Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Mytí vlasů bez šamponu? Vyzkoušejte jednu z přírodních alternativ

  • ...
    1. listopadu 2023 | 06:00

    Slyšela jste už někdy název no poo – neboli "no shampoo"? Nemusíte se bát, neznamená to, že si vlasy nemáte mýt vůbec. Jedná se o metodu, kdy jsou klasické šampony nahrazeny přírodními alternativami, které zbavují vlasy nečistot mnohem šetrněji. 

    V klasických šamponech najdeme hned několik nežádoucích látek – sulfáty, parabeny a silikony. Tato kombinace je pro vlasy naprosto nevhodná a může jim vážně uškodit. Jak tedy vlasy mýt, aby to bylo v souladu s metodou no poo? Účinné pomocníky najdete v kuchyni.

  • Jedlá soda

    Místo klasického šamponu můžete zkusit jedlou sodu. Je o ní známo, že velmi dobře čistí a umí si poradit s kožním mazem. Stačí smíchat jednu lžíci sody ve sklenici vody nebo ve vodném roztoku s jablečným octem. Vzniklou kaši aplikujte na vlhké vlasy a po chvilce opláchněte. Tato směs účinně odstraňuje všechny nečistoty i zbytky stylingových produktů. Jedlá soda je vhodná pro normální a mastné vlasy, na ty suché ji nepoužívejte. Zároveň ji při mytí využívejte jen občas, jemná struktura vlasu by se častým používáním mohla narušit. 

    VIDEO: Padají vám vlasy? „Zázračné” přípravky neexistují, říká lékařka a popisuje, co pomůže.

    Video se připravuje ...
    Padají vám vlasy? „Zázračné” přípravky neexistují, říká lékařka a popisuje, co pomůže • VIDEO: Videoredakce ženských webů

  • Vejce

    Vaječný žloutek obsahuje lecitin, který účinně odstraňuje mastnotu z vlasů a dodá jim objem. Pokud vás netrápí vysušené vlasy, použijte celé vejce, v opačném případě pouze žloutek. Vejce rozmíchejte v misce, přidejte půl hrnku vlažné vody a směs naneste na vlasy. Ujistěte se, že voda není příliš horká, vajíčko by se vám zdrclo. Na oplach pak použijte octový roztok.

  • Marocký jíl

    Marocký jíl je vhodný pro suché a normální vlasy. Dodává na objemu a hustotě. Směs připravíte úplně stejně jako u varianty se sodou. Také v tomto případě vlasy následně opláchněte jablečným octem. Je skvělou náhradou kondicionéru – vyrovnává přirozené pH, uvolňuje vlasové folikuly a usnadňuje rozčesávání. Lžíci jablečného octa smíchejte s vodou, naneste ke kořínkům a jemně rozetřete do délek.

  • Žitná mouka

    Je to pro vás možná naprosto nepředstavitelné, ale žitnou mouku můžete opravdu využít při mytí vlasů. Ta na sebe váže mastnotu, kterou snadno stahuje z vlasů, a zanechává je jemné. Jednu lžíci smíchejte s šálkem vody, kaši naneste na vlasy a následně opět opláchněte jablečným octem.

  • Olivový olej

    Olivový olej je bohatý na živiny, má mnoho změkčujících vlastností a funguje jako skvělý přírodní zvlhčovač, díky kterému jsou vlasy měkké, odolné a zdravé. Olej zklidňuje vnější vrstvy vlasů a dodává jim lesk. Je vhodný pro suché vlasy a skvěle funguje na roztřepené konečky. Stačí ho vmasírovat do pokožky hlavy, nechat působit alespoň patnáct minut a poté opláchnout.

    Velký výběr přípravků pro krásné a zdravé vlasy najdete na našem internetovém srovnávači cen Zboží Dáma.

Autor: Aneta Valešová
Diskuse ke článku
.