Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Kyseliny v kosmetice: Které hydratují, zabírají na vrásky nebo akné?

7. května 2020 | 06:00

Dávat si na obličej kyselinu? Na první dobrou to zní možná trochu děsivě, ale ve skutečnosti jsou pozitivní účinky určitých kyselin známé už dlouho. Jak vlastně kyseliny v péči o pleť fungují a na co přesně zabírají?

Kyseliny jsou stále populárnější a přitom v kosmetickém světě nejsou žádnou novinkou. Jsou známé pro své osvědčené ozdravné účinky, bojují proti stárnutí pleti, ale poradí si i s různými kožními problémy. "Kyseliny umožňují pronikání aktivních složek do hlubších vrstev pokožky. Využívají se proto pro léčbu akné, hyperpigmentací a proti předčasnému stárnutí pleti. Účinek je závislý na koncentraci,“ říká pleťová terapeutka Nela Matoušková.

Právě koncentrace je klíčovým faktorem, na který je potřeba se při používání kyselin zaměřit. Podle ní se totiž rozlišují kosmetické produkty na ty určené pro domácí použití a na ty, které musí aplikovat odborník (například chemický peeling). "Chemický peeling je služba, která se provádí pouze v kosmetických salonech a používá se převážně v zimním období. Jsou to aktivnější kyseliny v silnější koncentraci. Doporučené sezení je vždy individuální, podle potřeb klienta,“ dodává Nela Matoušková.

Pozor na koncentraci

Jaká koncentrace je tedy pro domácí použití optimální? V běžně dostupných produktech by se měla pohybovat do deseti procent. Čím menší koncentrace, tím menší účinek. Rozhodně to však neznamená, že by kyseliny neúčinkovaly vůbec. Běžně jsou k sehnání také produkty s dvacetiprocentní koncentrací. Ty se však používají v kosmetických salonech a produkty nad padesát procent aplikuje pouze dermatolog.

Pokud s kyselinami začínáte, volte produkty s nižší koncentrací a používejte je dvakrát až třikrát týdně. Jakmile si začne pleť zvykat, můžete produkty používat jednou denně. Kyseliny mohou být na pleti trošku nepříjemné – mohou lehce pálit nebo štípat. Pokud by tyto pocity byly příliš silné a neustupovaly by, opláchněte si obličej studenou vodou. Pleť si na kyseliny musí zvyknout, a proto to s nimi nepřehánějte a začněte pomalu a opatrně. Kyseliny najdete ve formě gelů, krémů, sér a různých emulzí.

Druhy kyselin

Kyseliny rozdělujeme na dvě skupiny. AHA (alfa-hydroxykyseliny) jsou takzvané ovocné kyseliny, které jsou rozpustné ve vodě. Tyto kyseliny se opravdu nacházejí v ovoci a zelenině, ale dnes už existují také jejich syntetické varianty. 

Mezi jejich největší přednosti patří schopnost odstranit odumřelé buňky pokožky, působí antibakteriálně a díky obnovení svrchní vrstvy kůže pak dochází k výraznému zlepšení stavu pleti. Zároveň se postarají o redukci vrásek a vyhlazují nerovnosti. Existuje více druhů AHA kyselin a každá z nich má specifickou vlastnost, je vhodná pro určitý druh pleti a pomáhá vyřešit konkrétní problém.

Druhou skupinou jsou kyseliny BHA (beta-hydroxykyseliny), které jsou rozpustné v tucích. Pronikají tak mnohem hlouběji, až do pórů. Jsou tedy vhodné pro mastnější pleť se sklonem k akné. Odstraňují nečistoty a odumřelé buňky, mají antibakteriální a protizánětlivé vlastnosti.

BHA kyseliny

Kyselina salicylová

Tato kyselina se rozpouští v tucích, a je proto vhodná pro mastnou a problematickou pleť. Má exfoliační schopnosti – zbaví vás zrohovatělé svrchní pokožky. Zároveň snižuje nadměrnou aktivitu mazových žláz, proniká do pórů a zbavuje pokožku černých teček a akné. Vedle toho má také protizánětlivé účinky.

AHA kyseliny

Kyselina mléčná

Také tato kyselina slouží jako peeling. Je však jemnější, pleť nedráždí, a je tak vhodná i pro citlivější pokožku. Vedle peelingových vlastností pleť také regeneruje, obnovuje, rozjasňuje a zmírňuje pigmentové skvrny. Kyselinu mléčnou najdete v kosmetice v čisticích gelech, v toniku nebo v krémech, které jsou určeny pro každodenní použití. 

Kyselina glykolová

Kyselina glykolová patří mezi nejčastěji používané AHA kyseliny a ze všech kyselin proniká nejhlouběji. Přidává se nejen do chemických peelingů, ale také do různých omlazujících krémů. Vedle toho podporuje také tvorbu elastinu a kolagenu, a tím pokožku zpevňuje a omlazuje. Také pomáhá s regenerací a rozzářením pleti. Při velmi nízké koncentraci ji snese i sušší pleť, tu zbaví odumřelých buněk, a umožní jí tak lépe vstřebávat vláhu a výživné látky. Může být však poměrně agresivní. Pokud máte tedy citlivější pleť, volte raději kyselinu mléčnou.

Kyselina citronová

Nachází se v citrusových plodech, jako jsou například grep, citron nebo pomeranč. Kyselina citronová je silným antioxidantem, který chrání pleť před volnými radikály a slunečním zářením. Přidává se do anti-age produktů, protože podporuje zesvětlování pigmentových skvrn. 

Kyselina mandlová

Tato kyselina je ze všech ostatních nejméně dráždivá. Proto ji snese i citlivá pleť. Ocení ji hlavně mastnější pleť se sklony k akné. Je schopná prostupovat do mazových žláz, kde redukuje produkci mazu, odstraňuje odumřelé buňky kůže a má antibakteriální účinky.

Ostatní kyseliny v kosmetice

Kyselina hyaluronová

Název jistě dobře znáte. Tato kyselina patří k nejpoužívanějším kosmetickým přísadám. Jedná se o látku, která se přirozeně vyskytuje v těle. Dokáže na sebe navázat až tisícinásobek vody. Proto slouží hlavně k hydrataci pokožky. Zároveň se postará o její pružnost a pevnost, vyhlazuje drobné vrásky a předchází vzniku nových. Produkty s touto kyselinou můžete používat doma ve formě různých krémů či sér, v estetické medicíně je na její bázi založena většina výplňových materiálů.

Kyselina retinová

Neboli retinol – je jednou z nejoblíbenějších ingrediencí v kosmetickém průmyslu, a to díky schopnosti minimalizovat rané příznaky stárnutí, jako jsou pigmentace, jemné linky a vrásky. Jedná se o vitamin A, který se používá k léčbě specifických kožních problémů, jako jsou náchylnost k rozšířeným pórům a akné, či pro zralou pleť. Dokáže zvrátit sluneční poškození a celkově podpořit dobrý vzhled a zdraví pokožky.

"Retinol je potřeba aplikovat postupně, a to od 0,5 % a postupně přecházet na 1% retinol tak, že prvních čtrnáct dní aplikujete na pleť směs v poměru jeden díl retinolu a tři díly hydratačního krému. Poté každý týden ubírejte jeden díl hydratačního krému a přidávejte více retinolu, až se dostanete na retinol samotný. Takto postupujte i s jednoprocentním retinolem. Nikdy jej nepoužívejte přes den, sluneční paprsky zničí účinky vitaminu A," říká Nela Matoušková.

Pokud se rozhodnete některou z uvedených kyselin vyzkoušet, vždy začínejte s nižší koncentrací. U vyšších hodnot se svěřte do rukou kosmetických odborníků či dermatologů. Při jejich používání si dejte pozor na sluníčko a svou pleť ochraňujte vhodnými přípravky s ochranným faktorem. Tím, že kyseliny pomáhají odstraňovat odumřelé buňky kůže, je pleť choulostivější a jemnější a bez ochranného faktoru hrozí spálení. 

Kosmetické produkty s kyselinami najdete ve fotogalerii:

 

 

Autor: Aneta Valešová