Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Konečně máme alibi pro milovnice čokolády! Sladký zázrak a má pozitivní účinky na zdraví i krásu

13. září 2020 | 06:00

Blahodárné účinky čokolády na naši psychiku jsou všeobecně známé. Méně již však víme o těch, které má čokoláda, respektive kakao a kakaové máslo v ní obsažené, na krásu naší pokožky. Pojďme se podívat, jaké přínosy může mít čokoláda pro naše zdraví a krásu.

Čokoláda a její přednosti byly známy již našim předkům. Kakaovník do Evropy přivezl sám Kryštof Kolumbus a stal se zde postupně zdrojem surovin pro potravinářský, kosmetický i farmaceutický průmysl. Z kakaových bobů, které rostou na kakaovníku, se po fermentaci lisuje kakaové máslo a zbylé výlisky se melou na kakaový prášek. Již staří Aztékové a Mayové využívali čokoládu nejen jako posilující prostředek či afrodiziakum, ale také ji hojně spotřebovali při svých zkrášlujících rituálech. 

Čokoláda pro hezčí pokožku

Ingredience, jako jsou čokoládové máslo či kakaový prášek, lze vidět v obsahu mnoha kosmetických produktů. Jsou zde využívány pro své značné pečující účinky. Čokoládové máslo dělá z čokolády ten pravý labužnický skvost, ale paradoxně se tato složka prodává lépe do kosmetického průmyslu než samotného potravinářství, které často čokoládu vyrábí pouze z kakaového prášku a lecitinu či rostlinných tuků. Kakaové máslo pomáhá pokožku těla hydratovat a zároveň ji dokáže zjemnit a zmírnit i mírná svědění. Pro tyto přednosti je kakaové máslo často využíváno do tělových krémů, hydratačních krémů na ruce či nohy nebo také do vlasové kosmetiky či balzámů na rty. Dokonce má schopnost omezit vznik strií či tvorbu jizev po operaci. Máslo navíc disponuje velmi známou příjemnou čokoládovou vůní, se kterou se pojí relaxační účinky a schopnost snižovat stres.

Kakaem proti stárnutí

Zatímco kakaové máslo pokožce těla dodává výživné složky, kakaový prášek je ideálním pomocníkem pro odstranění odumřelé části pokožky, rozjasnění a zjemnění pleti. Má výborné zvláčňující účinky a pomáhá předcházet šupinatění kůže. Kakaový prášek je silný antioxidant a pyšní se vysokým obsahem polyfenolů, oligomerních prokyanidinů a dalších flavonoidů. Kakao má svými antioxidačními účinky pozitivní vliv na stárnutí buněk a obecně potraviny s obsahem polyfenolů a dalších flavonoidů působí efektivně proti šíření volných radikálů z externího prostředí. Příkladem je sluneční UV záření či znečištěné ovzduší, které se negativně podepisují na vzniku viditelných známek stárnutí.

Velmi oblíbenými se v poslední době staly také zábaly z hořké čokolády a čokoládové koupele, které pokožku doslova pohladí. V kosmetice je éterický kakaový olej velmi cennou ingrediencí, pokožku vyživuje, detoxikuje a stimuluje její regeneraci. Vůně čokolády je pro většinu z nás opravdu lákavá, a proto se tato ingredience často používá také ve vůních. Slavného francouzského návrháře, Thierra Muglera, dokonce inspirovala natolik, že vstoupil do světa parfémů a v roce 1992 nechal vzniknout kolekci vůní Angel postavenou na silných akordech čokolády. Parfémy s aroma hořké čokolády však nejsou pro každého. Oblíbíte si je, pokud rádi poutáte pozornost a nebojíte se probouzet silné emoce.

Voňavou čokoládovou kosmetiku vybírejte ve fotogalerii:

Autor: Aneta Valešová