Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Obličejová jóga je lepší než botox! Je skvělé mít změnu ve vlastních rukou, říká lektorka

Simona Rydlová
24. října 2023 | 09:15

Představte si, že si můžete sama a kdykoliv zlepšit náladu, pomoct si od stresu a k tomu přirozenou cestou pečovat o svou pleť. Obličejová jóga, tzv. Face Yoga, má více benefitů, než byste možná čekala. Jak funguje, že dokáže dlouhodobě nahradit botox a pomoct s problematickou pletí i postojem těla?

Obličejová jóga a emoce

„Jakmile jsme ve stresu, tedy v situaci, které se nechceme přizpůsobit a které dáváme velkou váhu, obličej reaguje jako první. Zatneme zuby, sevřeme žvýkací svaly, svraštíme čelo, stáhneme horní ret, koutky spadnou dolů, brada se zvedne do napětí. Nemusí to být extra těžká situace, jsou to ty, které zažíváme dnes a denně,“ popisuje profesionální lektorka Face Yogy Simona Rydlová. „Představte si, že si můžete zlepšit náladu a pomoct odplavit stres z těla během pár minut. Budou vám k tomu stačit čisté ruce a trocha soukromí,“ dodává.

Face Yoga ovšem není jen náhodné hýbání částmi obličeje nebo masírování rukama. Vrásky si jimi můžete vytvořit či prohloubit, pokud budete cvičit špatně. „Proto nedoporučuji cvičit náhodné cviky z internetu, ale pořídit si kurz od certifikovaného lektora nebo lektorky,“ říká Simona Rydlová. „Na obličeji je přes 50 svalů, některé svaly se musí nejdříve uvolnit, je třeba rozproudit lymfu, uvolnit fascie a potom posilovat a vytvořit nový svalový návyk. Tenhle cyklus je pro úspěch nutný. Proto není dobrý nápad experimentovat s obličejem a zkoušet jen tak něco,“ vysvětluje.

Genetika, nebo návyky?

Vrásky a povadlé kontury – každý je má jinde, v jiném měřítku a začnou se objevovat v rozdílném věku. Může za to genetika? „Ženy mi často říkají, že to mají dědičné. Jasně, každý máme nějakou dispozici a genovou výbavu, ale to, co si myslíte, že je zděděné, jsou obvykle návyky. Dobrá zpráva je, že návyky se dají změnit,“ říká Simona Rydlová.

„Součástí mých on-line kurzů a individuálních lekcí jsou právě i návyky a to, jak je změnit. Pracuji s dechem, postojem, postavením jazyka, postavením hlavy. To dělá zázraky a skvělý základ k tomu, začít pracovat na obličeji. Pokud se chcete zbavit druhé brady a trochu se hrbíte a máte předsazenou hlavu, cviky na krk vás nezachrání, musíte nejdřív zapracovat na postoji…“ vysvětluje, jak jsou s obličejem propojeny i ostatní části těla.

Obličejová jóga versus botox

Mezi nejčastější otázky, které lektorka Simona Rydlová řeší se svými klientkami, patří ta, jestli je vhodné cvičit Face Yogu, pokud mají botox. „Asi není udržitelnější beauty péče, než je Face Yoga. Ano, je to 100% přírodní metoda, která má dlouhotrvající efekt oproti botoxu, který je takzvaný quick fix. Rychlé řešení nikdy nemá efekt na dlouho. Můžete si dát půst, ale pokud chcete zhubnout a udržet si hmotnost, je třeba upravit životosprávu a pravidelně cvičit. S Face Yogou je to stejné, je to metoda, která vytváří pozitivní návyk sebepéče,“ odpovídá a uzavírá, že obličejovou jógu můžete cvičit i po botoxu, který pak možná už nikdy nebudete potřebovat.

A jaké jsou další benefity Face Yogy?

„Je jich mnoho! A čím déle praktikujete, tím je jich víc,“ vyjmenovává Simona Rydlová.

Vedle mladšího vzhledu, vyhlazených vrásek a „vyliftovaného“ obličeje má dále vliv na:

- Zlepšení pleti, i lidé s akné a ekzémem mají díky obličejové józe lepší pleť.

- Zlepšení postoje. Zlepšení lymfatického oběhu a splasknutí obličeje.

- Otevření pohledu – oči jsou to první, co vidíme. Když se pohled otevře a projasní, vypadáme hned svěžeji.

- Zbavíte se zlozvyků. Nebudete předsazovat hlavu, hrbit se a zadělávat si na další vrásky zbytečně.

- Budete ve spojení se svým obličejem. Tipnu si, že svůj obličej necítíte. Znáte ten pocit, když jdete z hodiny jógy a celé tělo je tak hezky živé a rovné? Stejný pocit budete mít v obličeji.

- Budete se víc smát. Tím, jak se obličej uvolní a zapojí se spící svaly, budete mít zářivější úsměv.

- Můžete mít symetrický obličej. Asymetrii obočí, očí, koutků rtů řeším s klientkami často.

- Ucítíte úlevu. Hodně lidí má napětí v oblasti čelistí, jak zatínají zuby. Když se čelist uvolní, je to až blažený pocit.

- Budete umět lépe regulovat své emoce. Nebo je následně ošetřit. Obličej je emoční část těla a stres zůstává ve svalech. Jsou místa, kde se ukládá třeba vztek, a tím, že si to místo uvolníte, je vám hned i emočně lépe.

- Máte to ve svých rukou. To je prostě dobrý pocit, mít vliv na svůj stav a nedávat se všanc chirurgovi, aby vám něco udělal, a vám se to pak nelíbilo.

Kdo je Simona Rydlová?

Jsem máma, lektorka, inovátorka v péči o sebe, bývalá šéfredaktorka a modelka. Mým cílem vždy bylo, aby se ženy cítily a vypadaly co nejlépe v každém věku. Vím, co chci a co hledám, a když to na trhu není, vyrobím to. Protože také vím, že co řeším já, tak řeší spousty dalších lidí.

Face Yoga je terapeutická záležitost. Pracuji s lidmi po obrně lícního nervu, mrtvici, rakovině v obličeji. S lidmi, kteří mají velké jizvy na tváři, stejně tak s dětmi, které mají tik, a tím si vytvářejí asymetrii v obličeji. Chodí ke mně lidé, kteří mají negativní zkušenost s botoxem, výplněmi nebo jakýmkoliv zákrokem a mají z toho následky. Zvlášť při Face Therapy, což je cvičení, kdy vy nic dělat nemusíte a já cvičím na vašem obličeji, je po hodině viditelný efekt a rozdíl. Je to pak fantastický, až orgasmický pocit.

Kosmetiku pro krásnou a svěží pleť pořídíte nejlevněji na našem internetovém srovnávači cen Zboží Dáma.

Autor: red