Neděle 8. září 2024
Svátek slaví Mariana, zítra Daniela
Polojasno 29°C

Prospěje zdraví i kráse a vaše pokožka bude hezčí, než kdy dřív. Už jste slyšeli o suchém kartáčování?

Suché kartáčování
27. července 2024 | 06:00

Masáž kartáčem nasucho patří mezi ájurvédské praktiky. Tato praxe je známá svými detoxikačními a revitalizačními účinky a jedná se o účinný způsob, jak mít krásnou a zdravou pokožku. Dopřejte si denně pět minut suchého kartáčování a výsledky uvidíte už za několik dní. Jak správně masáž provádět?

Prastará metoda suchého kartáčování má hned několik benefitů. Zbaví vaši pokožku odumřelých kožních buněk, zlepšuje krevní oběh, podporuje přirozený tok lymfy, redukuje celulitidu a dochází tak k vyhlazení pokožky. Celá masáž se provádí za pomocí kartáče s přírodními štětinami, a to bez použití jakýchkoliv přípravků či vody. 

VIDEO: Vše, co potřebujete vědět o pigmentových skvrnách

Video se připravuje ...
Pigmentové skvrny: MUDr.Greta Wohlová • VIDEO: Videoredakce ženských titulů

Jak začít? Důležitý je výběr kartáče

Pokud jste o této metodě ještě neslyšeli, může to být pro vás trochu výzva. Není se ale čeho bát. Kartáčování nasucho je bezpečné a pokožku není potřeba dopředu nijak připravovat. Velmi důležité je vybrat ten správný kartáč. Na trhu jich najdete hromadu, podle čeho se tedy řídit? Zaměřte se na tuhost štětin, snadnost čištění a materiál, ze kterého jsou štětiny vyrobeny. 

Tou nejlevnější možnou variantou jsou štětce se syntetickými štětinami. U nich ale hrozí, že mohou pokožku podráždit. Raději proto volte kartáče ze štětinami z agáve, s kokosovými štětinami, které jsou vhodné pro citlivou pokožkou, nebo se štětinami z koňské žíně. 

Jak správně kartáčovat?

Suché kartáčování můžete provádět ráno i večer, nejlepší je ale ve chvíli, kdy máte trochu čas na odpočinek a nic vás nebude rušit. Kartáčování se provádí jednou denně. Zpočátku vám to nemusí být úplně příjemné, jakmile si ale pokožka zvykne, nepříjemné pocity zmizí a vy můžete pomocí kartáče zase trochu víc přitlačit. 

Podle starodávné techniky suchého kartáčování by se masáž měla provádět „zdola nahoru“ a směrem k srdci. Začínáme tedy od chodidel, stoupáme přes lýtka, stehna, břicho a paže až k hlavě. Obličej však vynechejte. Na břiše a kloubech dělejte kruhové pohyby ve směru hodinových ručiček. Každou část těla masírujte 2-3 minuty, celá procedura by ale neměla trvat déle než 15 minut. Po kartáčování pak naneste na pokožku oblíbené tělo mléko nebo olej.

Pro koho není suché kartáčování vhodné?

Suché kartáčování by měli vynechat lidé trpící nějakým kožním problémem, například lupenkou, akné na těle, atopickou kůží, křečovými žílami nebo vystouplými znaménky. Vhodné není ani v případě, že jste se zrovna spálili na sluníčku nebo máte nějaké nezahojené řezné rány. Suché kartáčování vynechejte také v případě, že máte horečku, zvýšený krevní tlak nebo trombózu. Pokud čekáte dítě, tělo můžete kartáčovat, ale v prvním trimestru vynechejte oblast břicha. Pokud máte rizikové těhotenství, suché kartáčování úplně vynechejte.

Autor: Aneta Valešová