Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Největší mýty spojené s čištěním zubů: Víte, jak se o ně správně starat?

  • ...
    29. listopadu 2023 | 06:00

    Děláme to každý den minimálně dvakrát, přesto má ale spousta z nás s čištěním zubů spojené nepravdy. Slyšeli jste, že elektrické kartáčky ničí dásně více než ty běžné? Máte zakódované, že zuby stačí čistit jen dvě minuty ráno a večer? A znáte tu o tom, že mléčné zoubky se nemusí čistit vůbec? Dentální hygienistka vyvrací ty nejčastější mýty spojené s čištěním zubů. 

  • Mýtus č. 1: Zuby si stačí čistit jen dvě minuty

    Jak se to má tedy doopravdy? Kartáček by měl v dutině ústní zůstat až do chvíle, kdy je chrup zcela čistý. Základ mohou být tedy dvě minuty, záleží ovšem na počtu zubů a situaci v ústech. Často je potřeba přidat ještě pár vteřin či dokonce minut navíc. „Zkuste říct například svým dětem, aby myly nádobí pět minut. Stihnou to? A co když je ho více nebo méně? Nedává to smysl, a to zejména v praxi. Ale je úsměvné, že ty dvě minuty uvede úplně každý, koho se zeptáte,“ říká Jana Norkin, která pod vlastní značkou Perios care pečuje nejen o pacienty. Zuby by měly být hladké na dotek špičkou jazyka. Pokud naopak cítíte na zubech hrudky, vrstvu, která není hladká nebo povlak, a není tam například výplň, značí to přítomnost plaku a je třeba tato místa čistit důsledněji. Zuby, které jsou vyčištěné perfektně, jsou na dotek jazykem pocitově hladké jako sklo.

    VIDEO: V Česku chybí zubaři. Kdo za to může? A proč mají děti vrtané už mléčné zuby?

    Video se připravuje ...
    V česku chybí zubaři. Kdo za to může? A proč mají děti vrtané už mléčné zuby • VIDEO: Barbora Holá, Lukáš Červený

  • Mýtus č. 2: Zuby si stačí vypláchnout ústní vodou

    Ano, ale jen v případě, kdy zaspíte na důležitou schůzku nebo na jinou akci, kde se nemusíte moc smát a nevyčištěné zuby nebudou vidět. Jinak je zuby nutné vyčistit vždy. „Mentolová ústní voda je skvělým doplňkem péče o dutinu ústní, sama o sobě ale rozhodně nestačí,“ připomíná Jana Norkin. Na umyvadle v koupelně by kromě kartáčků na zuby neměly chybět kartáčky na čištění mezizubních prostor, zubní niť, případně jednosvazkové kartáčky a speciální pomůcky pro čištění implantátů. Ústní voda je podle Jany Norkin dobrým pomocníkem zejména v oblasti svěžího dechu. 

  • Mýtus č. 3: Čím větší kartáček, tím lepší péče

    „Tvrdý a velký kartáček rozhodně není pro vaši dutinu ústní tou nejlepší možnou volbou. Správný kartáček na zuby by měl být ideálně malý, hustě osazený, s oblým zástřihem delších vláken a úplně nejlépe různých délek a směrů vláken,“ dodává Jana Norkin k hojně rozšířenému mýtu. Připomíná také, že klasické obdélníkové zubní kartáčky s rovným zástřihem a ty extrémně měkké mohou oproti těm s malou kulatou hlavicí zanechávat na zubech až o 50 % více plaku. Důvod je podle ní jednoduchý: menší kulaté kartáčkové hlavice, které jsou například na elektrických kartáčcích, čistí maximálně jeden a půl zubu najednou a při správném sklonu vůči zubu a dásním se dostanou na místa, kam ty běžné velké „nedosáhnou".

  • Mýtus č. 4: Mléčné zuby se nemusí čistit, protože stejně vypadnou

    Bohužel i tato nepravda se mezi lidmi často objevuje. Opak je však pravdou. Podle Jany Norkin je čištění dočasných zubů dokonce ještě důležitější než čištění chrupu plným stálých zubů. Zuby by se měly čistit už při prořezávání prvních růžků zubů (v tomto případě mluvíme spíše o masáži dásní), pokračovat by rodiče měli i s prvními zuby a to pravidelně, zejména pokud je dítě kojeno déle než do prvního roku. Nejde jen o samotnou čistotu, ale hlavně o udržování zdravého mikrobiomu – složení bakterií, které dutinu ústní osidlují. Při pravidelném odstraňování plaku nedochází k nárůstu hmoty plaku, ta pak na sebe nenechá nasednout agresivnější formy bakteriálních druhů, což vede dlouhodobě ke zdravým dásním, zubům ale také tu mluvíme o správných hygienických návycích.

  • Mýtus č. 5: Elektrické kartáčky ničí dásně

    Stejně jako u běžného manuálního zubního kartáčku, tak i u toho elektrického, závisí předně na použitém tlaku a na technice čištění zubů. Konkrétně upozorňujeme na vynaložený tlak, který při čištění na zuby vyvíjíte – i s běžným kartáčkem si dásně můžeme poranit. Proto dentální hygienisté a zubaři doporučují na dásně příliš netlačit a opravdu pečlivě sledovat právě sklon vláken kartáčku, který by měl být přiložený u krčku zubů a mířit konci vláken ke kořenům – v úhlu 45°. Ideálem je soustavný, mírný tlak, který vám pomůže odstranit zbytky jídla i plak z míst, kde se mohou množit bakterie plaku. Pokud nedokážete tlak sami odhadnout, což lze velmi těžko, Jana Norkin doporučuje moderní elektrické kartáčky, které v sobě mají zabudovaný inteligentní senzor tlaku. Ten se stará o optimální sílu, kterou se po celou dobu čištění svým zubům věnujete, a je tak vhodný i pro lidi s citlivými zuby. Naopak při správném tlaku přestane dáseň trpět, nebude dál ustupovat a zuby přestanou být citlivé. 

    Náš tip: Zubní kartáček Oral-B iO Series 10, 7999 Kč, koupíte na www.datart.cz

    Velký výběr dentálních pomůcek za nejvýhodnější ceny najdete na našem internetovém srovnávači Zboží Dáma.

Autor: Aneta Valešová
Diskuse ke článku
.