Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Rozvodový manuál

16. července 2010 | 09:00

U někoho je rozvod rvačkou na život na smrt. V pomyslném ringu nenávisti se bojuje na několik kol. Jiní se rozumně dohodnou, že manželství právně zruší a ani s rozdělením majetku nemají problémy. Je tedy v tak snadné kauze nutný právník? Jaké mechanismy rozvodové řízení obnáší?

Postup

1. Sepsání návrhu na rozvod manželství

Návrhu obsahuje:

>Nacionále obou manželů
>Místo (konkrétní městský či obecní úřad) a datum uzavření manželství
>Důvody pro rozvod manželství
>Ověřené podpisy obou manželů
>U sporného rozvodu popsat průběh manželství a nepřekonatelné problémy
>Stáhnout vzor

2. Podání návrhu na úpravu poměru dětí

Jsou-li v manželství nezletilé děti, musí se nejprve podat samostatný návrh na úpravu poměrů dětí (komu budou děti svěřené do výchovy a jaké bude výživné). Jednání probíhá ve zvláštním opatrovnickém řízení. Dokud nebude rozsudek o úpravě poměrů dětí po rozvodu pravomocný, soud manželství nerozvede.
Jaké možnosti máte při jednání o péči o dítě, jak rozhodují soudy či jak vypadá v praxi střídavá péče se dozvíte ve 4. díle našeho seriálu.

3. Podání návrhu k okresnímu (obvodnímu) soudu

Žádost o rozvod se podává u okresního soudu, kde manželé mají nebo měli (před rozchodem, odstěhováním od rodiny) společné bydliště. Jinak jde o příslušný soud, v jehož obvodu má bydliště žalovaný. Bydlí-li manžel či manželka například v zahraničí, soud se určuje podle bydliště žalobce. Žádost podává jen jeden z manželů a přikládá k ní:


>Rozsudek o úpravě poměrů nezletilých dětí
>Oddací list
>Rodné listy dětí
>Kolek za 1000 Kč za soudní poplatek
>Rozsudek či návrh na vypořádání vzájemných majetkových vztahů

Jak dělí majetek a s jakými komplikacemi se můžete setkat se dozvíte již zítra v dalším díle rozvodového seriálu.

Co musíte vědět

Žádost o rozvod a rozdělení majetku jsou dvě odlišné věci, které se nemusejí řešit vždy najednou.

Jestliže se bývalí manželé neshodnou na rozdělení věcí, mohou do tří let po rozvodu podat u soudu, který je rozváděl, návrh na vypořádání společného jmění manželů.

Soud nemusí návrhu na vyhovět, a to v případě, že s rozvodem nesouhlasí manžel, který se na rozvratu manželství převážně nepodílel (např. nebyl tomu druhému nevěrný) a jemuž by byla rozvodem způsobena zvlášť závažná újma (např. výrazné snížení životní úrovně). Jestliže však manželé spolu nežijí více jak tři roky, soud návrhu vyhoví vždy (při splnění výše uvedených podmínek).

Rozvod expres

Chcete-li, aby rozvod proběhl rychle a bez komplikací a o všem jste se dohodli, můžete soudu navrhnout takzvaný nesporný, neboli smluvený rozvod. Při něm je jednání rychlejší a neřeší se, proč se manželství rozpadlo. Jen musíte splnit tyto podmínky:

>S rozvodem souhlasíte oba.
>Manželství trvá déle než jeden rok a déle než půl roku je nefunkční (buď spolu už vůbec nebydlíte, nebo vedle sebe žijete jako dva cizí lidé, kteří neplní tzv. manželské povinnosti).
>Při předcházejícím řízení o dětech jste se na výchově a výživě dětí dohodli a soud vám tuto dohodu schválil.
>Předložíte smlouvu s úředně ověřenými podpisy účastníků, která upravuje vypořádání majetkových vztahů, práva a povinnosti společného bydlení a případnou vyživovací povinnost vůči partnerovi.

Potřebuji právníka?

Mít u rozvodového soudu svého právníka není nutné. Alespoň pokud se jedná o jednoduchá, víceméně formální stání. Přesto je dobré k němu zajít na konzultaci (klidně i s partnerem). Vysvětlí postup, jakým se rozvod běžně řeší, poradí, co je třeba doložit a sepsat. Předejde se tak možným komplikacím. Například pouhé upřesnění návrhu může proces značně urychlit, a v tom vám poradí právě advokát.

Kolik stojí rozvod

Ceny jsou velmi individuální,dosahují někdy až desítek tisíc korun a je dobré se o nich pobavit s advokátem předem. Investicí do advokáta předejdete chybám, které vás mohou stát čas, majetek i děti. Výhodou je, že mnohdy při nesporném rozvodu účastníci ani nemusí chodit osobně k soudu,vše za ně vyřeší svojí přítomností advokát. Na druhou stranu, pokud se nedohodnete a líčení bude trvat měsíce, zaplatíte nejen desítky tisíc za advokáty, ale mnoho dalších zvláštních poplatků (např. odborné posudky).


>1000 Kč poplatek za rozvodové řízení, a to jak v případě sporného, tak nesporného rozvodu.
>3000 Kč za každou nemovitost a 1000 Kč za další movitý majetek v případě, že se manželé nejsou schopni dohodnout na vypořádání společného majetku.
Konzultace s právníkem dle rozsahu služeb činní několik set až tisíc korun
>4000 Kč – 12000 Kč za kompletní dokumentaci (vypracování návrhu na rozvod, sepis opatrovnické a majetkové dohody apod.). Počítejte s tím, že v Praze může být tato částka ještě vyšší.
>20 000 Kč a více za „rozvod na klíč“, tedy kompletní právní servis zahrnující veškeré konzultace,sepis listin,zastoupení u soudu atd.

 

rozvod
Autor: Blesk.cz
rozvod
Autor: Blesk.cz
rozvod
Autor: Blesk.cz
rozvod
Autor: Blesk.cz

Připojte se do naší diskuze na téma rozvodů

Autor: tk, frč