Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Trápí vás mastné vlasy, padají vám a jsou bez života? Tato rostlina s nimi dokáže zázraky!

30. března 2024 | 06:00

Kvůli tomu, že pálí, nepatří kopřivy zrovna mezi oblíbené rostliny. Na druhou stranu obsahují tolik prospěšných látek, že není na škodu věnovat jim trochu více pozornosti. Co dokáže kopřiva například s našimi vlasy?

Běžně na kopřivy nahlížíme jako na otravný plevel, kterému se obloukem vyhýbáme. Přitom obsahují mnoho cenných látek, které nám uleví od různých potíží. Najdete v nich například vitamin C, velké množství železa, hořčík, nenasycené mastné kyseliny a mnoho dalších prospěšných látek. Jakou službu poskytne kopřiva vašim vlasům?

TIP NA VIDEO: Padají vám vlasy? „Zázračné” přípravky neexistují, říká lékařka a popisuje, co pomůže

Video se připravuje ...
Padají vám vlasy? „Zázračné” přípravky neexistují, říká lékařka a popisuje, co pomůže • VIDEO: Videoredakce ženských webů

Účinky kopřiv

Už naše babičky věděly, jak moc jsou kopřivy prospěšné, a běžně si z nich dělaly odvar, kterým si polévaly vlasy. Kopřivy totiž výrazně podporují růst vlasů, zabraňují jejich vypadávání a mají protizánětlivé účinky, které pomáhají v boji s mastnými vlasy a poradí si i s citlivou pokožkou. Zároveň budou vaše vlasy krásně lesklé a pevné, a pokud vás trápí lupy nebo svědění pokožky, i s takovým problémem si dokáže tato rostlina poradit.

Šampony a tinktury z kopřivy

Pro své blahodárné účinky je kopřiva častou přísadou v produktech přírodní vlasové kosmetiky. V každé drogerii tak najdete několik druhů kopřivových šamponů či jiných přípravků s jejími výtažky, které vaše vlasy posílí. Při nákupu si však dávejte pozor, aby jejich složení bylo čistě přírodní. Produkt nesmí obsahovat žádné silikony ani parabeny. Stejně tak bývá kopřiva součástí různých doplňků stravy, a tak si můžete pořídit například tabletky, které podporují růst a kvalitu vlasů.

Jak vyrobit odvar z kopřiv?

Svůj kopřivový zázrak na vlasy si můžete vyrobit také doma, a to formou různých nálevů, odvarů nebo tinktur. Přesně tak, jak to dělaly už naše babičky.

Chcete zabránit padání vlasů? Půl hodiny povařte 100 g jemně nařezané kopřivy v jednom litru vody okyselené octem. Používejte ke spláchnutí vlasů při večerním mytí, a to po dobu 3 týdnů.

Přejete si podpořit růst vlasů? Použijte 2 hrsti čerstvých kopřivových listů, stejné množství listů lopuchu a lichořeřišnice. Vše dejte do litru studené vody a povařte 10 minut, nechte vystydnout a teprve pak přeceďte. Tuto stimulační vodu použijte na poslední opláchnutí vlasů po mytí. 

Pokud některý z problémů trápí právě vás, nastala ideální chvíle jít si kopřivy natrhat a nálev uvařit. Uvidíte, že se vašim vlasům uleví, budou plné síly, zbavíte se mastnoty a nadměrného vypadávání. Navíc za takový přírodní šampon poděkuje také vaše peněženka.

Přípravky pro krásné a zdravé vlasy pořídíte za nejvýhodnější ceny na našem internetovém srovnávači Zboží Dáma.

Autor: Aneta Valešová