9 receptů na nejlepší jablečné koláče, bábovky a záviny
Co upéct z jablek? Tohle sladké, voňavé a snadno dostupné ovoce patří při pečení mezi nejoblíbenější. Moučníků, které se z nich dají připravit, je bezpočet. Inspirujte se našimi recepty.
Z křehkého těsta s tvarohovo-jablečnou náplní
Pečeme s jablkyAutor: archivDoba přípravy: 40 minut
Doba pečení: 45 minutBudete potřebovat (na 1 kulatou formu):
na těsto:- 150 g másla
- 180 g hladké mouky
- 150 g moučkového cukru
- 100 g mandlí
- 3 žloutky
na náplň:
- 4 jablka
- 80 g smetany
- 1 vejce
- 50 g třtinového cukru
- 200 g tvarohu
- 200 g lučiny
na drobenku:
- 80 g mandlových sušenek
- 80 g hladké mouky
- 60 g másla
- 3 lžíce tmavého cukru
- 2 lžíce mandlového likéru
Postup:
Z másla, mouky, cukru, mandlí a žloutků vypracujte hladké těsto, zabalte ho do fólie a nechte půl hodiny v chladu. Jablka nakrájejte na kousky a smetanu ušlehejte dotuha. Pak utřete vejce s cukrem do pěny. Tvaroh promíchejte s lučinou, postupně do směsi zapracujte vaječnou směs a nakonec vmíchejte smetanu. Z těsta vyválejte plát, přeneste ho do formy a potřete krémem. Poklaďte jablky a posypejte drobenkou, kterou připravíte z másla, mouky, cukru, likéru a rozdrcených sušenek. Koláč dejte do trouby předehřáté na 190 °C a pečte ho asi 45 minut.Hrnkové jablkové řezy s ořechy
Pečeme s jablkyAutor: archivDoba přípravy: 30 minut
Doba pečení: 25 minutBudete potřebovat (na 1 plech):
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 hrnek krupicového cukru
- 1 prášek do pečiva
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 2 lžíce kakaa
- hrst umletých ořechů
- 1/2 hrnku oleje
- 3 vejce
- 2 hrnky nahrubo nastrouhaných jablek
- 2 lžíce rumu
Postup:
Žloutky utřete s cukrem do pěny. Postupně přimíchejte mouku s práškem do pečiva, kakaem a sodou, olej, rum a tuhý sníh z bílků. Nakonec vmíchejte nastrouhané ořechy a jablka. Těsto vlijte na vyšší plech, který předtím vymažte máslem a vysypejte strouhaným kokosem. Koláč pečte 25 minut v troubě předehřáté na 185 °C.Hrnková bábovka s jablky a skořicí
Bábovka s jablky a skořicíAutor: shutterstock.comDoba přípravy: 30 minut
Doba pečení: 50 minutBudete potřebovat (na 1 formu):
- 1 hrnek polohrubé mouky
- 1/2 hrnku hrubé mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 1/2 hrnku moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1/2 hrnku nasekaných ořechů
- 2 hrnky nahrubo nastrouhaných jablek
- 1/2 hrnku rozinek namočených v rumu
- 3 vejce
- 1/2 hrnku oleje
Postup:
Do velké mísy nasypejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a jedlou sodou. Přidejte skořici, moučkový a vanilkový cukr, rozšlehaná vejce a olej. Vše důkladně promíchejte. Nakonec vmíchejte jablka, ořechy a rozinky. Hotovou směs nalijte do tukem vymazané a moukou vysypané formy. Bábovku pečte asi 50 minut při teplotě 180 °C.Jablečné miništrúdly
Pečeme s jablkyAutor: archivDoba přípravy: 20 minut
Doba pečení: 12 až 15 minutBudete potřebovat:
- 1 balení vychlazeného listového těsta
- 4 lžíce rozinek
- 400 g jablek
- 3 lžičky citronové šťávy
- 4 lžíce slazeného kondenzovaného mléka
- 4 lžíce nasekaných vlašských ořechů
- 1 balíček skořicového cukru
Postup:
Jablka umyjte, překrojte, zbavte jádřince a nasekejte najemno. Hned je pokapejte citronovou šťávou a promíchejte se skořicovým cukrem. Vyválené listové těsto nakrájejte na menší čtverce a rozdělte na ně jablečnou směs, rozinky a nasekané ořechy. Zaviňte do malých štrúdlů a dejte na plech vyložený papírem na pečení. Připravené záviny potřete kondenzovaným mlékem a v troubě rozehřáté na 200 stupňů Celsia pečte asi 12 minut. Ještě teplé miništrúdly znovu potřete kondenzovaným mlékem a podávejte například s vanilkovou zmrzlinou nebo šlehačkou.Levná jablková buchta
Pečeme s jablkyAutor: archivDoba přípravy: 35 minut
Doba pečení: 30 minutBudete potřebovat (na 20 až 24 kusů):
- 500 g polohrubé mouky
- 1 balíček prášku do pečiva
- 200 g cukru moučka
- 200 g hery
- 3 žloutky
- mléko podle potřeby
- 750 g jablek
- 2 balíčky skořicového cukru
- 100 g cukru krystal
- šťávu z poloviny citronu
- hladkou mouku na posypání pracovní desky
Postup:
Ve větší míse smíchejte polohrubou mouku s práškem do pečiva a moučkovým cukrem. Přidejte nahrubo nastrouhanou heru a žloutky. V případě, že je těsto příliš sypké, přilijte trochu mléka. Vypracujte hladké těsto a rozdělte ho na dvě části. Na pomoučeném vále rozválejte jednu část těsta na plát a položte ho na plech vyložený papírem na pečení. Jablka omyjte, oloupejte, zbavte jádřinců a nastrouhejte nahrubo. Smíchejte s krystalovým a skořicovým cukrem a citronovou šťávou a rozprostřete na těsto na plechu. Druhou část těsta rozválejte také na plát, přikryjte jím jablka a dobře přitlačte. Na povrchu těsto několikrát propíchněte vidličkou a pečte v troubě vyhřáté na 170 °C dorůžova. Před podáváním dezert poprašte moučkovým cukrem.Smetanová bábovka s jablky
Pečeme s jablkyAutor: archiv
Doba pečení: 50 až 60 minut
Budete potřebovat (na 1 bábovkovou formu):- 4 vejce
- 130 g másla
- 200 g cukru
- 150 ml smetany
- 3 jablka
- 200 g hladké mouky
- 1 lžičku prášku do pečiva
- 1 balíček vanilkového cukru
- 80 g mletých lískových oříšků
- tuk a mouku na vymazání a vysypání formy
Postup:
Oddělte žloutky od bílků a žloutky ušlehejte s cukrem do pěny. Přimíchejte změklé máslo, smetanu a mouku smíchanou s práškem do pečiva a ořechy. Nakonec zlehka zapracujte tuhý sníh z bílků a nastrouhaná jablka. Těsto vlijte do tukem vymazané a moukou vysypané formy. Dejte péct na 50 minut až hodinu do trouby předehřáté na 170 °C.Pravý americký apple pie
Klasický americká apple pieAutor: Shutterstock.com- 350 g polohrubé mouky
- 80 g cukru krupice
- 50 g hnědého cukru
- 250 g másla
- 1 kg jablek
- 1 lžíci citronové šťávy
- 1 lžičku mleté skořice
- 1/4 lžičky muškátového oříšku
- 1 lžíci kukuřičného škrobu
Postup:
Těsto:
Smíchejte mouku a 30 g cukru krupice. Přidejte 220 g másla a promíchejte, až vznikne jemné těsto. Pokud bude stále moc suché, přilijte trochu vody. Rozdělte ho na dvě stejné části a z každé vyválejte placku. Obě uložte na hodinu do ledničky, aby ztuhly.
Náplň:
Do velké misky nakrájejte na plátky jablka, přisypejte 50 g cukru krupice a 50 g hnědého cukru. Přidejte citronovou šťávu, skořici a muškátový oříšek. Promíchejte a nechte 3 hodiny odstát. Pak směs přeceďte přes cedník a do nádoby zachyťte jablečnou šťávu (mělo by jí být asi půl hrníčku). Do jablek vmíchejte kukuřičný škrob. Ke šťávě přidejte 30 g másla. Vložte do mikrovlnky a pusťte na plný výkon, dokud z hrníčku nezmizí asi 1/3 objemu a vzniklá směs nebude mít hustotu jako sirup.
Příprava koláče:
Po 1 hodině vezměte jednu část těsta a vyválejte z ní kruh o průměru 30 cm. Vložte do pečicí nádoby a ořízněte zbytky. (Nechte asi 1 cm přes okraje jako rezervu.) Takto připravený korpus vyložte jablečnou směsí a zalijte rovnoměrně sirupem z jablečné šťávy. Z druhé části těsta vyválejte také placku o průměru 30 cm a překryjte jí jablečnou náplň. Prsty spojte obě části těsta tak, aby nikde nebyla mezera. Vrch koláče trochu propíchejte nožem nebo vidličkou, aby měla kudy unikat pára. Troubu předehřejte na 220 °C a pečte asi 30 minut. Poté zakryjte koláč alobalem nebo pečicím papírem, aby se zabránilo zhnědnutí povrchu, a pečte dalších 20 minut. Než koláč naříznete, nechte ho trochu zchladnout.Jablečná srdce s mákem
Pečeme s jablkyAutor: archivDoba přípravy: 30 minut
Doba pečení: 15 minutBudete potřebovat (na 25 kusů):
- 200 ml mléka
- 500 g hladké mouky
- 1 kostku droždí
- 100 g cukru
- 70 g másla
- špetku soli
Na náplň:
- 250 g jablek
- 2 lžíce krystalového cukru
- 2 lžíce citronové šťávy
- 50 ml jablečné šťávy
- 175 g mletého máku
- 75 g moučkového cukru
- 10 g másla
- 1 žloutek
Postup:
Z trochy vlažného mléka, cukru a droždí nechte vzejít kvásek. Do mísy dejte mouku, zbytek vlažného mléka, máslo a špetku cukru. Přidejte kvásek a vypracujte hladké těsto, které nechte kynout na teplém místě asi 40 minut. Na náplň oloupejte jablka, nakrájejte na kostičky a zakapejte je citronovou šťávou. Na pánvi nechte zkaramelizovat 2 lžíce cukru se špetkou soli a 10 g másla. Podlijte jablečnou šťávou, krátce vařte a přidejte jablka a mák smíchaný s moučkovým cukrem. Nakynuté těsto vyválejte na obdélník o velikosti 50 x 20 cm. Na těsto rovnoměrně naneste náplň. Pak ho zarolujte z obou stran směrem dovnitř, aby se kraje těsta ve středu spojily. Vzniklou roládu nakrájejte na 2 cm silné kousky. Poskládejte je na plech vyložený pečicím papírem a nechte kynout ještě dalších 20 minut. Pak je potřete rozšlehaným žloutkem a pečte 15 minut v troubě předehřáté na 200 °C.Tažený jablečný závin
V taženém závinu nesmí chybět rozinky.Autor: Shutterstock.comna těsto:
- 1 vejce
- 100 ml teplé vody
- 2 lžíce oleje nebo rozehřátého sádla
- 1 lžíce citronové šťávy nebo octa
- 280 g hladké mouky
- špetka soli
- rozehřátý tuk na potření
- moučkový cukr na posypání
- papír na pečení
na náplň:
- 1 až 1,5 kg jablek
- 100 g strouhanky
- 100 g pískového cukru
- 1 sáček vanilkového cukru
- trošku mleté skořice
- 50 až 100 g rozinek
Postup:
Vejce, teplou vodu, olej a citronovou šťávu rozšlehejte vidličkou. Směs nalijte na prosetou mouku se solí a vypracujte vláčné těsto. Bochánek dejte na pomoučený vál, potřete tukem, přiklopte zahřátým kastrolem (stačí v něm krátce povařit vodu) a nechte asi 30 minut odpočinout. Jablka oloupejte a nakrájejte na plátky, strouhanku nasucho osmahněte. Těsto rozdělte na dvě části, na vál si položte utěrku a trochu ji poprašte moukou. Pak ho vyválejte a začněte vytahovat. Ruce sevřete v pěst a hřbetem vzhůru podstrčte pod těsto, které opatrně zdvihejte a vytahujte, dokud nevznikne tenký obdélníkový plát. Obě těsta potřete rozehřátým tukem, posypte strouhankou, poklaďte jablky, přidejte cukr, skořici, rozinky a záviny pomocí utěrky stočte a přeneste na plech vyložený papírem. Pečte asi 30 minut při 190 °C dozlatova.NÁŠ TIP: Co upečete příště? Podle svého hvězdného znamení si najděte recept, který budete milovat.