Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Nový trend v péči o pleť slibuje zázraky. Podlehnete mu i vy?

  • ...
    22. října 2022 | 06:00

    Krásnou, mladistvou pleť bez nedokonalostí si přeje každá z nás. Často jsme ale natolik zahlceny množstvím kosmetických produktů, které trh nabízí, že vlastně ani nevíme, co všechno máme na pleť použít. Řešením by pro nás mohla být metoda skin cycling, která se stala hitem sociálních sítí. Co se pod tímto tajuplným názvem vlastně skrývá?

    Metoda skin cycling by měla ženám vlastně usnadnit, ale přitom zefektivnit péči o pleť. Je založena na cyklu čtyř nocí, během kterých své pleti dopřáváte pokaždé jinou péči, a po čtvrté noci všechny kroky zase opakujete. Tímto postupem by měly aktivní látky působit co nejefektivněji a zároveň by neměly způsobit žádné nežádoucí účinky. O metodě skin cycling poprvé promluvila na sociálních sítích americká dermatoložka Whitney Bowe a rázem se tento způsob péče o pleť stal hitem. Vyzkoušíte ho i vy?

  • První noc: Peeling

    První noc je určena pro peeling. Ten zbavuje pleť odumřelých buněk a díky tomu ji umí krásně projasnit, sjednotit a poradí si také s jemnými vráskami či pigmentovými skvrnami. Pokud vás trápí akné, skvělou volbou budou pro vás produkty s BHA kyselinami, které eliminují maz v pórech a předcházejí vzniku pupínků. Pozor si dejte v případě, že máte opravdu citlivou pleť. Tehdy se peelingy příliš nedoporučují, a pokud ano, tak enzymatické peelingy s PHA kyselinami. Mezi další přínosné exfoliační složky se řadí také AHA kyseliny, a to například mandlová, glykolová nebo mléčná. Nejenže peeling krásně projasní vaši pleť, ale zároveň ji i připraví na další krok.

    Vyrobte si doma peeling z olivového oleje a soli. Návod najdete ve videu:

    Video se připravuje ...
    Vyrobte si doma peeling z olivového oleje a soli • VIDEO: Adam Balažovič/ BPŽ

  • Druhá noc: Retinol

    Retinol se poslední dobou těší velké oblibě. Jedná se o jednu z nejčistších a nejsilnějších forem vitaminu A. Umí si poradit s vráskami, ale řeší také akné, mastnotu a jiné pleťové nešvary. Nejčastěji jsou retinoidy obsaženy v pleťových sérech. Hledejte však taková, která obsahují nízkou koncentraci retinoidů, a to obzvlášť tehdy, pokud s nimi začínáte. Retinoidy jsou známé tím, že pokud začnete hned s vysokou koncentrací a denní aplikací, může se vám pleť akorát vysušit, začervenat a mohou se také začít tvořit šupinky. Určitě není na škodu poradit se s odborníkem.

  • Třetí a čtvrtá noc: Zotavení

    Třetí a čtvrtou noc nechte svou pokožku odpočívat. Exfolianty a retinoidy nechte po tyto dvě noci na poličce a dejte své pleti čas na zotavenou. Během těchto regeneračních nocí dodejte své pleti potřebnou hydrataci. Použijte tedy svůj oblíbený pleťový krém, a to nejlépe s kyselinou hyaluronovou nebo glycerinem. Skvěle poslouží také hydratační masky nebo tonery. Po tyto dva dny svou pleť zkrátka co nejvíce hýčkejte. Ranní péče po metodě skin cycling je pak stejná jako ta, na kterou jste zvyklá.

  • A zase nanovo

    Po čtvrté noci se opět vracíte na začátek a celý cyklus opakujete. První výsledky lze pozorovat již po dvou opakováních. Pleť je projasněná, sjednocená a zářivější. Při pravidelném opakování mohou vymizet jemné vrásky, kontury obličeje se zpevní a pigmentové skvrny budou světlejší. 

  • Tip pro nováčky

    Pokud zatím nepoužíváte žádné exfolianty a ani žádný retinoid, dermatoložka Bowe radí nejdříve několik týdnů používat jen jednu z těchto aktivních látek. Během tohoto období budete mít odpočinkový večer třikrát po sobě. Pokud to vaše kůže bude dobře zvládat, pak přidáte další aktivní látku a můžete začít s klasickým cyklem, tedy kyseliny–retinoidy–pauza–pauza.

    Velký výběr kosmetiky pro krásnou pleť najdete na našem internetovém srovnávači cen Zboží Dáma.

     

Autor: Aneta Valešová
Diskuse ke článku
.