Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Rozvodová poradna - ptejte se odborníků

Krachuje vám manželství a uvažujete o rozvodu? Rozvodová porada na Blesk.cz vám poradí, jak se rozvést tou nejsnadnější  cestou
14. července 2010 | 18:25

Chystáte se podat žádost o rozvod? Jste v rozvodovém řízení a nevíte jak dál? Nemůžete se shodnout na péči o děti? Na vaše dotazy odpoví právníci, terapeuti a mediátoři v našem  rozvodovém speciálu. Ptát se můžete do 19. 7. do 10h na online@blesk.cz, do předmětu napište ROZVODOVÁ PORADNA.

 

Podělit se o své zkušenosti s ostatními můžete i v naší diskuzi.

Rozvod
Autor: Blesk.cz

Dobrý den.

Prosím o radu. Jsem rozvedená,ale zatím nedošlo k majetkovému vypořádání. Exmanžel si do našeho domu nastěhoval již svoji novou manželku. Mohu proti tomu něco udělat?

Děkuji Pavla

Dobrý den, proti tomu bohužel nic dělat nemůžete. Manžel má právo mít manželku v době, kde je spoluvlastníkem, resp. který máte ve společném jmění manželů. Pro Vás z toho vyplývá nutnost, řešit vypořádání společného jmění manželů co nejdříve. Nejprve se pokuste písemným způsobem dosáhnout dohody a pokud nebude na tento návrh reagováno podejte neprodleně návrh k soudu na vypořádání společného jmění.

 

Hezký den,

měla bych také dotaz. Jsme s manželem rozvedeni a jelikož máme již dospělé kluky, na placení výživného (částce) jsme se dohodli a dohodu sepsali a oveřili podpisy. Jelikož během prázdnin kluci nestudují (VŠ), snížil jim bývalý manžel částku výživného dle svého uvážení. Tento svůj počin nemá nijak sepsán. Má na toto nárok a mám vůbec u soudu, pokud to chci soudně řešit, šanci uspět?

Děkuji za Vaši odpověď

Zuzka

Šanci určitě máte. Otázkou je, jak je koncipována dohoda, kterou jste spolu sepsali. Neznám její obsah, tak Vám na to nedokážu přesně odpovědět. Často se však stává, že takto svépomocně sepsané smlouvy mají vady, které pak neumožńují domáhat se úspěšně práva u soudu. Obecně však mohu odpovědět, pokud by byla smlouva platná, můžete se jejího plnění domáhat u soudu.

 

Dobrý den,

už delší dobu uvažuji o rozvodu.Manžel již rok a půl nepracuje a teď vyšlo najevo ,že má i velké dluhy.Společně

vlastníme byt,manžel vlastní chalupu po rodičích.Děti máme ve věku 16 a 21 let,obě studující.Zajímalo by mne,

jestli se v případě rozvodu dluhy týkají i mne a co bych mohla od manžela požadovat.

Děkuji za odpověď. Katka

V případě rozvodu bude nutné řešit celou věc komplexně a tedy kromě majetku vyjasnit i odpovědnost za splácení závazků.

Pokud jsou dluhy pouze manžela a Vy jste o nich nevěděla a nijak se na nich ani nepodílela, pak by bylo od něj morální, kdyby jejich úhradu či velkou část splátek vzal na sebe. Nicméně odpovědni za splácení závazků jste oba. Svou roli samozřejmě hraje i výše dluhů a co za ně bylo pořízeno, nicméně to už je na vyjasnění při případné schůzce u advokáta. Tím naznačuji, že existují určité možnosti, kdy by jste teoreticky nemusela být za dluhy manžela odpovědná.

Co se týká vypořádání, tak chalupa, kterou vlastní výhradně Váš manžel předmětem vypořádání nebude, tedy pokud jste za doby manželství do ní něco společně neinvestovali. Předmětem vypořádání bude ale Váš byt. Obecně by jste každý z Vás měl nárok na polovinu. Existují tři možnosti vypořádání:

-          Byt si ponecháte Vy a manžela vyplatíte z jeho části podílu cenou určenou dle odhadu tržní cenou

-          Byt si ponechá manžela a Vyplatí za stejných podmínek Vás

-          Pokud nebudou možné výše uvedená řešení bude byt prodán a rozdělíte si výtěžek prodeje.

Obdobným způsobem se rozdělí i Vaše závazky.

 

Dobrý den, mám k Vám dotaz. Jsem rozvedená již přes 3 roky, ale doposud nebylo vyřešeno SJM o družstevní byt. Já nemám na vyplacení a ani bývalý manžel.

Chci se Vás proto zeptat, zda když jsem těžce nemocná, ohluchlá a mám plný invalidní důchod(nikdo mi z tohoto důvodu půjčku nedá, abych mohla bývalého manžela vyplatit) zda je možné, abych manžela vyplácela po splátkách i když prý nemá kam jít, nemá žádné náhradní bydlení. Jeho maminka má byt v osobním vlastnictví.

Děkuji za odpověď.

Gita

To je vše věcí dohody. Pokud se s manželem na splátkách dohodnete a samozřejmě o tom uzavřete smlouvu, pak to možné určitě bude. Pokud se nedohodnete a ani jeden věc nebudete řešit, pak byt resp. podíl v družstvu budete i nadále mít ve spoluvlastnictví.

S případě, že se věc řešit jeden z Vás rozhodne, může být byt prodán, resp. členský podíl spolu s právem nájmu a výtěžek si rozdělíte mezi sebou.

 

Dobrý den,

z jakého důvodu se píše do občanského průkazu "rozvedená"? Lze to tam nemít?

Děkuji za odpověď, Lenka

Bohužel to nejde. Obecně jsem také proti tomu, aby se v občanských průkazech uváděli osobní data, trvalé bydliště či rodinný stav lidí vzhledem k možnému zneužití a narušení soukromí. Bohužel naše zákony mluví jinak a nebude nám než se přizpůsobit. Nezbývá než doufat, že se to brzy změní.

 

Dobrý den,

popíši situaci:

manželsví je rozvedeno, jedná se o vypořádání SJM. Za trvání manželsví byla založena firma, na kterou byly použity peníze rodiny.

Jako jednatelka byla uvedena manželka. Ještě před rozvodem, manželka jako jednatelka firmu prodala, používá auto, které bylo firemní.

Nevím za kolik byla firma prodána, mám dojem, že byla silně podhodnocena, alespoň papírově. Podotýkám, že bývalá manželka ve firmě vůbec nepracovala,

má jiné profesní zaměření, vůbec práci ve firmě nerozumněla. a ani ji nazajímala.Z výsledků firmy jsme žili. O celou firmu jsem se staral já.

Je možné, přestože manželka byla uvedena jako jednatelka, získat v tomto případě nárok na vyrovnání? Pokud ano, jak se bránit pokud bude manželka tvrdit, že firmu například prodala za 1 Kč a bude na to mít doklad od kupce?

Děkuji za odpověď, Jiří

 

Předpokládám, že v dané firmě vystupujete alespoň jako společník. Tudíž je zde jasná odpovědnost jednatele za řádné vedení firmy a řádné hospodaření. Pokud by jednatelka firmu prodala nějakým podloudným způsobem například za korunu, mohl by jste se z titulu odpovědnosti za škody, kterou Vám jako společníku způsobila se  bránit u soudu a požadovat odškodnění. Co se týká vypořádání společného jmění manželů, je to složitější otázka a museli bychom spolu probrat další doplňující otázky k celé věci. Například jakým způsobem byly peníze ze společného jmění do podnikání vloženy, jak je to upraveno apod.

 

Dobrý den,

s manželem se rozvádíme reps. jsem podala žalobu o rozvod. Bohužel dohoda o SMJ není možná takže i toto budu muset řešit přes soud, nicméně v době kdy jsem od manžela odešla jsem udělala chybu a nezamezila jsem mu přístup na svůj běžný a spořící účet, takže provedl to, že ze spořícího účtu převedl na můj běžný účet 1 200 000 Kč a ty pak v hotovosti vybral na pokladně dané banky. Jelikož měl disponenská práva tak vše proběhlo bez problémů. Tuto transakci však učinil bez méno vědomí a souhlasu.  Nejsem si jistá zda ty peníze někde uložil nebo je má doma "v matraci", ale jsem si 100 % jistá, že je neutratil. Má otázka zní mám ještě nějakou šanci dostat alespoň polovinu z těchto peněz zpět? Mám pokladní doklad s jeho podpisem, který potvrzuje, že ty peníze vyzvedl.

Děkuji, Veronika

Dobrý den,

Toto je velmi závažný stav a doporučuji řešit co nejrychleji a zároveň obezřetně. V tuto chvíli je třeba stanovit strategii, jak postupovat dále, aby bylo možné co nejlépe zabezpečit důkazy a s celé věci zachránit maximum možného. V tuto chvíli doporučuji vyhledat odborníka a celou věc s ním projednat. Bude nutné co nejrychleji podat návrh na vypořádání společného jmění manželů a celou situaci v něm upravit.  Je třeba také argumentovat tím, že prostředky, které manžel jednostranně z účtu vybral nebyly použity na jiný majetek ve společném jmění manželů a manžel zneužil svého postavení k tomu, aby proti Vaší vůli s finančními prostředky jednostranně nakládal.

Celá věc by se dala řešit například započítáním, tedy pokud máte ve společném jmění manželů například nemovitost či hodnotný movitý majetek budete u soudu prosazovat, aby byl kompletně svěřen do Vašeho výlučného vlastnictví, případně aby Vám část ze zneužitých finančních prostředků manžel vráti. Nicméně jak už jsem zmínil v úvodu, je třeba celou věc i s důležitými detaily, které v tuto chvíli neznám, projednat s odborníkem.

 

Dobrý den,

obracím se na Vás s dotazem. Přítel již rok a  nežije se svou ženou a v tento okamžik se řeší rozvod. Mají společně dvě nezletilé děti a společný byt, kde žije manželka s dětmi. Přítel ji  platí hypotéku a výživné na děti, ale ona je výdělečně činná. Zajímalo by mne jaká je šance, že jí zůstane celý být a co přesně znamená výživa na manželku, když je výdělečně činná a bere celkem slušné peníze. Její návrh byl nechat jí byt a platit nemalé peníze na děti i na ní. Zdá se mi to nesmyslné aby u rozvodu nechaly celý byt jen jí a přítel nedostal nic a ještě ji platil to samé co ona si vydělá v pracovním poměru.

Velice děkuji za odpověď, Jana

 

Dobrý den

Myslím si, že celá situace nebude až tak dramatická. Uvedené nároky se zřejmě odehrávají pouze verbálně jako forma určitého nátlaku. Pokud je manželka výdělečně činná, pak má jen velmi malé šance na to, že by mohla výživné od přítele získat. Výživné na manželku je pouze vyjímečný institut, který má chránit manžela, který by byl rozvodem manželství výrazně existenčně ohrožen, což toto není určitě ten případ. Co se týká bytu, tak majetkové otázky bude soud řešit odlišně od otázek výchovy dětí či samotného rozvodu. Předem je třeba zmínit, že byt je ve společném jmění manželů a toto jmění tedy musí být spravedlivě vypořádáno. Pokud v celé věci nehrají roli další okolnosti, měl by každý z manželů získat polovinu hodnoty nemovitosti i dalšího majetku ve společném jmění. Tedy bud byt přisoudí soud manželce, která bude povinna přítele vyplatit polovinou tržní hodnoty bytu, nebo se byt prodá a oba manželé získají polovinu čistého výtěžku

 

Dobrý den,

jsem se svým současným partnerem již 12 let, z toho 6 let jako manželé. Máme jedno dítě. Manžel je opakovaně bez zaměstnání, finanční přínos pro rodinu je minimální. V současné době je značně agresivní - bezdůvodně  křičí na dítě, na mě, mívá stavy kdy se bojím aby neuhodil mě nebo dítě. V momentě kdy navrhnu rozvod se rozčílí ještě víc a vyhrožuje. Odhodlávám se k zásadnímu kroku a potřebuji poradit.

Z hlediska dítěte vidím obrovský problém v tom, že manžel přesvědčuje naše dítě o tom, že jsem alkoholik. Křičí na mě: "Koliḱs toho zase vychl...la?" atpod. U dítěte mi to samozřejmě snižuje autoritu a navíc je to obrovskou zbraní v případném rozvodu. Piji naprosto běžným způsobem = k večeři dvakrát týdně  2 dl vína. Manžel chodí dvakrát týdně tzv. "pracovně" na diskotéky, vracívá se kolem 6 hodiny ranní, ne zcela střízlivý, ale to je zřejmě přípustné. Bojím se, že v případě soudu bude velký problém právě s dítětem, protože je velice snadno manipulovatelné a vzhledem k tomu, že manžel nepracuje (přesto dítě musí hlídat jeho matka) je dítě pod neustálým tlakem proti mé osobě. Chápu, že ve Vaší praxi se setkáváte převážně s  případy naprosto opačnými, kdy je dítě "štváno" proti otci. Možná se jeví můj problém jako triviální, protože "matka vždy vítězí", ale já jsem bohužel nastoupila do práce ( z finančních důvodů a nezaměstnanosti partnera) již ve 20 měsíci života dcery, tedy jí nebyly ani dva roky a od té doby ji má na starosati tchýně s manželem, takže jsem jakýmsi pozovlným způsobem přišla o možnost jakéhokoliv vlivu na výchovu.

 

Dobrý den,

Předem mi chybí jedna důležitý informace, tedy jak je dítě o které se jedná staré. Prvním krokem v další strategii postupu by měla být určitá normalizace Vašeho vztahu k dítěti a současně odstranění pochybnost ohledně nadměrné konzumace alkoholu. Určitě by bylo vhodné omezit konzumaci alkoholu před dítětem i manželem, resp. přechodně ho odstranit úplně. Není to sice podstatná věc, a ve Vašem případě se zcela jistě nejedná o alkoholismus, který by musel prokázat specialista, což je poměrně snadné. Důležitější spíše bude vliv na výchovu dítěte v těchto souvislostech. To znamená, že dítě by nemělo rodiče vidět pít často alkohol, resp. by nemělo vnímat následky jeho požívání.

Další věc je, že musíte být schopna alespoň v případě řízení o svěření dítěte do péče, kdy návrh podejte co nejrychleji, deklarovat ochotu a možnosti upravit svou pracovní zátěž tak, aby jste mohla dítě plně vychovávat a věnovat se mu. Opět nevím, jakého charakteru a druhu je Vaše práce a jak je časově náročná, takže opět odpovídám obecně. S návrhem na svěření dítěte do péče by jste měla manžela předběhnout a tak aby o podání návrhu dopředu nevěděl. Získáte tím tak čas a budete se moci lépe na celé řízení připravit. Tato výhoda může být do určité míry rozhodující. Současně se také snažte s dítětem trávit co nejvíce času a získat ho co nejvíce na svou stranu.

Váš případ je složitější a tak určitě bude vhodné, pokud se o celé věci a dalším postupu poradíte podrobněji s odborníkem. Nicméně zcela určitě budete muset dodržovat výše uvedené postupy a rady.

 

Dobrý den,

před rozvodem jsme prodali společný byt. Manželka si převedla celou částku ( 4,5 mil ) na svoje konto, kam nemám přístup a odmítá se dělit s tím, že to potřebuje pro naší dceru ( 17 let ) na studium. Proběhlo 1. stání o opartovnictví - bez výhrad, 2. stání - rozvod - nabývá právní moci. Manželka nekomunikuje - 1 mail/14 dní. Bydlím bez peněz na ubytovně, manželka si pronajala luxusní byt v rezidenční čtvrti v Praze 6. Na právníka v současnosti nemám.

Děkuji

Co nejdříve podejte návrh na vypořádání společného jmění manželů. Skutečně bych s tím neotálel a požádal bych o předběžné opatření, aby manželka nemohla s finančními prostředky na tomto účtu nakládat s tím, že Vám jinak důvodně hrozí závažná újma, kterou nejste schopen zažehnat jiným způsobem.

V návrhu na vypořádání společného jmění uveďte veškerý majetek, který jste v době manželství pořídili a zejména částku za výnos z prodeje bytu, což je prokazatelná věc. Manželka Vám dle návrhu bude muset vyplatit alespoň polovinu hodnoty bytu. Pokud to neudělá můžete na ní podat návrh na exekuci jejího majetku.

Pokud nemáte na právníka máte možnost získat i právní zastoupení bezplatné či za sníženou cenu. Obraťte se na Českou advokátní komoru a o advokáta si požádejte.

 

Dobrý den,

prosím, mám na Vás dva dotazy. Jsem v rozvodovém řízení. Žádost o opatrovnictví dětí byla podána v březnu, avšak soudkyně dlouhodobě onemocněla, dodnes se v případu nic nezměnilo. Mám dvě děti  rok a třičtvrtě a půl roku, od manžela jsme 100 km vzdáleni. Manželovi nabízím neustále kontakt s dětmi, aby za nima dojížděl, že já k manželovi  děti nepustím. Manžel dal žádost o předběžné opatření, bylo zamítnuto. Od toho se částečně odvíjí můj dotaz. Manžel přijede za dětma s tím, že o děti se příliš nezajímá, ale neustále mi naznačuje, že jsem neschopná matka apod., jednou jsem to už nevydržela a vyhodila ho. Je toto řešení správné, nebo jsem měla mít trpělivost a počkat si až manžel odejde a urážky spolknout? Druhý dotaz je, že manžel mi měsíčně z vlastní vůle posílal 2500,- Kč na děti, teď zřejmě přestal, mám rodičovský příspěvek 7600,- Kč. Lze soud urychlit, protože finance už razantně docházejí.

Děkuji, Zdena

Rozhodně se soudů nebojte a nebojte se s nimi komunikovat. Pokud soudkyně dlouhodobě onemocněla, požádejte soud o stanovení jiného soudce z důvodu ohrožení zájmu dětí, jak velmi důležitý důvod. Tuto žádost řádně odůvodněte např. tím, že současné provizorium děti těžce nesou, je ohrožena jejich životní úroveň apod.

V případě, že manžel na děti a jejich výchovu působí negativně pak samozřejmě máte možnost ho vykázat ze svého domova a povolit mu styk s dětmi za Vaší přítomnosti. Nicméně o celé věci s konečnou platností rozhodne teprve soud. Bohužel nyní manžel povinnost hradit výživné nemá, nicméně se této povinnosti nevyhne. Soudu mu totiž na základě Vašeho návrhu vyměří výživné zpětně, tedy od doby co přestal výživné hradit. Takže mu nyní vzniká dluh na výživném.

Pokud jde o Vaši těžkou sociální situaci požádejte si o sociální dávky například přídavky na děti, příspěvek na bydlení apod. Vzhledem k tomu, že máte dvě děti a pouze rodičovský příspěvek máte určitě na některé ze sociálních dávek nárok.

 

Dobrý den, manžel je mi nevěrný opakovaně, a i když jsme spolu již 35 let, chtěla bych se rozvést. Zajímalo by mne, zda mu musím koupit byt  nebo jinak zajistit bydlení, když rozvod bude vinou jeho nevěr.

Dům, ve kterém bydlíme a garáž se zahradou, jsme přepsali na syna, a proto, že na úpravu domu potřeboval půjčku, nemáme zde ani věcné břemeno na bydlení (půjčku by nedostal). Společný majetek je pouze zařízení domácnosti, chata (splácíme na ni ještě půjčku- zástavní právo má banka) a auto na leasing.

Manžel je zaměstnaný (má inv.důchod II.stupně), já budu od letošního srpna v předčasném důchodu (nyní jsem na ÚP), protože mne propustili pro nadbytečnost, když jsem již měla nárok na předčasný důchod. K manželovi bych ještě dodala, že veškeré své peníze utratí, již dvakrát si nenechal rezervu ani na inkasní platby.Spoléhá na to, že vždy to nějak dopadne, toto je pro mne další důvod k rozvodu.

Děkuji.

Hana.

Manželovi žádný byt kupovat nemusíte. Nyní je již jen na Vašem synovi koho z Vás nechá v domě dál bydlet. Klidně může povolit užívání domu i oběma manželům. Je tak skutečně je na Vás a Vašem manželovi, kdo z Vás a jakým způsobem sizajistí nové bydlení.

Co se týká ostatního majetku, který máte ve společném jmění manželů, tak doporučuji podat návrh soudu na vypořádání tohoto majeteku a tedy jeho rozdělení. Současně s majetkem budou rozděleny i dluhy, které nově bude každý z Vás svým podílem splácet.

V případě, že po rozvodu budou mezi Vašimi příjmy výrazně velké rozdíly, máte možnost také uvažovat o požadavku na výživné na Vás jako na manželku. Nicméně o této možnosti doporučuji poradit se s odborníkem, protože neuvážený návrh na stanovení výživného by se Vám mohl výrazně prodražit.

 

Po 14 letech dobreho manzelstvi si manzel nasel milenku,narodilo se jim dite a jiz rok spolu nezijeme.Rozvod se prodluzuje manzelem,zustala jsem  v pronajatem byte sama s detma za kteryma muz nedochazi.Pred 8 lety manzelovi darovali prarodice(o ktere jsem pecovala) RD a nasledne on daroval polovinu mne.Nyni manzel bez meho souhlasu RD predelava,na vse si dela naroky, neda se snim domluvit, dela naschvaly, zabranuje pristup k RD atd.(neni duvod k odebrani daru).Jak lze tento majetek vyporadat?Mam narok na vyplaceni?

Predem dekuji za odpoved Petra

Ve Vašem případě se bude postupovat jinak než v jiných případech avšak obdobně. Nebudete sice požadovat vypořádání společného jmění manželů, protože darovaný podíl domu do něj nepatří, ale budete požadovat vypořádání podílového spoluvlastnictví k domu.

K vyřízení celé věci doporučuji vyhledat odborníka, protože se nejedná o úplně jednoduchý proces a je snadné udělat chybu.

Předně manželovi navrhnete dohodu, kdy Vás z Vaší poloviny vyplatí znalcem určenou tržní cenou Vaší poloviny na nemovitosti. Pokud nebude mít na vyplacení peníze ani nebude mít zájem splácet přiměřené částky, pak navrhnete prodej nemovitosti jako celku a rozdělení výtěžku. Je zřejmé, že manžel získá větší podíl s ohledem na investice do domu, které zvyšují jeho cenu.

Myslím, že už jen upozornění advokátní kanceláře a hrozba prodeje celého domu, která mu hrozí bude mnohem ochotnější k nějakému racionálnímu jednání.

 

Jsem čerstvě rozvedená,ale z manželství mi po manželovi  zbyly jen dluhy. Bylo mi řečeno,že můžu požádat soud o odlužení. Mohli byste mi poradit jakým způsobem?

Předem děkuji        Ivana

Oddlužením se rozumí osobní bankrot, nebo insolvence. Požadat soud sice můžete, ale je to poměrně složité a jakákoliv chyba může znamenat zamítnutí Vašeho návrhu. Musíte také počítat s tím, že soud může stanovit kauci ve výši od 10 do 50 tisíc korun na náklady insolvence.  S návrhem také musí vyjádřit souhlas všichni věřitelé, které musíte oslovit a požádat je o souhlas. Následně po dobu pěti let budete odvádět veškeré Vaše výdělky a zůstane Vám pouze určité minimum cca 6000,- Kč.

Jde tedy o velmi složitý proces.

Z Vaší otázky není zřejmé, zda jste požádala o vypořádání společného  jmění manželů a tedy i dluhů soud. Pokud ne, tak to vřele doporučuji.

 

Dobrý den,

měla prosím mám na Vás dotaz,budeme se s manželem rozvádět.Nedohodli jsme se na vypořádání SJM,tudíš bude muset být žaloba o rozvod?.Je možné podat tuto žalobu ZÁROVEŇ s žádostí o vypořádání SJM a jak?

Předem děkuji Jandová

Ano je to možné a často se tak také děje. V první řadě je třeba vypracovat návrh na rozvod sporný (nemusí se to tedy nutně nazývat žaloba). V návrhu na rozvod je třeba definovat důvody, které ke krachu manželství vedly, stručně popsat dosavadní průběh manželství, zda se z manželství narodily děti apod.

Aby bylo manželství úspěšně rozvedeno je třeba vypořádat poměry nezletilých dětí, pokud se děti v manželství narodily. Tedy komu bude dítě po rozvodu svěřeno do péče a určení výživného na děti.

Vypořádání společného jmění manželů není na rozdíl od rozvodu dohodou podmínkou pro úspěšný rozvod sporný. Nicméně důrazně vyřešení vypořádání doporučuji. Pokud to není možné dohodou pak o vypořádání požádejte soud. V návrhu na vypořádání společného jmění manželů definujte majetek ve společném jmění a navrhněte možnosti jeho rozdělení – nejčastěji půl na půl. Ale mohou existovat i odchylky.

 

S manželem jsme před rozvodem.Před rokem se odstěhoval do domu,který mu darovali rodiče a který jsme několik let přistavovali,aby jsme se tam přestěhovali.Nakonec jsem zůstala se 3 dětmi v družstevním bytě,ve kterém máme oba členská práva.Je nějaká šance,abych nemusela manžela vyplácet z tohoto bytu,jelikož nemám z čeho,protože mám minimální plat,z kterého živím 3 děti a jedno studuje na vysoké škole? Předem děkuji za odpověď, Renata.

Dobrý den,

Pokud jste prokazatelně investovali z prostředků společného jmění manželů do domu ve výhradním vlastnictví manžela, pak máte možnost tyto investované prostředky, alespoň z jedno poloviny požadovat při vypořádání společného majetku. Je však nutné investici těchto prostředků prokázat – například fakturami, výpisy z účtu či jiným potvrzením. V takovém případě si můžete vynaložené prostředky započítat na odhadní tržní cenu družstevního podílu v bytě. Co se týká zůstatkové hodnoty vypořádání ve prospěch manžela, můžete mu tuto částku v případě Vaší těžké životní situace splácet.

 

Dobry den,

mam dva dotazy tykajici se rozvodu kde manzele maji deti. Predem moc dekuji za odpovedi na dotazy.

S pozdravem,

Dana

1. Jak to, ze soud nejdriv muze resit vyzivne na manzelku, a teprve pote se resi vyzivne deti??? Osobne bych cekala, ze nejdriv se bude resit situace kolem deti, a teprve pak zbytek....??? Nicmene v mem blizkem okoli soud opravdu nejdriv resil vyzivne na manzelku, aniz by bral v potaz ze jsou dve take dve male deti, a dotycny pan je na dlouhodobe nemocenske.

Dobrý den, to bude zřejmě tím, že manželka podala napřed návrh na výživné pro sebe a teprve později návrh na určení výživného pro své děti. Soud nemůže jednat o jiné věci, než která mu byla navržena v rámci návrhu. Tím může být vysvětleno to, že soud napřed rozhodoval o výživném na manželku a teprve potom na děti. Není v tom žádný právní problém.

2. V mem blizkem okoli nastala situace, kdy zena se odstehovala od manzela a odvedla s sebou i dve male deti. Prestoze nebylo vydane zadne predbezne opatreni, zena odpira manzelovi deti videt, stejne tak je nevidel nikdo z rozsirene rodiny (prarodice, tety, strejdove z muzovy strany). Proc toto neni vedeno jako unos? Dotycny pan kontaktoval socialni pracovnici, a take navrhl setkani s detmi na pude Fondu ohrozenych deti za ucasti socialni pracovnice, coz jeho stale jeste manzelka odmita, a opet nikdo nic nedela - pritom kdyby deti odvedl on, mel jiste na krku policii. Jak je toto mozne?

Je to možné především z důvodu běžného rozhodování soudů, kde svěření do péče matky je absolutně nejpravděpodobnější řešení poměrů dětí. Existuje domněnka, že žena má na výchovu a péči o děti výrazně větší nárok než muž a že děti jsou na ženu jako matku výrazně více fixovány. Pokud tedy matka reálně o děti pečuje a vychovává je, pak také rozhoduje o tom kde se děti budou nacházet a s kým budou ve styku. Policie by v případě podání trestního oznámení doporučila otci, aby podal k soudu návrh na určení styku dítěte s rodičem, což je také nejvhodnější řešení celé situace.

 

Dobrý den. Můj dotaz : při své svatbě jsem byl už  čtyři roky ve

starobním důchodu,měla by po rozvodu bývala manželka  nějaké finanční nároky i když sama také pobírá svůj starobní důchod ? Děkují za odpověď. Josef.

Manželka může mít finanční nároky pouze z případného vypořádání společného jmění manželů, tedy z majetku, který jste pořídili – koupili v době manželství. Co se týká Vašeho důchodu, tak nemá na nic žádný nárok. Počítá se s tím, že důchody jste v době manželství utratil ve prospěch společného jmění manželů, stejně jako ona.

 

Dobrý den,

prosím Vás o radu. Jsem čerstvě rozvedená,ale z manželství mi po manželovi  zbyly jen dluhy. Bylo mi řečeno,že můžu požádat soud o odlužení. Mohli byste mi poradit jakým způsobem?

Předem děkuji        Ivana

Oddlužení tedy osobní bankrot je poměrně složité řešení celé věci. Rozhodují je, že s osobním bankrotem musí věřitel výslovně vyslovit souhlas, teprve potom můžete podat návrh. V případě, že máte nějaký cenější majetek, např. nemovitosti,, tak o ně přijdete a v následujících pěti letech budete muset odvádět většinu svého příjmu jako splátku dluhu. Doporučuji pokud jste to již neučinili dohodou, požádat soud o vypořádání společného jmění manželů, kdy soud nerozdělí pouze majetek ve společném jmění manželů, ale také závazky, tedy dluhy, čímž se Vaše odpovědnost sníží až na polovinu.

 

Na otázky odpovídal Mgr. Miroslav Zeman

z portálu profipravnik.cz

Miroslav Zeman, právník
Autor: blesk


rozvod
rozvod
rozvod

Autor: kre