Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Kateřina (42): Rozvod je nakažlivý! Chytla jsem ho od přátel

Kateřina se rozhodla svůj vztah ukončit, ač nikdy s manželem neměli velké porblémy.
15. července 2010 | 05:00

Rozvod je oficiálně přenosný. Aspoň je o tom přesvědčená dvaačtyřicetiletá Kateřina, která si epidemii rozvodů v okolí a dokonce i vlastní, prožila. Podle vědců je rozpad manželství zákeřná, nebezpečná nemoc, kterou infikují přátelé, rodina, kolegové.

Pokud se někdo z vašeho okolí rozvede, atmosféra rozchodu začne vysílat zvláštní vlnění, které může zasáhnout až takovým způsobem, že se s partnerem odloučíte také. "Taková šance je samozřejmě pravděpodobnější pokud pár už delší dobu zažíval neshody," říká psychoterapeut David Doležal.

"To mě vůbec nepřekvapuje, ta velká rozvodová vlna se začala táhnout po známých a mé manželství zasáhla taky," říká dnes dvaačtyřicetiletá Kateřina pro Blesk.cz.

Máte-li podobnou zkušenost, podělte se s ostatními v naší diskuzi.

Začala to kamarádka

"Začalo to mou kamarádkou Terezou tak před dvěma lety. Opustila manžela po osmi letech manželství. Byl to manažer. Podle jejích slov na ni měl málo času. Ona byla mezi tím sama doma s dětmi. Ostatně jako i já," vypráví dnes již rozvedená žena.

"Když jsem se podívala na Terezu, neviděla jsem žádnou ženu zhrzenou rozvodem. Byla znovu usměvavá a plná nadějí. Musela jsem si přiznat, že jí dobrou náladu trochu záviděla. A taky jsem si všimla, že zhubla," přiznává s lehkým úsměvem Kateřina. "To je holt rozvodová dieta," odpověděla ji tehdy se smíchem přítelkyně.

To Kateřinu nahlodalo. Začaly se v ní mísit pochyby, zda i ona musí setrvávat ve svazku, který drží pohromadě jen děti. Láska během let vyprchala. Ale epidemii neviní. "Nebyla chyba kamarádek, že se mi zhoršilo manželství. Za vše nesu zodpovědnost jen já. Ale jejich situace ulehčila rozhodování."

Vše se točí okolo dětí

"Své děti miluji. Mateřská láska je to nejúžasnější v životě. Ale přesto kolik mi daly, mi i něco vzaly. Dříve jsem pracovala ve městě, v nadnárodní firmě. Řešila jsem důležité problémy, ne jakou přesnídávku koupím. Zabývám se už jen cenami plenek a sušenek," popisuje svůj přechod z pracující ženy k úloze matky zavřené v satelitním městečku na okraji civilizace Kateřina.

Volnost a kariéru postrádá mnoho žen. Závidí manželům, že každý den mohou řídit svět, zatímco ony čekají na to, aby jim mohly ohřát večeři.

"Poté, co jsem přivedla děti na svět, jsem se vždy po výměně plenek, uvaření jídla, které nikdo neocenil, umytí nádobí a vyprání oblečení ptala sama sebe: Je tohle ono? Je tohle to, co jsem chtěla?" Přiznává své pochyby. "Ale na možnost rozvodu jsem nikdy nepomyslela."

"Než jsem byla vdaná, chodily jsme s kamarádkami do barů a vracely se až k ránu. Od té doby, co jsem se provdala, jsem si vždy dala jen jeden lehký drink a uháněla domů, abych byla v posteli do půlnoci. Musela jsem být ráno čilá, až vstanou děti."

Začala jsem zase žít

Kateřina se opět sblížila se svou kamarádkou. Dříve na sebe neměly tolik času. Obě byly vdané. Teď však rozvedená přítelkyně toužila po doprovodu do barů, kaváren a Kateřina ji ochotně následovala.

"Najednou se podpatky začaly opět zvyšovat. Cítila jsem se skoro jakoby mi bylo znovu dvacet. Oblékala jsem zas sukně nad kolena a taxíkem jsme se s kamarádkou vracely domů později," popisuje znovu nabytou svobodu Kateřina.

"Manžel, kterému tehdy bylo 42 jako mně, se mě ptal, jestli jsem chytla rozvodovou horečku. Cítil, že je něco v nepořádku. Rozvádět se nechtěl. Byli jsme spolu jedenáct let."

S větší skupinou kamarádek začala Kateřina chodit ven pravidelně každý týden. "Vždycky přijely a vyzvedly mě. Můj Karel se s nimi vůbec nebavil. Asi měl pocit, že mě holky kradou," vzpomíná. Kateřina si je přesto jistá v jedné věci. "Můj vztah s kamarádkami neměl vliv na to, jak se vyvíjelo mé manželství."

Začalo to jít z kopce

Během šesti měsíců začal být Kateřinin vztah s kamarády intenzivní. Zatímco s manželem se začali jeden druhému vzdalovat. Nežili spolu, ale vedle sebe. Oběma partnerům se začalo zdát, že kromě dětí už nemají nic společného, neumí si spolu povídat, smát se.

"Karel je dobrý chlap a úžasný otec, ale někdy to prostě k dobrému manželství nestačí. Zkusili jsme i manželskou poradnu, ale nepomohlo nám to. Na začátku minulého roku jsme se rozešli," konstatuje Kateřina.

Teď jsem šťastná

"Výhoda je například v tom, že během týdne pořádáme s kamarádkami, které jsou také samy, s dětmi různé akce jako například pikniky, výlety na kole a tak podobně. O víkendu si děti vezmou otcové a my máme s holkami čas na sebe," vypráví šťastná Kateřina dnes.

"Se svým současným životem jsem spokojená, ale nechtěla bych, aby se rozvodový virus šířil dál," končí svůj příběh spokojená žena.

599289:gallery:true:true599290:gallery:true:true599288:gallery:true:true

 

Přispět do diskuze

Autor: mivr, amp