Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Tenhle svetr proslavila královská rodina! Máte ho i vy?

17. prosince 2022 | 06:00

Svetry navozující vánoční atmosféru nemusí mít nutně podobu bláznivých, lehce bizarních kousků s postavou Grinche, se sněhuláky a dalšími motivy pro tuto dobu příznačnými. Kouzelnou nejen slavnostní, ale především zimní atmosféru vám nastolí svetr se severským vzorem Fair Isle. Kdo ho proslavil a proč se za ta léta těší neustálé oblibě? 

Fair Isle: Vzor, který proslavil člen královské rodiny

Co ale Fair Isle znamená? Tato pletací technika využívaná ke tvorbě vzorů s více barvami je pojmenována po stejnojmenném britském ostrově. Svou popularitu získala už v roce 1921, když princ z Walesu, později Edward VIII., nosil svetry s tímto vzorem na veřejnosti. Ačkoliv se v typickém vzoru střídají barvy v malých úsecích, v omezené paletě barev, od 90. let se tento pojem volně používá u jakékoliv kvalitní pleteniny s barevným vzorem.

Tip na video: Co je kašmír a jak ho poznáte? 

Video se připravuje ...
 • VIDEO: Videohub

Podívejte se do fotogalerie na ten nejlepší výběr těchto svetrů!

Tradice v novodobém pojetí

Nyní jsou tyto svetry se vzorem nejvíce trendy v přírodních a tlumených barvách, jako jsou slonová kost, béžová, bílá, šedá, černá nebo námořnická modř. Pokud však inklinujete k větší výraznosti, můžete zvolit podkladovou barvu svetru v podobě vánoční červené. Tou zaručeně navodíte tu správnou slavnostní atmosféru.

Proč bude patřit letošní zimu mezi vaše oblíbence?

#1 Zahřeje. Díky kvalitní vlně nebo její příměsi vás ochrání i před tím největším mrazem.

#2 Snadno se kombinuje. S tímto modelem vykouzlíte nespočet módních stylů. Pokud zvolíte k pletenině džíny či černé kalhoty, vytvoříte casual styl hodný městských pochůzek nebo procházek v přírodě. Ke stromečku, slavnostní příležitosti či do práce vezměte ke svetru plisovanou midi sukni nebo mini verzi s blyštivými flitry, čímž vytvoříte opravdu neotřelou kombinaci.

#3 Je nadčasový. Sama historie ukazuje, že tento severský vzor se na módním poli drží už několik dekád a zůstane tu s námi dalších několik let. Nemusíte se tak bát, že se jedná o krátkodobý módní výstřelek, který další roky nevyužijete.  

#4 Navodí správnou atmosféru. Svým veselým vzorem potěší nejen vás, ale i okolí a budete se v něm cítit navýsost skvěle!

Elegantní nadčasové svetry nakupujte za nejlepší ceny na našem internetovém srovnávači Zboží Dáma.

Autor: Žaneta Podlahová