Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Mapování obličeje: Akné prozradí, jaký zdravotní problém vás trápí. Kde se tvoří právě vám?

  • ...
    15. září 2022 | 06:00

    Dokonale čistou a bezchybnou pleť si přeje každá z nás. Naši tvář ale dokáže občas potrápit nehezky vypadající akné. Pokud se vám pupínky objevují stále na jednom a tom stejném místě, nejspíš vás trápí konkrétní zdravotní problém. 

    Objevuje se vám akné stále a znova na stejném místě? Tradiční čínská medicína učí, že pupínky nám mohou o našem zdravotním stavu mnoho prozradit. Naše kůže je totiž odrazem celkového zdraví. Podívejte se, co které místo znamená.

  • Čelo

    Pupínky na čele často upozorňují na problémy se zažíváním. Často signalizují špatné stravování nebo poruchy trávení. Pokud vás trápí akné právě v této oblasti, zamyslete se nad svým jídelníčkem a udělejte malé změny. Určitě pomůže, když omezíte například konzumaci kofeinu a sladkých limonád a zaměříte se na čistou vodu. Další příčinou může být také nošení čepic a kšiltovek, které roznášejí bakterie. Akné na čele může být způsobeno také tím, že máte mastnější vlasy – olej se dostane na čelo a ucpává póry. Nepomáhají ani různé stylingové přípravky, které vlasy často zatěžují a mastí.

    5 kroků k dokonalému odlíčení make-upu? Podívejte se na video:

    Video se připravuje ...
    5 kroků k dokonalému odlíčení makeupu • VIDEO: Martin Molliy

  • Tváře

    Pokud si neustále saháte na obličej, nemůžete se divit, že vaše tváře trápí akné. Na rukou se nám drží obrovské množství bakterií, které si na obličej přenášíme. Na vině mohou být také mobilní telefony, které bychom proto měli pravidelně čistit. Měníte dostatečně často ložní prádlo? Na polštáři zůstává spoustu bakterií, které mohou akné zhoršovat. Pupínky na tvářích mohou signalizovat také různé dýchací problémy.

  • Nos

    Na nose je více mazových žláz než na zbytku obličeje, proto je právě tato část náchylnější k tvorbě pórů a akné. V tomto případě je potřeba zaměřit se na správné čištění. Pozor ale dejte na přípravky, které obsahují alkohol. Ty sice pleť odmastí, ale ve výsledku ji nutí produkovat mazu více. Podle čínské medicíny je nos spojen s játry a ledvinami. Zkuste se zamyslet nad svou spotřebou alkoholu.

  • Brada

    Akné na bradě poukazuje na nejčastějšího spouštěče potíží s pletí, totiž na hormonální nerovnováhu. A ta se netýká jen dospívajících. Hormonální akné má tendenci se vyskytovat cyklicky, horší je před a během menstruace a během menopauzy. I v tomto případě se zaměřte na důkladné čištění. Pokud se akné na bradě stále nezlepší a bude pro vás neúnosné, vyhledejte dermatologa, který vám poradí, jak se pupínků zbavit.

  • Krk

    Akné na krku je většinou samostatné zanícené místo. Často jde o červené, bolavé a tvrdé pupínky, které znepříjemňují každodenní život a jsou náročnější také na překrytí. Akné na krku může signalizovat potíže s trávením, hormonální nerovnováhu, stres nebo sníženou imunitu. Pokud vás trápí právě tento problém, opět se zaměřte na svou životosprávu, zkuste přijímat více vlákniny a do těla doplňte vitamin C a zinek. Pokud často nosíte roláky, vyměňte je za svetry, které se nedotýkají obličeje.

  • Záda

    Akné na zádech umí potrápit hlavně v létě, kdy nosíme šaty a topy odhalující právě tuto část těla. Nejčastěji může vznikat vlivem hormonů a přebytečné mastnoty. Nadbytečný maz se ukládá v pórech kůže a ústí to právě do všem známých pupínků. Záda bývají trvale zahalena do oblečení, takže se k nim nedostává čerstvý vzduch. Pupínky na zádech způsobuje i nošení batohu, pokud můžete, zkuste ho odložit. Můžete zapřemýšlet také nad tím, zda si dokážete záda správně umýt. Mnoho lidí si na ně perfektně nedosáhne, takže mohou třeba mezi lopatkami vznikat špatně umytá místa, na kterých se pak setkáváte s větším množstvím pupínků. 

  • Dekolt

    Důvodem, proč je toto místo náchylné k tvorbě pupínků, je větší množství mazových žláz ve srovnání s jinými částmi těla. Navíc pot se v létě hodně kumuluje právě na hrudníku, ucpává póry, a celá situace se tak akorát zhoršuje. V zimě to není o moc lepší. Tuto část zahalujeme do svetrů, a pokožka tak nemá šanci dýchat. Pokud vás trápí právě akné v dekoltu, tak i v tomto případě platí, že důkladná hygiena je naprostý základ. Při odličování pleti nezapomínejte ani na tuto část. Jednou týdně použijte také šetrný peeling.

    Velký výběr přípravků pro problematickou pleť najdete na našem internetovém srovnávači cen Zboží Dáma.

Autor: Aneta Valešová
Diskuse ke článku
.