Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Barvení vlasů doma: Užitečné rady, které se vám budou hodit

  • ...
    4. dubna 2021 | 06:00

    Otevření kadeřnických salonů je stále v nedohlednu a většinu z nás už trápí odrosty či vybledlá barva. Pokud patříte mezi ty odvážné, které se rozhodly nabarvit si vlasy samy doma, máme pro vás pár tipů, jak na to. 

    Kadeřníci s domácím barvením příliš nesouhlasí, vzhledem k aktuální koronavirové situaci ale některé z nás nemají na výběr, a proto se do něj pouští samy. Dávejte si však pozor, abyste své vlasy spíše nezničila. Jaká pravidla a jaké zásady musíte dodržovat?

  • Nežeňte se do extrémů

    Během domácího barvení nepodnikejte žádné větší změny. Pokud jste brunetka, rozhodně se nepokoušejte o blond barvu. Napáchané škody by vás jen mrzely, a proto s větší proměnou počkejte na svého kadeřníka. Pomocí barev z drogerie zamaskujte odrosty nebo šediny.

  • Pozor na výběr barvy

    Výběr barvy je opravdu zásadní a její výběr rozhodně neuspěchejte. Barvu nevolte podle obrázku na krabičce, protože se odstín většinou s konečným výsledkem neshoduje. "Na odstíny dávejte opravdu pozor. Barvy z drogerie bývají slabší, ale zato chytá většina z nich velmi tmavě," říká kadeřnice Daniela Culková. Raději proto vybírejte světlejší odstín, než jste původně plánovala mít.

  • Buďte připravena

    Než se rozhodnete se do barvení pustit, přichystejte si všechny potřebné pomůcky, tedy ručník, štětec na nanášení barvy, misku, rukavice a můžete použít také pláštěnku, kterou se zakryjete, nebo si na sebe vezměte staré tričko, které vám nebude líto nakonec vyhodit. Pokud máte tu možnost, poproste kamarádku, aby vás nabarvila, a dohlédla tak na to, že barva bude nanesena rovnoměrně a na celou plochu vlasů.

  • Před ani po nabarvení si nemyjte vlasy

    Před domácím barvením si alespoň jeden den nemyjte vlasy. Ani v případě, že jsou mastné. Mytím hlavy totiž odstraníte přirozené oleje, které zabraňují jejímu podráždění. Zároveň si vlasy nemyjte ani jeden či dva dny po nabarvení. Stále probíhá proces pigmentace a výsledná barva by pak mohla být méně sytá.

  • Mějte v tom systém

    Vyhněte se zběsilým tahům štětcem a barvu nanášejte systematicky. Přece nechcete mít hlavu plnou fleků. K oddělování pěšinek používejte druhou stranu štětce. Jeden pramen nabarvěte, přehoďte ho a znova vytvořte pěšinku. Takhle to dělejte neustále dokola, dokud nebude celá hlava nabarvená. Postupujte vždy od krku směrem k temeni hlavy. 

  • Dodržujte dobu působení

    Dobu působení se rozhodně nesnažte urychlit a opravdu dodržte instrukce, které jsou uvedeny na krabičce. Jakmile tento čas uplyne, přichází na řadu vymývání. Je opravdu důležité, abyste veškerou barvicí směs dostala z vlasů pryč. Jak to poznáte? Voda bude úplně čirá. Následně použijte šampon a kondicionér, výhodou budou produkty určené pro barvené vlasy. Poté se držte rady kadeřníků a vlasy jeden až dva dny vůbec nemyjte.

  • Nezapomeňte na masku na vlasy

    Vlasy barvením dostanou pořádně zabrat, a proto nezapomínejte na regeneraci v podobě výživné masky na vlasy. Pár dní po nabarvení si proto dopřejte zábal. Skvělou variantou bude maska na poškozené či suché vlasy. Vlasy získají potřebné živiny zpátky, budou lesklé a hebké.

  • Nesnažte se nic zachránit

    Pokud se vám výsledná proměna nebude líbit, rozhodně nesahejte po nové krabičce s barvou a nesnažte se své vlasy "zachránit". Vlasům tak akorát více uškodíte. Raději se snažte nespokojenost přečkat a s opravou počkejte na svého kadeřníka. Vaše vlasy vám za to nakonec poděkují.

    Jak zamaskovat odrosty? Profesionální kadeřník radí, jak na to:

    Video se připravuje ...
    Jak zamaskovat odrosty • VIDEO: Vlastní

Autor: Aneta Valešová
Klíčová slova:  krása
Diskuse ke článku
.