Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ultrazvuková špachtle: K čemu slouží a pro jaké typy pleti je vhodná?

18. října 2022 | 06:00

Narazila jste v poslední době na pojem ultrazvuková špachtle? Tato malá šikovná věc se těší velké oblibě a stala se oblíbeným pomocníkem v péči o pleť. K čemu vlastně slouží, jak často ji můžete používat, a kdy se jí naopak vyhnout? 

Ultrazvuková špachtle slouží k čištění pleti. Oproti mechanickému čištění je špachtle podstatně šetrnější. Při mechanickém čištění totiž může dojít k narušení vrstvy kůže a mohou vznikat jizvy či fleky. "Při čištění pleti ultrazvukovou špachtlí dochází k jemnému odstranění odumřelých buněk, k hloubkovému čištění pleti, odstranění nečistot, regulaci činnosti mazových žláz, špachtle zároveň působí i jako peeling. Pomocí ní lze také lépe zapracovat kosmetické přípravky (séra, boostery), které se pak lépe vstřebávají, a v pleti tak působí rychleji a účinněji. Špachtle podporuje prokrvení pokožky, ozdravuje ji a projasňuje. Je výborná také při péči o pleť se zvýšenou tvorbou akné," říká kosmetička a školitelka české kosmetické značky Essenté Nikol Bárová.

11 účinných omlazovacích cvičení pro obličej? Podívejte se na video:

Video se připravuje ...
11 účinných omlazovacích cvičení pro obličej • VIDEO: Videohub

Jak špachtle funguje?

A na jakém principu vlastně funguje? "Ultrazvuková špachtle funguje na bázi ultrazvukových vln, které pomocí jemných vibrací dokážou proniknout do hlubších vrstev pokožky než jakýkoliv kosmetický přípravek. Ultrazvukové vlny uvolňují odumřelé buňky v pokožce, odstraňují nečistoty z pórů a zároveň zvyšují teplotu okolní tkáně, čímž dochází k okysličování buněk v pokožce a ke stimulaci tvorby kolagenu," dodává.

Domácí použití

Velkým trendem je používat ultrazvukovou špachtli doma. Před použitím si však důkladně přečtěte návod nebo se na internetu podívejte na videa, jak s ní správně zacházet. Špachtle má dvě strany – jedna slouží k čištění pleti, druhá k zapracování kosmetického přípravku. "Osobně se mi skvěle osvědčil hyaluronový booster. Aby pleť hezky klouzala po spodní vrstvě pokožky, je nutné pleť předem navlhčit pomocí tamponku namočeného ve vodě, případně lze použít i změkčovače pleti, které pleť připraví na ošetření. Špachtle by se měla vždy používat směrem od krajů obličeje do středu a pleť by měla být stále vlhká. Čepel je nutné po každém použití důkladně očistit a nejlépe i vydezinfikovat," říká Nikol Bárová. Na špachtli nikdy příliš netlačte, práce s ní vyžaduje jemnost a šetrnost. Používejte ji jednou za čtrnáct dní, pokud vás trápí kožní problémy, použít ji můžete jednou za týden. 

Vhodná pro všechny typy pleti

Je vhodná pro všechny typy pleti, poradí si i s tou velmi citlivou. Pokud jste zvyklá si na pleť hodně tlačit nebo si ji mačkat, dejte pozor. Při práci se špachtlí byste si mohla kůži poranit a mohly by vzniknout jizvy. "Výborná je špachtle například k čištění pleti kolem nosu, kam je jinak dost obtížné se dostat. Špachtle není určena pro lidi s onemocněním štítné žlázy, těhotné ženy, onkologické pacienty, lidi trpící epilepsií a lidi s kardiostimulátorem, to by mohlo dojít k jeho vypnutí," říká kosmetička.

Autor: Aneta Valešová