9 receptů na nejlepší jablečné koláče, bábovky a záviny | Pro ženy | Blesk.cz

9 receptů na nejlepší jablečné koláče, bábovky a záviny

  • Víte proč jsou koláče a další moučníky s jablky tak oblíbené? Jsou totiž nádherně vlhké a chutné.
    14. února 2015 | 06:00

    Sladká, voňavá, celý rok snadno dostupná a především levná. Šťavnatá jablka patří mezi nejoblíbenější ovoce, které využíváme při pečení. Po dobrotách z nich se hned zapráší. A nezáleží na tom, jestli je připravíte k nedělní snídani nebo odpolední kávě.

  • Z křehkého těsta s tvarohovo-jablečnou náplní

    Pečeme s jablky

     

    Doba přípravy: 40 minut
    Doba pečení: 45 minut

    Budete potřebovat (na 1 kulatou formu):

    na těsto:

    • 150 g másla
    • 180 g hladké mouky
    • 150 g moučkového cukru
    • 100 g mandlí
    • 3 žloutky

    na náplň:

    • 4 jablka
    • 80 g smetany
    • 1 vejce
    • 50 g třtinového cukru
    • 200 g tvarohu
    • 200 g lučiny

    na drobenku:

    • 80 g mandlových sušenek
    • 80 g hladké mouky
    • 60 g másla
    • 3 lžíce tmavého cukru
    • 2 lžíce mandlového likéru

    Postup:
    Z másla, mouky, cukru, mandlí a žloutků vypracujte hladké těsto, zabalte ho do fólie a nechte půl hodiny v chladu. Jablka nakrájejte na kousky a smetanu ušlehejte dotuha. Pak utřete vejce s cukrem do pěny. Tvaroh promíchejte s lučinou, postupně do směsi zapracujte vaječnou směs a nakonec vmíchejte smetanu. Z těsta vyválejte plát, přeneste ho do formy a potřete krémem. Poklaďte jablky a posypejte drobenkou, kterou připravíte z másla, mouky, cukru, likéru a rozdrcených sušenek. Koláč dejte do trouby předehřáté na 190 °C a pečte ho asi 45 minut.

  • Hrnkové jablkové řezy s ořechy

    Pečeme s jablky

     

    Doba přípravy: 30 minut
    Doba pečení: 25 minut

    Budete potřebovat (na 1 plech):

    • 2 hrnky polohrubé mouky
    • 1 hrnek krupicového cukru
    • 1 prášek do pečiva
    • 1/2 lžičky jedlé sody
    • 2 lžíce kakaa
    • hrst umletých ořechů
    • 1/2 hrnku oleje
    • 3 vejce
    • 2 hrnky nahrubo nastrouhaných jablek
    • 2 lžíce rumu

    Postup:
    Žloutky utřete s cukrem do pěny. Postupně přimíchejte mouku s práškem do pečiva, kakaem a sodou, olej, rum a tuhý sníh z bílků. Nakonec vmíchejte nastrouhané ořechy a jablka. Těsto vlijte na vyšší plech, který předtím vymažte máslem a vysypejte strouhaným kokosem. Koláč pečte 25 minut v troubě předehřáté na 185 °C.

  • Hrnková bábovka s jablky a skořicí

    Bábovka s jablky a skořicí

     

    Doba přípravy: 30 minut
    Doba pečení: 50 minut

    Budete potřebovat (na 1 formu):

    • 1 hrnek polohrubé mouky
    • 1/2 hrnku hrubé mouky
    • 2 lžičky prášku do pečiva
    • 1/2 lžičky jedlé sody
    • 1/2 lžičky mleté skořice
    • 1/2 hrnku moučkového cukru
    • 1 vanilkový cukr
    • 1/2 hrnku nasekaných ořechů
    • 2 hrnky nahrubo nastrouhaných jablek
    • 1/2 hrnku rozinek namočených v rumu
    • 3 vejce
    • 1/2 hrnku oleje

    Postup:
    Do velké mísy nasypejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a jedlou sodou. Přidejte skořici, moučkový a vanilkový cukr, rozšlehaná vejce a olej. Vše důkladně promíchejte. Nakonec vmíchejte jablka, ořechy a rozinky. Hotovou směs nalijte do tukem vymazané a moukou vysypané formy. Bábovku pečte asi 50 minut při teplotě 180 °C.

  • Jablečné miništrúdly


    Pečeme s jablky

     

    Doba přípravy: 20 minut
    Doba pečení: 12 až 15 minut

    Budete potřebovat:

    • 1 balení vychlazeného listového těsta
    • 4 lžíce rozinek
    • 400 g jablek
    • 3 lžičky citronové šťávy
    • 4 lžíce slazeného kondenzovaného mléka
    • 4 lžíce nasekaných vlašských ořechů
    • 1 balíček skořicového cukru

    Postup:
    Jablka umyjte, překrojte, zbavte jádřince a nasekejte najemno. Hned je pokapejte citronovou šťávou a promíchejte se skořicovým cukrem. Vyválené listové těsto nakrájejte na menší čtverce a rozdělte na ně jablečnou směs, rozinky a nasekané ořechy. Zaviňte do malých štrúdlů a dejte na plech vyložený papírem na pečení. Připravené záviny potřete kondenzovaným mlékem a v troubě rozehřáté na 200 stupňů Celsia pečte asi 12 minut. Ještě teplé miništrúdly znovu potřete kondenzovaným mlékem a podávejte například s vanilkovou zmrzlinou nebo šlehačkou.

  • Levná jablková buchta

    Pečeme s jablky

     

    Doba přípravy: 35 minut
    Doba pečení: 30 minut

    Budete potřebovat (na 20 až 24 kusů):

    • 500 g polohrubé mouky
    • 1 balíček prášku do pečiva
    • 200 g cukru moučka
    • 200 g hery
    • 3 žloutky
    • mléko podle potřeby
    • 750 g jablek
    • 2 balíčky skořicového cukru
    • 100 g cukru krystal
    • šťávu z poloviny citronu
    • hladkou mouku na posypání pracovní desky

    Postup:
    Ve větší míse smíchejte polohrubou mouku s práškem do pečiva a moučkovým cukrem. Přidejte nahrubo nastrouhanou heru a žloutky. V případě, že je těsto příliš sypké, přilijte trochu mléka. Vypracujte hladké těsto a rozdělte ho na dvě části. Na pomoučeném vále rozválejte jednu část těsta na plát a položte ho na plech vyložený papírem na pečení. Jablka omyjte, oloupejte, zbavte jádřinců a nastrouhejte nahrubo. Smíchejte s krystalovým a skořicovým cukrem a citronovou šťávou a rozprostřete na těsto na plechu. Druhou část těsta rozválejte také na plát, přikryjte jím jablka a dobře přitlačte. Na povrchu těsto několikrát propíchněte vidličkou a pečte v troubě vyhřáté na 170 °C dorůžova. Před podáváním poprašte moučkovým cukrem.

  • Smetanová bábovka s jablky

    Pečeme s jablky
    Doba přípravy: 40 minut
    Doba pečení: 50 až 60 minut

    Budete potřebovat (na 1 bábovkovou formu):

    • 4 vejce
    • 130 g másla
    • 200 g cukru
    • 150 ml smetany
    • 3 jablka
    • 200 g hladké mouky
    • 1 lžičku prášku do pečiva
    • 1 balíček vanilkového cukru
    • 80 g mletých lískových oříšků
    • tuk a mouku na vymazání a vysypání formy

    Postup:
    Oddělte žloutky od bílků a žloutky ušlehejte s cukrem do pěny. Přimíchejte změklé máslo, smetanu a mouku smíchanou s práškem do pečiva a ořechy. Nakonec zlehka zapracujte tuhý sníh z bílků a nastrouhaná jablka. Těsto vlijte do tukem vymazané a moukou vysypané formy. Dejte péct na 50 minut až hodinu do trouby předehřáté na 170 °C.

  • Pravý americký apple pie


    Klasický americká apple pie
    Budete potřebovat (na 1 koláč):

    • 350 g polohrubé mouky
    • 80 g cukru krupice
    • 50 g hnědého cukru
    • 250 g másla
    • 1 kg jablek
    • 1 lžíci citronové šťávy
    • 1 lžičku mleté skořice
    • 1/4 lžičky muškátového oříšku
    • 1 lžíci kukuřičného škrobu

    Postup:

    Těsto:
    Smíchejte mouku a 30 g cukru krupice. Přidejte 220 g másla a promíchejte, až vznikne jemné těsto. Pokud bude stále moc suché, přilijte trochu vody. Rozdělte ho na dvě stejné části a z každé vyválejte placku. Obě uložte na hodinu do ledničky, aby ztuhly.

    Náplň:
    Do velké misky nakrájejte na plátky jablka, přisypejte 50 g cukru krupice a 50 g hnědého cukru. Přidejte citronovou šťávu, skořici a muškátový oříšek. Promíchejte a nechte 3 hodiny odstát. Pak směs přeceďte přes cedník a do nádoby zachyťte jablečnou šťávu (mělo by jí být asi půl hrníčku). Do jablek vmíchejte kukuřičný škrob. Ke šťávě přidejte 30 g másla. Vložte do mikrovlnky a pusťte na plný výkon, dokud z hrníčku nezmizí asi 1/3 objemu a vzniklá směs nebude mít hustotu jako sirup.

    Příprava koláče:
    Po 1 hodině vezměte jednu část těsta a vyválejte z ní kruh o průměru 30 cm. Vložte do pečicí nádoby a ořízněte zbytky. (Nechte asi 1 cm přes okraje jako rezervu.) Takto připravený korpus vyložte jablečnou směsí a zalijte rovnoměrně sirupem z jablečné šťávy. Z druhé části těsta vyválejte také placku o průměru 30 cm a překryjte jí jablečnou náplň. Prsty spojte obě části těsta tak, aby nikde nebyla mezera. Vrch koláče trochu propíchejte nožem nebo vidličkou, aby měla kudy unikat pára. Troubu předehřejte na 220 °C a pečte asi 30 minut. Poté zakryjte koláč alobalem nebo pečicím papírem, aby se zabránilo zhnědnutí povrchu, a pečte dalších 20 minut. Než koláč naříznete, nechte ho trochu zchladnout.

  • Jablečná srdce s mákem

    Pečeme s jablky

     

    Doba přípravy: 30 minut
    Doba pečení: 15 minut

    Budete potřebovat (na 25 kusů):

    • 200 ml mléka
    • 500 g hladké mouky
    • 1 kostku droždí
    • 100 g cukru
    • 70 g másla
    • špetku soli

    Na náplň:

    • 250 g jablek
    • 2 lžíce krystalového cukru
    • 2 lžíce citronové šťávy
    • 50 ml jablečné šťávy
    • 175 g mletého máku
    • 75 g moučkového cukru
    • 10 g másla
    • 1 žloutek

    Postup:
    Z trochy vlažného mléka, cukru a droždí nechte vzejít kvásek. Do mísy dejte mouku, zbytek vlažného mléka, máslo a špetku cukru. Přidejte kvásek a vypracujte hladké těsto, které nechte kynout na teplém místě asi 40 minut. Na náplň oloupejte jablka, nakrájejte na kostičky a zakapejte je citronovou šťávou. Na pánvi nechte zkaramelizovat 2 lžíce cukru se špetkou soli a 10 g másla. Podlijte jablečnou šťávou, krátce vařte a přidejte jablka a mák smíchaný s moučkovým cukrem. Nakynuté těsto vyválejte na obdélník o velikosti 50 x 20 cm. Na těsto rovnoměrně naneste náplň. Pak ho zarolujte z obou stran směrem dovnitř, aby se kraje těsta ve středu spojily. Vzniklou roládu nakrájejte na 2 cm silné kousky. Poskládejte je na plech vyložený pečicím papírem a nechte kynout ještě dalších 20 minut. Pak je potřete rozšlehaným žloutkem a pečte 15 minut v troubě předehřáté na 200 °C.

  • Tažený jablečný závin

    V taženém závinu nesmí chybět rozinky.
    Budete potřebovat:

    na těsto:

    • 1 vejce
    • 100 ml teplé vody
    • 2 lžíce oleje nebo rozehřátého sádla
    • 1 lžíce citronové šťávy nebo octa
    • 280 g hladké mouky
    • špetka soli
    • rozehřátý tuk na potření
    • moučkový cukr na posypání
    • papír na pečení

     na náplň:

    • 1 až 1,5 kg jablek
    • 100 g strouhanky
    • 100 g pískového cukru
    • 1 sáček vanilkového cukru
    • trošku mleté skořice
    • 50 až 100 g rozinek

    Postup:
    Vejce, teplou vodu, olej a citronovou šťávu rozšlehejte vidličkou. Směs nalijte na prosetou mouku se solí a vypracujte vláčné těsto. Bochánek dejte na pomoučený vál, potřete tukem, přiklopte zahřátým kastrolem (stačí v něm krátce povařit vodu) a nechte asi 30 minut odpočinout. Jablka oloupejte a nakrájejte na plátky, strouhanku nasucho osmahněte. Těsto rozdělte na dvě části, na vál si položte utěrku a trochu ji poprašte moukou. Pak ho vyválejte a začněte vytahovat. Ruce sevřete v pěst a hřbetem vzhůru podstrčte pod těsto, které opatrně zdvihejte a vytahujte, dokud nevznikne tenký obdélníkový plát. Obě těsta potřete rozehřátým tukem, posypte strouhankou, poklaďte jablky, přidejte cukr, skořici, rozinky a záviny pomocí utěrky stočte a přeneste na plech vyložený papírem. Pečte asi 30 minut při 190 °C dozlatova.

Autor: red
Klíčová slova: recept, jablka, pečení
Diskuse ke článku
.