Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Málem jsem přišla o syna i majetek

18. července 2010 | 18:00

Lucie (28) málem přišla o dítě i peníze. S Janem se brali před osmi lety. Byla to velká láska, čekali dítě a ani jednoho z nich nenapadlo, že by měli uzavírat jakoukoliv smlouvu. Věřili si a to bylo pro ně důležité. Co přijde netušili.

Od štěstí ke krizi a dluhům

Po svatbě si pořídili byt za 1 500 000 Kč. Lucie sice měla našetřeno 300 000, ale na zbytek si museli vzít hypotéku. Poté v novém bytě radostně očekávali příchod prvního potomka. Od té doby se však mnoho změnilo. „Honza si našel milenku a začal se silně zadlužovat. Nic nepomáhalo, že jsem s dluhy nesouhlasila, vše bylo marné. Ani malý Lukáš neudržel Honzu doma, a tak jsem začala uvažovat o rozvodu,“ vypráví 28letá Lucie.

Jan, ač se sám na krizi vztahu výrazně podílel, odmítl dát souhlas s rozvodem dohodou, který by vše výrazně urychlil. Nebyl totiž ochoten se dohodnout na vypořádání majetku a na péči o Lukáška, což je pro rychlý rozvod nezbytné.

Manžel mi vyhrožoval, strach mě přinutil k akci

„Nakonec jsem se odhodlala, našla si na internetu, jak se píše žádost, a podala jsem návrh na rozvod.“ V té době se Lucka ke své hrůze bohužel dověděla i o výšce dluhů svého manžela. Dostal se jí do ruky platební rozkaz od soudu se statisícovou částkou. „Honza mi navíc začal vyhrožovat, že vysoudí do své péče malého Lukáše a ona už ho nikdy neuvidím. Dostala  jsem strach. Měla jsem před očima rozvod své kamarádky Milady, kterou manžel „obral“ o všechen majetek. Nevěděla jsem co dělat. Kamarádky mi poradili, ať se raději obrátím na právníka, že mě kdyžtak finančně podpoří,“ říká Lucie.

„Právník mi poradil zároveň poradil, abych předešla manžela a sama podala návrh k soudu a požádala o svěření syna do výhradní péče. Honza vydělává 40 000 korun měsíčně, a tak jsme navrhli výživné ve výši 7 000 Kč.“

Peníze jsem získala zpět

V návrhu na vypořádání společného jmění manželů Lucie navrhla, aby byt, ve kterém dosud žili, byl prodán za dva miliony korun a z této částky se zaplatily manželovy dluhy ve výši 800 000 korun. Ze zbylé částky nezískal každý z nich polovinu, tedy 600 000 korun, ale Lucka získala 900 000 korun zatímco Jan pouze 300 000 korun. „ Ještě, že jsem si nechala doklad, ze kterého je jasné, že jsem 300 000 dala ze svého, jinak bych se těch peněz asi nedomohla,“ říká šťastně Lucie.

Lucie nakonec získala syna do své péče a Janovi stanovil soud výživné ve výši 5 000 korun. „Trochu jsem s tím počítala, advokát mi radil, abych částku trochu nadsadila,“ prozrazuje taktiku Lucka.

Od té chvíle se Lucie cítí mnohem svobodněji a čeká na nový vztah. „I Lukášek se mi zdá od rozvodu mnohem klidnější,“ dodává šťastná matka.

baner sobota
Autor: blesk
baner sobota
Autor: blesk
baner sobota
Autor: blesk
baner neděle
Autor: blesk
baner neděle
Autor: blesk
baner neděle
Autor: blesk

Autor: tk