Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Pozor, rozvod je nakažlivý!

Rozvod jako domino efekt
15. července 2010 | 05:00

Rozvádí-li se někdo ve vašem okolí, s nejvyšší pravděpodobností to zanedlouho potká i vás. Dle britských vědců dosahuje ohrožení jinak fungujícího vztahu až 75%! Negativní rozvodový domino efekt potvrzují i čeští psychologové.

Jaká je vaše zkušenost, zažili jste ve vašem okolí rozvodovou vlnu? Podělte se o své zkušenosti v diskuzi.

Odhodlá se jeden, odhodlá se druhý

I v případě rozchodů se projevuje tendence lidí jít s davem. Rozvod blízkých kamarádů nebo členů rodiny dodá odvahu učinit takto závažný krok i dalším. „Rozvod je nezasvěcenými téměř vždy vnímán negativně, a to dokonce i tehdy, dochází-li v daném vztahu např. k týrání. Většina lidí se mu tedy logicky snaží vyhnout,“ říká David Doležal z poradny Psychoterapeut.cz a dodává: „Pokud se však rozvádějí naši blízcí, lze předpokládat, že náš rozvod díky tomu snáze pochopí.“

Partneři se také často dozvídají podrobnosti o tom, co pokazilo vztah druhým. Začnou hledat chyby, o kterých do té doby ani netušili, že by mohly existovat, ve svém partnerství. A domino padá ...

Touha po volnosti

Ve chvíli, kdy přátelé nabudou znovu svobodu, budou se víc bavit a užívat si nových známostí, začnou jim mnozí zadaní závidět. Po čase mnohé manželství upadne do stereotypu a vzájemné nespokojenosti a pak stačí jen málo. Například pohled na rozkvetlou kamarádku, která se dělí o své nadšení a pocit štěstí z nové zamilovanosti: "Proč bych měla žít ve stereotypu, když si mohu ještě něco užít"?

Podle britských sociologů, mají na rozvod páru vliv i lidé, kteří se s dotyčnými přímo nepřátelí, ale jsou přátelé přátel, či vzdálená rodina. Dalo by se tedy říct, že každý svazek je ohrožen. „Musíme však brát v úvahu, že se lidé stýkají s lidmi podobného zaměření a s podobně starými dětmi, tedy vývojové krize jejich manželství přicházejí v podobnou dobu,“ upozorňuje manželský poradce Lucian Kantor. „Nakažlivost“ podle něj tkví spíše v prolomení hranic, v jakémsi popíchnutí. K tomuto výkladu se přiklání i David Doležal: „Dobře fungující vztah okolními rozvody ohrožen není. Stejně jako nedáváme výpověď z nájmu, začneme-li potkávat více bezdomovců“. Nejde tedy o nakažlivost v pravém smyslu slova, spíše se jen zmenší obavy učinit tak radikální krok.


rozvod
rozvod
rozvod

Jak postupovat při rozvodovém řízení

Manuál rozvodového řízení, včetně formuláře ke stažení najdete v zítřejším díle.

Vstup do diskuze

Autor: tk, amp
Klíčová slova: Rozvod, nakažlivost