Úterý 25. června 2024
Svátek slaví Ivan, zítra Adriana
Polojasno 24°C

Dobroty z podzimního ovoce: Už nebudete chtít mlsat jiné!

22. září 2013 | 10:00

Pokud vás bude honit v zimě mlsná, připravte si zásoby, aby bylo kam sáhnout. Můžete mlsat jen tak rovnou ze skleničky nebo si udělat božské ovocné knedlíky s těmi nejlepšími povidly.

Recepty na podzimní zavařování:

1. Hrušková povidla v hrnci
2. Hrušky zavařené s rumem
3. Rychlá švestková povidla v hrnci
4. Švestky v červeném víně
5. Domácí jablečná přesnídávka
6. Jablečná nutela

 

Víte, kdo má na svědomí vynález zavařování? Nápad vznikl před dvěma stoletími v kuchyni francouzského cukráře Nicollasse Aperta. Původně šlo o plechovou konzervu, ve které se připravovaly dobroty pro vojáky. Později nahradilo plech sklo a dál už to ostatně znáte. Zavařujeme, nakládáme, sterilujeme, sdílíme a vymýšlíme další a další recepty do spíže.


Hrušková povidla v hrnci

Autor: Shutterstock

Doba přípravy: 20 minut
Doba sterilování: 20 minut

Budete potřebovat:
3 kg hrušek
500 g želírovacího cukru
skořici
šťávu z 1 citronu

Postup:
Hrušky oloupejte, zbavte jádřinců a rozkrájejte. Dejte do hrnce a zalejte troškou vody s citronovou šťávou. Přidejte skořici a přiveďte k varu. Vařte, dokud hmota nezačne houstnout. Poté přidejte cukr a ještě chvíli vařte. Naplňte sklenice a zavíčkujte. Poté sterilujte 20 minut při teplotě 85 °C.

Hrušky s rumem

Doba přípravy: 20 minut
Doba sterilování: 20 minut

Budete potřebovat:
5 kg hrušek
l vody
300 ml rumu
750 g cukru
1 vanilkový lusk

Postup:
Hrušky oloupejte, zbavte jádřinců, nakrájejte na kousky a dejte do sklenic. Vodu svařte s cukrem, vanilkovým luskem a polovinou rumu. Odstavte z ohně, přidejte zbytek rumu a vyjměte vanilkový lusk. Nálevem zalijte hrušky, zavíčkujte a sterilujte 20 minut při teplotě 80 °C.

Jednoduchá švestková povidla v hrnci

Autor: Profimedia


Doba přípravy: 20 minut
Doba sterilování: 10 minut

Budete potřebovat:
4 kg vypeckovaných švestek
250 ml octa
600 g cukru
4 lžíce rumu

Postup:
Švestky smíchejte s octem a cukrem a nechte uležet do druhého dne. Poté ve smaltovaném hrnci na mírném ohni vařte 4 až 5 hodin bez míchání. Uvařenou směs odstavte, důkladně promíchejte a dejte do sklenic. Navrch každé sklenice přidejte ještě lžičku rumu a zavíčkujte. Nakonec 10 minut sterilujte při 80 °C.

Náš tip:
Švestky můžete před použitím umlít. Povidla budou jemnější.

Švestky v červeném víně

Doba přípravy: 20 minut Doba sterilování: 20 minut

Budete potřebovat:

1500 g švestek 400 ml červeného vína 200 ml jablečného octa 750 g cukru 1 celou skořici 80 ml tuzemáku

Postup:

Švestky omyjete a zbavte pecek. Víno, cukr, ocet a skořici přiveďte k varu. Přidejte švestky a krátce povařte. Stáhněte z ohně, přidejte rum, promíchejte a vyndejte skořici. Nálevem s ovocem naplňte sklenice a zavíčkujte. Poté sterilujte 20 minut při teplotě 80 °C.

Jablečná přesnídávka s pudinkem

Autor: iStock


Doba přípravy: 20 minut
Doba sterilování: 30 minut

Budete potřebovat:
1,5 kg jablek
150 g cukru
600 ml vody
1 vanilkový puding v prášku

Postup:
Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na kostičky. Smíchejte s cukrem, vodou, rozvařte a rozmixujte. Puding smíchejte s trochou vody, vlijte do hotového pyré a ještě chvilku povařte. Poté dejte přesnídávku do skleniček a sterilujte 30 minut při 80 °C.

Náš tip:
Při vaření jablek můžete přidat do vody vanilkový lusk. Před mixováním jej vyjměte.

Nutela z jablek

Doba přípravy: 20 minut
Doba sterilování: 20 minut

Budete potřebovat:
2 kg jablek
200 ml vody
70 g cukru krystal
1 vanilkový puding
2 čokoládové pudinky
100 g kakaa
100 g mletých lískových ořechů
1 slazené kondenzované mléko

Postup:
Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na kousky. Dejte do hrnce, podlijte vodou a rozvařte. Směs rozmixujte, přidejte cukr, pudinkové prášky, kakao, oříšky a kondenzované mléko. Vše ještě krátce povařte a naplňte skleničky. Zavíčkujte a sterilujte 20 minut při teplotě 80 °C.

 

Autor: Erika Pilátová