Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Etiketa oblékání pro svatebčanky: Která striktní pravidla jsou podle návrhářky už dávno passé?

30. dubna 2023 | 06:00

Obdržela jste pozvánku na svatbu a po jejím přečtení vám zatrnulo, protože nevíte, co si obléknout? Není to zas taková věda, jak se na první pohled může zdát. Tím nejdůležitějším pravidlem je ctít přání nevěsty, což nám potvrdila i návrhářka Lay Sedláková. Která striktní pravidla jsou podle ní už dávno passé?

Pokud není na pozvánce přesně definovaný dress code, je zapotřebí zvážit aspekty, jako jsou místo konání nebo počasí. To, že se svatba odehrává na paloučku nebo statku mezi zvířaty, však neznamená, že byste neměla být společensky oblečená jako třeba na svatbě konané v kostele. Pokud se bude odehrávat v domě Božím, musíte přece jen ctít pár specifických pravidel.

Tip na video: Jak vznikají svatební šaty na míru?

Video se připravuje ...
Příběh svatebních šatů aneb od nákresu po oltář • VIDEO: Adam Balažovič/bpž

Rozhodně nevolte mini délku sukně či šatů a odhalená stehna si nechte pro jiné příležitosti. Totéž platí i o ramenou, která byste měla mít zakrytá, a rovněž se vyvarujte hlubokých výstřihů, extravagantních oděvů a doplňků za hranicí vkusu. Pokud do karet nehraje počasí, zvolte maxišaty a k nim oversized sako nebo společenský overal.

Mnoho pravidel uvádí, že černá či bílá barva jsou pro svatebčany naprostým tabu. Bílá je pouze monopolem nevěsty, černá zase smuteční. Tak pozor, v tomto směru máme pro vás zásadní informaci: Tato striktní pravidla jsou už dávno passé, což nám potvrdila i Lay Sedláková, návrhářka slovenského původu patřící k mladé generaci designérů působících v České republice: „Některá striktní pravidla, jako je právě otázka barev, už neodpovídají dnešní době. Často se totiž objevují svatby, kde jsou všichni přítomní oblečeni do bílé, barvou bych se tedy vůbec nesvazovala. Pokud jste vyvolená a obdržela jste hodnost družičky, tady by měl být výběr šatů na dohodě s nevěstou. Její slovo má tu největší váhu.“

Některé uváděné zdroje jsou podle návrhářky do jisté míry už nerelevantní. To, že si obléknete bílou barvu, nepřináší smůlu, a už vůbec si vás nespletou s nevěstou. Důležitým hlediskem je to, abyste nevěstu nezastínila honosnou róbou či extravagantními vyčesanými vlasy. Nevěsta je jedinou Popelkou na bále a měla byste to plně respektovat. Návrhářka dodává: „Já osobně bych volila nejvíce pastelovou paletu barev. Některé dámy však volí i červenou, ale tu bych nepreferovala. Takové šaty jsou opravdu velmi nápadné a vyzývavé, a to se pojí právě s pozorností, která by mohla být odvrácena od nevěsty.“

Problém ve výběru těch správných šatů ale může nastat v momentě, kdy má nevěsta více družiček rozdílných postav, takže je obtížné vybrat střih padnoucí všem. Jaký ale zvolit? „Ideální je se poradit s designérem či obchodním specialistou, od kterého si nevěsta kupuje šaty. Měl by doporučit i vhodné šaty pro družičky. Je velmi obtížné sjednotit takový střih, aby odpovídal všem, ale vždy bude fungovat áčková sukně. Dle mého ideálními šaty jsou ty v maxi délce s vysokým stojáčkem a volně splývavým střihem například ve starorůžové barvě, jako vidíte na přiložené fotografii. Budou slušet jak štíhlé dámě s malým poprsím, tak ženě s výraznými křivkami, která má zřetelné boky a velká prsa, ale také vysoké i malé ženě,“ říká Lay Sedláková.

Jakých přešlapů se vyvarovat?

#1 Rozhodně zapomeňte na velkou kabelku přes rameno, která slouží k neformálnímu, dennímu nošení.

#2 Volíte otevřené sandálky na podpatku? To, že si do nich nemáte obléknout punčošky, snad nemusíme ani zmiňovat. Pokud nepřeje počasí, volte uzavřenou botu, abyste si mohla punčocháče navléknout.

#3 Příliš upnuté šaty s hlubokým výstřihem jsou vhodné pro jiné příležitosti.

#4 Na ozdobné vlasové doplňky jako korunky či blyštivé mohutné artikly zapomeňte. Taktéž to platí i u bot. 

#5 Zpozornět byste měla i při výběru spodního prádla. Gelová ramínka, bílá podprsenka či výrazné barvy pod světlý oděv zkrátka nepatří. Volte tělové hladké prádlo, které se schová i pod upnutější a sebevíc prosvítající model.

#6 Nedodržení dress code je za hranou.

S jakými dress code se ale můžeme setkat? Pojďme si je připomenout, ať nejste překvapena!

Black Tie: Dáma si obléká dlouhou večerní róbu, která by měla být v černé barvě, jak napovídá samotný název. Ale přípustné jsou i jiné, tmavé tóny barev, jako jsou temná modř či fialové odstíny.

White Tie: S tím se setkáme zřídkakdy. Ale přece jenom: je ještě formálnější než předchozí typ, takže k dlouhé večerní doplňujeme rukavičky a výrazný vlasový doplněk. Tím bychom sklouzávaly k poutání pozornosti, avšak pokud by to bylo přání nevěsty, měly bychom ho respektovat.

Creative Black Tie: Je to kreativní sestra Black Tie. Můžete zvolit klidně i úpletové šaty.

Cocktail: Správným oblečením jsou koktejlové šaty doplněné vysokými podpatky a psaníčkem. Elegantní styl, který nikdy nevyjde z módy.

Formal Dress: Žena by měla obléknout krátké šaty či sukňový kostýmek.

Semi Formal: Prim tu hraje čas svatby. Pokud se svatba koná večer, měla byste zvolit formální oblečení v tmavých barvách. Pokud za bílého dne, sáhněte po světlých tónech.

Elegantní šaty, kterými oslníte nejen na svatbě, vybírejte za výhodné ceny na našem internetovém srovnávači Zboží Dáma.

Na výběr těch nejlepších šatů i overalů se podívejte do naší fotogalerie!

Autor: Žaneta Podlahová