Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Dostaňte svou pleť po létě zase do formy! Poradíme vám, jak na to

15. září 2020 | 06:00

Stejně jako s nadcházejícím podzimem měníte svůj šatník, změnu nastolte i ve své kosmetické výbavě. Po létě je pleť totiž "vyždímaná", vysušená a citlivá, a zaslouží si tak větší péči. Poradíme vám, jak ji dostat zase rychle do formy!

Co by to bylo za léto, kdybychom alespoň půlku nestrávily opalováním na sluníčku? Snědá opálená pleť totiž sluší každé z nás a díky ní během léta nepotřebujeme ani make-up. To ale neznamená, že naše pleť netrpí. Vedle slunce jí neprospívají ani mořská či chlorovaná voda nebo klimatizace. Výsledkem je pak vysušená, napjatá a citlivá pleť, na které se mohou začít objevovat suchá místa, pigmentové skvrny, ucpané póry i prohloubené vrásky. Co s tím?

Hydratace

Po létě je pleť "vyždímaná", vlivem slunečního záření vysušená, a proto se zaměřte na důkladnou hydrataci. "Nutná je potřebná hydratace jak v podobě dostatečného pitného režimu, tak použitím kvalitních hydratačních krémů či sér," říká dermatoložka MUDr. Věra Terzijská. Pokud toužíte po zdravé, pružné a jemné pokožce, bez hydratačního krému se zkrátka neobejdete.

Měl by obsahovat látky, které umějí vázat vodu a udrží ji v pokožce. Mezi takové látky patří například glycerin nebo kyselina hyaluronová. Nedílnou součástí hydratačních krémů jsou pak antioxidanty jako vitaminy C a E, můžou být obohaceny také například o aloe vera. "Po létu je dobré si na noc pořídit krémy s obsahem retinolu, kterému se také říká zabiják vrásek a který pomůže pokožce zahojit se po slunečních měsících. Také stimuluje v pleti aktivitu kolagenu, a tím oddálí stárnutí," dodává dermatoložka. 

Pokud vám v kosmetické výbavě chybí pleťové sérum, zkuste si ho na podzim pořídit. Díky vysokému množství aktivních látek dodáte pleti nálož hydratace, výsledky zpozorujete rychle a můžete ho používat jak pod denní, tak pod noční krém. Po nanesení akorát minutku počkejte, aby se přípravek dostatečně do pokožky vsákl. 

Maska pro regeneraci

Pleťové masky zrovna nepatří mezi běžnou péči každé ženy. Přitom jsou tak skvělé! Během pár minut uvidíte na své pleti výsledek: bude vyživená, projasněná, zregenerovaná, vypnutá a hladká. To je hned několik dobrých důvodů, proč si masku dopřát alespoň jednou týdně! Nejenže vaše pleť získá potřebné živiny, ale navíc si díky pleťovým maskám užijete příjemný relax! Zkusit můžete také jejich noční formu. Před spánkem masku nanesete, necháte ji celou noc působit a ráno se probudíte s krásnou pletí! Rozhodně to vyzkoušejte!

Peeling ano, ale opatrně

Jednou za čas si dopřejte také peeling, ale příliš to s ním nepřehánějte. Je potřeba zbavit se odumřelých kožních buněk. Jedině tak bude pokožka vypadat lépe a následná péče se do ní také lépe vsákne. 

Sbohem, pigmentové skvrny

Vhodné jsou také přípravky s kyselinou glykolovou. Ta přispívá k regeneračním procesům v pokožce a navrací jí ztracený jas. Ideální je na zmírnění jemnějších pigmentových skvrn. Nejlépe se aplikuje ve formě koncentrovaných sér. 

"Trápí-li vás pigmentové skvrny ve větším měřítku, zajděte si na chemický peeling, což je miniinvazivní ošetření estetické dermatologie. Ideálním obdobím je právě září/říjen. Jde o lékařskou techniku, kdy se aplikací a působením jedné nebo více AHA kyselin destruuje kůže určité hloubky. Přirozeně pak dochází ke stimulaci a obnově buněk v různých vrstvách kůže. Výsledkem je zdravější a hladší pleť s minimalizovanými projevy akné, pigmentací, vrásek a jiných nerovností,“ říká dermatoložka MUDr. Věra Terzijská z Perfect Clinic Dermatology.

Na kosmetické pomocníky, kteří dostanou vaši pleť zase do formy, se podívejte ve fotogalerii:

Autor: Aneta Valešová