Sobota 27. července 2024
Svátek slaví Věroslav, zítra Viktor
Polojasno 26°C

Jak si vybrat správný pleťový krém? Pomůže vám náš manuál

23. listopadu 2023 | 06:00

Pleťový krém je naprostý must have každé kosmetické taštičky. V obrovském množství produktů se ale člověk může cítit trochu ztracený, a často tak sáhne po krému, který mu nakonec vůbec nevyhovuje. Patříte do této skupiny i vy? Díky našemu manuálu budete mít při výběru pleťového krému už konečně jasno!

Pleťové krémy je potřeba volit nejen podle věku, ale také podle toho, jaký typ pleti máte. Pokud si nejste jista, poraďte se se svou kosmetičkou nebo vám poslouží jednoduchý test, který zvládnete v pohodlí domova.

5 kroků k dokonalému odlíčení make-upu? Podívejte se na video:

Video se připravuje ...
5 kroků k dokonalému odlíčení makeupu • VIDEO: Martin Molliy

Ubrouskový test

Nejprve pleť ošetřete pleťovým mlékem a následně ji omyjte vlažnou vodou. Na pleť už neaplikujte žádný krém ani sérum a po dvaceti minutách na obličej přiložte bílý ubrousek. Chvilku přidržte a pak se na něj podívejte. Pokud se nevytvořil jediný mastný flíček, máte suchou pleť. Pokud se flíčky objevily v takzvané T-zóně (čelo, nos, brada), máte pleť smíšenou. U mastné pleti se na ubrousku objeví flíčky téměř všude.

Teď už tedy víte, jaký typ pleti máte, a podle toho se můžete při nákupu orientovat. Všechny pleťové krémy jsou navíc rozděleny podle věkové kategorie. Krémy určené pro zralou pleť pak mají ještě většinou označení Anti-Age nebo Anti-Wrinkle. Dále můžete také narazit na označení Firming nebo Lifting. Tyto produkty jsou pak určeny k posílení pevnosti nebo vypnutí pleti.

Ingredience, které opravdu prospívají

Pleťový krém rozhodně nevybírejte podle pěkného obalu. Vedle typu pleti se zaměřte také na ingredience, které produkt obsahuje. Jaké aktivní látky jsou nejprospěšnější?

Vitamin C

Vitamin C je silný antioxidant, který pokožku ochraňuje před vnějšími vlivy. Zároveň podporuje tvorbu kolagenu, snižuje známky stárnutí pleti a poradí si také například s tmavými skvrnkami. Pozor si ale dejte na produkty, u kterých je vysoká koncentrace tohoto vitaminu. Může u nich docházet k dráždění pleti.  

Vitamin E

Vitamin E je také silným antioxidantem, který chrání buněčné membrány před poškozením volnými radikály. Jedná se o skvělý vitamin v boji proti předčasnému stárnutí pokožky.

Vitaminy E a C by měly být v krému obsaženy ideálně kolem 3 %. Měly by se tedy objevovat spíše na začátku seznamu přísad. Jestliže jsou uvedeny ke konci seznamu, doporučujeme vybrat jiný krém, protože koncentrace těchto prospěšných vitaminů bude nejspíš velmi nízká.

Vitamin A

Vitamin A přispívá ke zvlhčování pokožky, bojuje proti akné nebo růžovce. Zejména proti akné je skvělým pomocníkem, ideálně v kombinaci se zinkem. Existuje celá řada vitaminů A, zaměřte se hlavně na kyselinu retinovou, retinol nebo retinylpropionát.

Kolagen

Kolagen je pro naše tělo nesmírně důležitý. Má na starost nejen krásný vzhled a pružnost naší pleti, ale má také vliv na zdraví našich kloubů. Je proto vhodné ho tělu dodávat i v tekuté podobě. Tělo žen snižuje produkci kolagenu již kolem 25. roku života, je proto vhodné od tohoto věku sahat po přípravcích, které ho tělu dodávají. Kolagen pomáhá v boji proti akné, vráskám, k lepší hydrataci pleti a regeneraci pokožky.

Kyselina hyaluronová

Stejně tak jako kolagen i kyselina hyaluronová zmírňuje problémy s akné a pleti dodává potřebnou hydrataci, a tím bojuje i proti projevům stárnutí. Je proto ideální jak do přípravků pro problematickou pleť, tak i do krémů pro suchou pleť a je potřebná v boji proti stárnutí pleti.

Nezapomínejte na noční krém

Denní krémy by měly být naprostou samozřejmostí, ty noční však také. Hlavním úkolem nočního krému je výživa a regenerace pleti. Díky svému složení zajišťuje, aby vaše pleť byla po probuzení odpočatá, svěží, rozjasněná a plná energie. Noční krém rozpoznáte snadno – oproti dennímu krému jsou tyto krémy hutnější, zpravidla obsahují více olejů a jsou plné výživných látek. Noční krém nesmí obsahovat UV filtr.

Zimní krémy

Na zimu volte krémy, které jsou hutnější a pleť pořádně promastí. Nemusíte se bát, že vám na pokožce zanechají mastný film, většinou se rychle vsáknou. "Základem zimní péče o pleť je zvolit výživnější krém než ten, který používáme v létě. Určitě ale nic nezkazíme, když použijeme hydratační řadu. Mnoho lidí se bohužel stále ještě domnívá, že hydratační krémy by se neměly v zimě používat, protože voda v nich obsažená by nám mohla zmrznout na obličeji, když je venku pod nulou. Pokud však používáme kvalitní kosmetiku, jsou tyto obavy zbytečné," vysvětluje Denisa Jasinská z české kosmetické značky Essenté.

Ani v zimě nezapomínejte na UV ochranu. Slunce bývá sice schované za mraky, skrze ně však stále proniká 80 % UVA a UVB záření. Speciálně na horách je sluneční záření intenzivnější a vyplatí se pořídit si zimní opalovací krém. Zimní krém na hory by měl mít alespoň SPF 30 a ideálně obsahovat složky, jako jsou urea či ceramidy, které posilují kožní bariéru.

Velký výběr pleťové kosmetiky za nejvýhodnější ceny najdete na našem internetovém srovnávači Zboží Dáma.

Tipy na krémy najdete ve fotogalerii:

Autor: Aneta Valešová