení, na jakých pilířích je založen a co má vzkázat ostatním ženám?

Kristina se Žanetou se poznaly v jednom lifestylovém on-line magazínu, kde rychle zjistily, že pouhé kolegyně z nich nezůstanou. A blízký vztah se nerozpadl ani po změně práce. Ba naopak, přemýšlely, jaký společný projekt vymyslet. V tom momentě si vzpomněly na prvotní focení oblečení na svých S vs. XL postavách. Koupily si totiž totožné letní žluté šaty, které si oblékly ve stejný den bez domluvy. A tak se podílely na článku, kde ukázaly, jak přísluší rozdílným tělesným proporcím. Po jeho vydání se strhla valná diskuse čtenářek, které se s ženami ztotožňovaly, na druhou stranu hodnotily, komu to tak sluší více. A tak pochopily, že je to něco, co u nás v Česku chybí, a je to formát, který ostatní ženy evidentně baví…

O pár let později se pouhá myšlenka zrealizovala v instagramový účet Z Kabinky. Název vypovídá nejen o hlavním gró projektu – zkoušení oblečení z nových kolekcí v kabinkách – ale i o jménech jejich zakladatelek. Počáteční písmena (bez diakritiky) v názvu pramení z jejich křestních jmen. Tedy Z (Žaneta) Kabinky (Kristina). Je tomu tak přizpůsobeno i logo doplněné o dekor ramínek na oděvy.

Tip na video: Jak nosit pestrobarevné oblečení na podzim? Na to se podívejte v módním pořadu Souboj velikostí S vs. XL: 

Video se připravuje ...
 • VIDEO: Videohub

Instagramový účet má poukázat nejen na pouhou myšlenku, komu daný oděv sluší více, ale také na to, jak se v daných oblečeních holky Z Kabinky cítí. Nově pak přidaly i složení materiálů. A především – projekt je založen na realitě z kabinek, bez filtrů, na základě toho, co jim na ramínku padne do oka, bez závislosti na tom, jak by to mohlo slušet té druhé. A tak leckdy vzniknou i nelichotivé modely, kterým se společně vždy zasmějí.

„Projekt je pro mě něčím, co mi chybí vesměs u všech značek oblečení – jde o fakt, že všechno se fotí na modelkách velikosti 36, a i když je oblečení prodávané do velikosti 44, absolutně nemůžete odhadnout, jak se větší velikost natáhne na silnější postavu. Všechny, které jsme maličko – či více – plnější, známe to zklamání, když si objednáme oblečení podle hubené modelky a ve větší velikosti je to naprosto neforemné, nebo je to naopak tak těsné a nelichotící, že to musíme vracet. Jasně, nakupování on-line má negativa pro všechny a je lepší jít vše zkoušet osobně. To ale zabere čas a hlavně na prodejnách nebývá vždy požadovaná velikost. S Žanet zkoušíme ukázat stejné kousky na obou, přičemž nevynecháváme ani to, co nám nesluší, a ukážeme to taky. O tom to je, aby se případně někdo on-line nespálil, tak mu takhle dáváme možnost být předem varován. Navíc každá máme maličko jiný vkus, takže se neustále obohacujeme o výběr kousků na focení, které by si ta druhá ani nikdy nezkusila. A někdy je překvapivé, jak to sedne oběma. A někdy taky ani jedné, a to jsme o tom před kabinkou přesvědčené!“ dodává o projektu Kristina.

A na jaké kousky se teď holky zaměřily? Na paškál si vzaly především huňaté svetry, péřové bundy, kabáty, saka, ale i podzimní dlouhé šaty. U čeho byste měla při jejich zkoušení zvýšit svou pozornost?

Především nezatracujte docela obyčejné klasické kousky, které vás na první dobrou na ramínku zcela neosloví. Tento fakt byl potvrzen u prošívaného černého kabátu, který je trendy pojetím letošní sezony. Holky na něm především překvapila jeho lehkost, přičemž předpokládaly, že kabát nezahřeje. Při pouhých minutách rychle zjistily, že něco tak hřejivého na sobě už dlouho neměly. Navíc zjistily, že je obohacen o kapsy s flísem. A nepochybně zjistily i to, že sluší oběma postavám, a to vzhledem k nastavitelnému pásku a nadčasovému střihu.

U jiné bundy pak zjistily, že vlastní vnitřní všité kapsy, které jsou praktické pro schování mobilního telefonu, kapesníků či jiných drobností. To všechno jsou detaily, na kterých záleží. Samozřejmě ze všeho nejvíce pak záleží na materiálech. Kvůli jejich nekvalitě koušou zimní svetry natolik, že jste pak po celou dobu v nich nervózní, či se začnete nepatřičně potit v umělém vláknu lesklé halenky. Takže se nenechte uchvátit jen krásným designem a vše poctivě zkoušejte.

U čeho ještě zpozornět? To se můžete dozvědět v jednotlivých popiscích u jednotlivých fotek Žanety a Kristiny na instagramovém účtu @zkabinky.

Více fotografií pak naleznete v naší fotogalerii:

Závěrem?

Váha není to, co určuje půvab vaší postavy, ale je důležité to, jak moc dobře znáte své tělesné proporce, tedy tvar svého těla. Ačkoliv by se mohlo zdát, že se svou štíhlou postavou se mohu obléknout do čehokoliv a padne mi to jako ulité, je lehkomyslné si toto myslet. Nejsem totiž příliš spokojená se svým tvarem hrušky, kdy spodní část širokých boků je neúměrná k subtilnímu vršku. Vím tak, že mi příliš nelichotí upnuté úpletové šaty či sukně nebo šaty z jemných materiálů, jako je satén. Vždy se oblékám tak, aby boky byly zahaleny splývavým materiálem. To však nemusí platit pro jinou ženu podobného tvaru, která bude na své boky hrdá! Zkrátka musíte zjistit to, co vám sluší a dělá vás sebevědomou,doplňuje pak Žaneta.  

Trendy kousky pro všechny typy postav vybírejte na našem internetovém srovnávači Zboží Dáma.

Autor: Žaneta Podlahová