Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Vlasy v létě: Čím jim škodíte a jak je dát zase do pořádku?

4. července 2023 | 06:00

Během léta naše vlasy dostávají pořádně zabrat. Slaná a chlorovaná voda jim zrovna dvakrát neprospívá, a proto je důležité se o ně pořádně starat. Stejně jako chráníte před slunečními paprsky své tělo, nezapomínejte ani na vlasy. 

Pokud vás příroda obdařila navíc suchými vlasy, o to větší péči byste své hřívě měla dopřát. Slunce, slaná a chlorovaná voda jsou obrovskou zátěží pro vaše vlasy i vlasovou pokožku. Stejně jako se mažeme ochranným krémem, musíme chránit i vlasy, které potřebují zvýšený příjem kolagenu a keratinu, který se během letních měsíců rychleji vytrácí.

VIDEO: Utrácíte za drahé krémy s vysokým SPF? Je to zbytečné, říká vývojářka kosmetiky 

Video se připravuje ...
Utrácíte za drahé krémy s vysokým SPF? Je to zbytečné, říká vývojářka kosmetiky • VIDEO: Videoredakce ženských webů

Odbarvené a barvené vlasy reagují na slanou vodu citlivěji než vlasy nebarvené. U blondýnek pak dochází k vysušování a cuchání vlasů. Brunetky a černovlásky zase mívají problém se "šisováním", neboli blednutím barvy. UV zářením se totiž rozpouští vlasové barvivo melanin, a proto vlas bledne.

Vsaďte na správnou vlasovou kosmetiku

Během letních měsíců vyměňte běžný šampon a kondicionér za hydratační, a to nejlépe bez silikonů a parabenů. Vybírejte přípravky vhodné pro toto období. Zajistí vašim vlasům regeneraci a ochranu před UV zářením. Pro intenzivní ochranu se pak doporučují vlasové oleje a bezoplachové přípravky. Pokud máte dlouhé vlasy, naneste do délek ochranné sérum a vlasy zapleťte do copu. Zabráníte tím vysušení a zacuchání vlasů. Než vyrazíte na sluníčko, ošetřete vlasy sprejem, který je určen pro ochranu vlasů před teplem a UV zářením.

 

Snažte se chránit si své vlasy během pobytu u bazénu nebo u moře prodyšnou pokrývkou hlavy. Zabráníte tak i případnému úpalu nebo úžehu. Po plavání ve slané nebo chlorované vodě si vlasy vždy opláchněte sladkou vodou. Večer pak vlasy umyjte hydratačními přípravky a alespoň jednou týdně aplikujte do vlasů masku.

Znáte produkty 2v1? V případě vlasové kosmetiky je to například šampon a kondicionér v jednom. Odolejte! Je sice lákavé vzít si na cesty místo 2-3 produktů pouze jeden, ale vlasy vám za to opravdu nepoděkuji. Proč? Při mytí totiž šampon povrch vlasu otevírá a kondicionér ho naopak uzavírá. Proto je produkt, který nese obě tyto vlastnosti, neefektivní, nelogický a může způsobit i zbytečné lámání vlasů. Vždy tedy vsaďte na kvalitní šampon a kvalitní kondicionér dle typu vašich vlasů samostatně. Pokud chcete ušetřit místo v zavazadle, přelijte si kosmetiku do menších cestovních lahviček. Pak si můžete potřebné kosmetiky vzít opravdu dostatek.

Při dlouhém cestování se nedoporučují rozpuštěné vlasy. Volné vlasy se cuchají, jsou všude okolo a mají sklon se mastit. Ideální na cestování je proto volný culík nebo drdol. Skvělý tip je také splést vlasy do jednoho nebo více copů. Nejenže se tak nezacuchají při opírání o sedačku, ale zároveň po rozpuštění získáte účes, se kterým můžete ihned vyrazit do víru dovolené.

Velký výběr přípravků pro krásné a zdravé vlasy najdete na našem internetovém srovnávači cen Zboží Dáma.

 

Autor: Aneta Valešová