Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Toužíte po dokonale vlnitých či kudrnatých vlasech? Odbornice radí, jak o ně správně pečovat

21. listopadu 2022 | 06:00

Na první pohled se může zdát, že majitelky vlnitých či kudrnatých vlasů mají vyhráno. Jejich vlasy totiž mají přirozený objem, méně se mastí a účes je v podstatě hotový. Pravdou ale je, že vlny i kudrny potřebují mnohem více péče než rovné vlasy a dostat je do kondice zabere mnohem více času. Když totiž zrovna nemají svůj den, vytvoří na hlavě akorát tak nevzhledně vypadající „hnízdo“. Existuje však metoda, díky které budou vaše vlnité či kudrnaté vlasy krásné každý den.

Není žádnou novinkou, že ženy s rovnými vlasy touží po kudrnatých, a naopak. Pokud jste majitelkou vlnitých či kudrnatých vlasů a nejste s nimi vůbec spokojená, pak se o ně nejspíš staráte špatně. Majitelky kudrn se ve snaze dodat svým vlasům nějaký tvar často uchylují k jejich žehlení či kulmování. To jim však většinou ještě více škodí. "Na základní škole jsem si vlasy pravidelně žehlila klasickou žehličkou nebo jsem je různě spínala kolem hlavy, aby se nekroutily. Ve dvaceti jsem si nechala vlasy dokonce chemicky narovnat. Nakonec jsem je musela ostříhat úplně na krátko. Dneska svoje kudrnaté vlasy beru jako výhodu," začíná své vyprávění Renata Havránková, zakladatelka e-shopu Curlymyself.com a odbornice na CGM metodu. Kudrnaté vlasy jsou krásné, vyžadují však mnoho péče, protože bývají suché a mají tendenci krepatět. Jakmile jim ale jednou přijdete na kloub, budete je milovat.

Jak vytvořit vlny pomocí žehličky na vlasy? Podívejte se na video:

Video se připravuje ...
Jak vytvořit vlny pomocí žehličky na vlasy • VIDEO: Videohub

Metoda Curly Girl

Za názvem Curly Girl Method, zkráceně CGM, se skrývá speciální metoda péče o kudrnaté a vlnité vlasy. Jejím cílem je zkrotit krepatění, zbavit se suchosti a probudit kudrny k životu. Díky této metodě se naučíte pečovat o své nezkrotné vlasy a dodáte jim přesně to, co potřebují. Vaše vlasy se tak rázem promění v něco, o čem jste ani nevěděla, že na hlavě máte. "K tomu, abyste zkrotila svou kudrnatou hřívu je potřeba vědět, jaké přípravky vlasům svědčí a jak si je správně mýt," vysvětluje Renata Havránková.

Kudrnaté vlasy potřebují hodně hydratace a většina šamponů a kondicionérů obsahující silikony a chemikálie povrch vlasu obalí a zabrání mu přijímat živiny. Proto je opravdu důležité vybírat vlasovou kosmetiku pečlivě. Pokud jsou vaše vlasy suché, potřebují hydrataci. Naopak jsou-li poškozené, volají po regeneraci (proteinu). "I v drogerii najdete produkty, které vyhovují složením CGM metodě. Bohužel u nich ale často chybí rozlišení, zda jsou s proteinem nebo bez, zda jsou vhodné pro husté či jemné vlasy. Člověk se tak hůř orientuje a může se stát, že nakonec vybere přípravky, které mu vůbec nesednou. Proto poskytujeme poradenství, které následně usnadňuje výběr vhodných produktů," dodává.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený CurlyMyself (@curlymyself)

Zjistěte si poréznost vlasu

Jak s CGM metodou začít? Zjistěte si poréznost vašich vlasů. Poréznost je schopnost vlasů absorbovat a zadržovat vlhkost. Z velké části bývá poréznost dána geneticky, přesto se ale může v průběhu života měnit, a to nejčastěji barvením, žehlením nebo fénováním. Obecně platí, že čím více jsou vlasy zničené úpravami, tím jsou poréznější. Podle toho je dělíme do tří skupin:

Vlasy s vysokou porézností – rychle absorbují vodu a stejně rychle schnou. Bývají vysušené, cuchají se a krepatí, mají sklon k lámání a třepení. 

Vlasy s nízkou porézností – vlasy se dlouho namáčí a také dlouho schnou. Jsou lesklé, relativně zdravé, ale obtížně se upravují. Na pohled i omak však působí hydratovaně.

Vlasy se střední porézností – do této skupiny se nejčastěji řadí vlasy nebarvené, příležitostně barvené a občas upravované žehličkou či kulmou. Jsou zdravé, lesklé a pružné, dobře absorbují vlhkost i vnější péči.

Postup mytí vlasů podle CGM

Jak začít? "Vlasy se připraví na Curly girl metodu nejlépe tak, že z nich odstraníte nánosy silikonů, minerálů a dalších usazenin. Zanesené vlasy jsou mdlé, matné a zplihlé. Kudrny nedrží a už druhý den po mytí máte pocit špinavých vlasů. Čisté vlasy pak budou lépe přijímat výživu, kterou jim díky správné péči dodáte," uvádí Renata Havránková. Tuto očistu provedeme pouze jednou na začátku a použijeme k tomu čisticí šampon, který obsahuje sulfáty, ale již bez silikonu. 

Vlasy pak myjte co nejméně, ideálně 2x–3x týdně, a vždy vlažnou vodou. Při dalších mytích používejte buď šetrné jemně čisticí šampony (low-poo), nebo kondicionéry s jemnou mycí emulzí (cowash). Jednou za měsíc přijde vhod opět použít hloubkově čisticí šampon, který odstraní z vlasů všechny usazeniny. Po umytí šamponem dle potřeby naneste masku, nechte působit a opláchněte. Pak aplikujte kondicionér a zatím nesmývejte.

Vlasy rozčešte šetrným kartáčem. Vždy je češte za mokra a s kondicionérem nebo maskou ve vlasech. Suché česání vlnám a kudrnám nesvědčí, protože se pak trhají a lámou. Následně je opláchněte vodou. V rámci CGM se vlasy nesuší klasickým ručníkem, ale použijte buď bavlněné tričko, nebo ručník z mikrovlákna. Poté do mokrých vlasů naneste závěrečnou péči, jinak zvanou leave-in a najdete ji v podobě kondicionéru.

Následuje styling. K němu se používají různé gely, krémy nebo pěny, které zafixují kudrny a pomohou udržet ve vlasech hydrataci. Je potřeba zkoušet. Jedině tak zjistíte, jaký produkt vyhovuje právě vašim vlasům. Obecně ale platí, že na jemnější vlasy fungují pěny a lehčí krémy, hrubé kudrny zase snesou gely a hutnější přípravky. Vlasy můžete nechat uschnout na suchu nebo použijte difuzér, který podpoří jejich strukturu. Během sušení do vlasů příliš nesahejte, zabráníte tak krepatění. 

Po uschnutí následuje poslední krok mytí, a to vytleskání/vymačkání krusty. O co se jedná? Po aplikaci stylingových přípravků se na povrchu vlasu vytvoří tvrdá krusta. Té se musíte zbavit. Způsoby jsou dva. Buď dáte vlasy mezi dlaně a jemně začnete tleskat, nebo můžete vlasy dlaněmi promačkat. Krusta na povrchu povolí a výsledkem budou hebké a krásně definované kudrny. 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený CurlyMyself (@curlymyself)

5 tipů pro kudrlinky podle Renaty Havránkové

1. Vyhýbejte se přímému teplu, vlasy vysoušejte vždy na střední stupeň.

2. Nikdy vlasy nesušte froté ručníkem, raději používejte ručníky z mikrovlákna nebo vlasy vymačkejte do starého bavlněného trička.

3. Vybírejte kvalitní produkty, bedlivě si hlídejte složení. Vlasová kosmetika nesmí obsahovat silikony, sulfáty, vysušující alkohol, parabeny a vosky.

4. Chraňte své vlasy během spánku. Vhodné jsou hedvábné či saténové povlaky na polštář, které vlasy nezacuchají ani nevysuší. Skvěle poslouží také hedvábné čepečky nebo gumičky, díky kterým budou vlasy držet tvar i do druhého dne.

5. Buďte trpěliví. Poslouchejte své vlasy, zkoušejte a naučte se poznávat, co doopravdy potřebují.

Přípravky pro krásné vlasy vybírejte na našem internetovém srovnávači Zboží Dáma.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený CurlyMyself (@curlymyself)

Autor: Aneta Valešová