Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Rozvod: Ne vše jde napůl!

19. července 2010 | 14:00

Každý zná obecné „pravidlo“, že při rozvodu se dělí majetek na půl. Málokdo už ví, že se nejedná o veškerý majetek, ale pouze o takzvané společné jmění manželů (SJM). Co do něj spadá, řeší bývalí manželé někdy roky u soudu. V tomto díle rozvodového seriálu se dozvíte, nejen co (tedy jaký majetek), ale také jak (tedy kdo co dostane) rozdělují české soudy.

Do SJM nepatří:

>Majetek získaný před uzavřením manželství
>Majetek získaný dědictvím
>Dary
>Věci osobní potřeby

Do SJM patří:

>Veškerý majetek nabytý jedním z manželů za doby trvání manželství

Pokud například koupíte nemovitost za trvání manželství, a na straně kupujícího je pouze jeden z manželů, stává se nemovitost majetkem obou.

>Veškeré dluhy, které jeden z manželů udělal za doby trvání manželství

„Pokud zanikne manželství, vychází se z toho, že podíly obou manželů na majetku patřícím do jejich společného jmění jsou stejné,“ říká advokát Tomáš Rada. Nezáleží tudíž na tom, kolik kdo vydělával a jestli jeden měl příjem 30 x vyšší nežli druhý. „Právě to, že například muž vydělává 100 000 v době, kdy je manželka na mateřské a vydělávat si nemůže, je do určité míry smyslem společného jmění - aby jeden z manželů nebyl znevýhodněn svou předem danou úlohou v manželství,“ dodává Mgr. Miroslav Zeman z portálu Profiprávník.

Dám-li ze svého, u rozvodu to dostanu zpět

Zákon říká: „Každý z manželů je oprávněn požadovat, aby mu bylo uhrazeno, co ze svého vynaložil na společný majetek.“

V praxi to znamená, v případě, kdy např. manželka prokazatelně uhradí např. milion korun na byt v hodnotě dva miliony ze svých finančních prostředků, které nabyla ještě před manželství, bude to při rozvodu zohledněno. Nebude mít tedy právo na pouhý milion korun z hodnoty dva miliony, ale na hodnotu milion a půl. Zatímco druhý manžel, který na byt své prostředky nevynaložil získá jen půl milionu korun.

Dále je v zákoně uvedeno: „Každý z manželů je povinen nahradit, co ze společného majetku bylo vynaloženo na jeho ostatní majetek.“

„To se týká případu, kdy manželé například zaplatí ze společného účtu část investice na dům, který má jeden z manželů ve svém výhradním vlastnictví - třeba z doby před manželství,“ vysvětluje Miroslav Zeman. Dům sice patří výhradně jednomu z manželů, nicméně druhý manžel má nárok na vypořádání alespoň poloviny toho, co v době manželství ze společných prostředků manželé vynaložili například na rekonstrukci domu.

Jak rozděluje soud

Při vypořádání soud přihlíží především k potřebám nezletilých dětí, k tomu, jak se každý z manželů staral o rodinu, a k tomu, jak se zasloužil o nabytí a udržení společného jmění.

„Jde spíše o to, že když se dělí majetek a např. matka má děti v péči, měl by jí zůstat byt a otec by měl dostat chatu. Jedná se tedy o způsob rozdělení, nikoliv o hodnotu, která by měla být stejná. Na stejný hodnotový žebříček staví zákon také velké příjmy a péči o děti a domácnost,“ upřesňuje advokát Tomáš Rada.

Zatajovaný majetek jednoho z manželů

Domáhat se zatajovaného majetku jednoho z manželů je velmi obtížné. Zatajovaný majetek lze jen těžko dohledávat a jedná se o detektivní práci, která se ne vždy podaří. U soudu je nutné svůj nárok prokázat, což je otázka informací a důkazů. Pokud je nemáte a nejste schopni je ani s pomocí soudu opatřit, pak neuspějete.

Existuje možnost požádat soud, aby si některé důkazy vyžádal. Konto lze dohledat tím, že navrhnu soudu, aby učinil dotaz u banky. „Dnes by již nemělo stát, že podnikatel s nulovým příjmem dle daňového přiznání, ale s milionovými majetky by měl vyměřeno minimální výživné. Soud přihlíží i k výši osobního majetku a možnostem jeho případných výnosů, nájmů apod.,“ doplňuje Zeman.

Předmanželská smlouva

Rozvod může předmanželská smlouva usnadnit především v materiální stránce, tedy v oblasti rozdělení a vypořádání společného jmění manželů. Pokud je předmanželská smlouva kvalitní měly by být dopředu vyřešeny všechny možné sporné okolnosti. Předmanželská smlouva řeší v podstatě nabývání majetku v průběhu manželství. „V případě nerovnoměrných příjmů manželů může například určit, že příjmy jsou toho z manželů, který je vydělal,“ uvádí příklad Rada. Využít ji můžete i v případě, že jeden z manželů podniká, aby v případě zadlužení firmy nepřišla rodina o veškerý majetek.

Předmanželskou smlouvu může sepsat pouze notář, nikdo jiný, a ten je s problematikou velmi dobře obeznámen.

baner neděle
Autor: blesk
baner neděle
Autor: blesk
baner neděle
Autor: blesk
baner neděle
Autor: blesk
baner neděle
Autor: blesk
baner neděle
Autor: blesk

Autor: tk