Čtvrtek 2. května 2024
Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej
Oblačno 22°C

Podívejte se, co právník radí Marcele

Jak poradil právník nebohé ženě, která splácí dluhy za manžela?
16. července 2010 | 11:35

Podle advokáta Miroslava Zemana není tento příběh úplně vyjímečný. V takových to případech je vždy nutné co nejdříve zahájit řízení, která povedou k soudnímu svěření dětí do péče, stanovení výživného, vypořádání – rozdělení majetku ve společném jmění manželů, a rozvod. Návrh na rozvod i návrh na svěření dětí do péče už Marcela podala. Právník ji proto radí: „Neváhejte a podejte i návrh na vypořádání společného jmění manželů.“

Předběžné opatření

K možnosti vydání předběžného opatření jsem skeptický. Předběžným rozhodnutím by soud nahrazoval samotné rozhodnutí ve věci, navíc by mohl soud v tomto případě požadovat složení kauce ve výši 50 000,- Kč. Proto navrhuji podání návrhu co nejdříve, aby o něm bylo co nejdříve rozhodnuto. Pokud nemáte ve společném jmění žádný majetek, pak budou předmětem vypořádání pouze dluhy.

Manžel musí uhradit polovinu dluhu

Navrhuji, aby jste ihned po rozvodu podala na bývalého manžela žalobu na úhradu poloviny dluhů, které jste musela za oba uhradit. Máte sice pravdu, že momentálně manžel nemá příjmy, nemá majetek apod. na druhou stranu se to může v budoucnu změnit a Vy tak budete mít možnost alespoň část pohledávky vymoci v exekuci. Pokud totiž žalobu nepodáte může se celá věc promlčet a Vy již nebudete mít možnost úhadu požadovat.

Výživné manžel pravděpodobně zaplatí

V případě výživného se nebojte a neustále podávejte na manžela trestní oznámení pro zanedbání povinné výživy. Pokud totiž nebude i nadále výživny hradit, bude se jednat o pokračování v trestném činu a bude mu hrozit až několika měsíční odnětí svobody. To platí zvlášť, když máte informace o tom, že manžel pracuje na černo, což lze odhalit, pokud tyto informace policii poskytnete.

Určení výživného je složitější. Otázkou je, zda se manžel snaží aktivně práci najít. Pouhý fakt, že nemá otec dlouhodobě práci by nemělo znamenat, že mu nebude stanoveno výživné pokud se o hledání práce aktivně nepokouší a záměrně se oficiální práci nevyhýbá. Proto bych to směřoval na fakt, že si manžel vydělává na černo, kde a jak dlouho a tedy, že si úmyslně práci aktivně nehledá, tudíž není možné aby mu tato skutečnost byla připsána k dobru a nebylo mu žádné výživné stanoveno.

Žádné zdlouhavé řízení není třeba

U sociálního odboru závazně například čestným prohlášením prohlaste, že s manželem nežijete ve společné domácnosti a jak dlouho a že Vám manžel nehradí žádné výživné. Není tedy důvod, aby manželovi příjmy, které navíc žádné nemá posuzoval odbor v souvislosti s Vaší žádostí o sociální dávky.

Autor: tk
Klíčová slova: rozvod, poradna
Další články z kategorie