Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

7 zimních prohřešků, které pácháme na své pleti! Neděláte některý z nich?

  • Jakých omylů na pleti se dopouštíme?
    10. prosince 2021 | 06:00

    Není pochyb o tom, že v chladném počasí je třeba o pokožku pečovat trochu jinak než v jiných ročních obdobích. Spousta z nás však může tápat a nevědět, co je pro pleť nejlepší. 

    Prozradíme vám, k jakým omylům dochází nejčastěji, ať víte, čeho se vyvarovat. 

  • Rty nechráníte dostatečně

    Jen lesk na rty nebo rtěnka jako ochrana před mrazem nestačí – rty sice zkrášlí, ale rozhodně je neochrání! Pokožka na nich je velmi citlivá, křehká a tenká, a jelikož není vybavena žádnými mazovými žlázami, velmi rychle vysychá, praská a olupuje se. Na zimu byste se proto měla vybavit extra výživným přípravkem na rty, který budete používat poctivě, a to i několikrát denně. A určitě také před spaním. 

  • Opomíjíte partie kolem očí

    Pleť kolem očí je, podobně jako rty, velmi citlivá a tenká a nepřízeň chladného počasí se na ní projeví velice rychle. Sama o sobě je dost suchá, protože je v ní jen minimum mazových žláz, a kvůli nedostatku vlhkosti v zimě se může ještě více vysušovat. A kde chybí hydratace, tam mají vrásky pré! Pokud tedy ještě nevlastníte přípravek určený na partie kolem očí, měla byste to co nejrychleji napravit.

    Chcete svou pleť rozzářit a omladit? Podívejte se na naše video: 

    Video se připravuje ...
    Redaktorka vyzkoušela neinvazivní omlazovací metodu. Podívejte se na výsledky • VIDEO: Adam Balažovič/BPŽ

  • Vyhýbáte se hydratačním přípravkům

    Tvrzení, že by se v zimě neměly používat hydratační krémy, protože způsobují zamrznutí vody v pleti, se nezakládá na pravdě! Pokožka potřebuje hydrataci v jakémkoli období, navíc v chladném počasí, kdy se snižuje činnost mazových žláz, to platí dvojnásob. Pořiďte si však takový krém, který nejen hydratuje, ale také bohatě vyživuje. Nezapomínejte ani na přípravky s UV faktorem! I zimní slunce má sílu, a zvlášť na horách je nutné chránit pleť před ultrafialovým zářením.

  • Málo pijete

    Když je zima, není moc žízeň a spíš než na vodu je chuť na nějaký příjemně teplý nápoj – a co si budeme povídat, mnohdy ne úplně zdravý. Pitný režim je však třeba dodržovat pořád, nehledě na roční období. Pokud totiž málo pijete, pokožka přichází o hydrataci zevnitř, což se negativně projeví na jejím vzhledu. K doplnění tekutin jsou nejlepší neperlivá voda nebo ovocný čaj. Oproti tomu káva nebo černý čaj odvodňují, a to samé platí i o svařeném vínu nebo třeba grogu.

  • Zapomínáte na ruce

    V zimním období trpí rovněž ruce, a to i když nemrzne! Bohatě totiž stačí chladný vzduch a střídání teplot při přechodu zvenku dovnitř. Nejlepším ochranným prostředkem jsou bezesporu rukavice, je však důležité dodržovat několik dalších pravidel. Především nechoďte ven s vlhkýma rukama, protože mokrá pokožka je na chlad citlivější a odpařování vody ji ještě více vysušuje. Po každém umytí, a kdykoli to bude nutné, je natřete výživným krémem. A bude-li třeba, můžete regeneraci pokožky podpořit tím, že na ně nanesete silnější vrstvu krému, natáhnete si bavlněné rukavice a necháte působit přes noc.

  • Neřešíte červené žilky

    Dočasné zčervenání pleti, které se objeví při prudkém přechodu ze zimy do tepla (a naopak), je vcelku běžné a není třeba se jím nijak znepokojovat. Pokud však máte pokožku se sklonem k popraskaným žilkám, které samy od sebe nezmizí, to už problém je. Chlad a mráz můžou tento stav ještě zhoršovat! Vzhledem k tomu, že vznik popraskaných žilek je obvykle dědičnou záležitostí, nejdůležitější je prevence! Především je nutné pleť dostatečně chránit vhodným pleťovým přípravkem, čímž se podpoří její izolační vlastnosti a zároveň se zabrání zčervenání a dalšímu popraskání žilek.

  • Nedáváte pleti nic extra

    Jelikož mazové žlázy zpomalují svou činnost, jakmile teplota poklesne k 5 °C, bývá pokožka v zimě mnohem sušší. A to se týká nejen pleti na obličeji, ale i na celém těle, přestože je ukrytá pod vrstvami oblečení. Je proto na místě lehce obměnit celou kosmetickou výbavu. Pořiďte si hutnější tělová mléka, pravidelně používejte masky na obličej i na celé tělo a čas od času si dopřejte výživnou koupel. Velice vhodné jsou přípravky s obsahem olejů, s bambuckým máslem či medem.

    Nejlepší péči pro krásnou pleť i v zimě najdete na našem internetovém srovnávači Zboží Dáma.

Autor: Michaela Hudecká
Klíčová slova:  recenze kosmetiky, kosmetika, krása, trendy, pleť
Diskuse ke článku
.