Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Trápí vás zánět dásní? Zkuste recepty našich babiček

Bolí vás zuby nebo dásně? Pomoc najdete ve své spíži.
13. dubna 2014 | 12:00

Snad každý z nás měl někdy problémy se zuby a dásněmi, které se jako na potvoru objevují ve chvíli, kdy jste buď na dovolené, nebo je víkend. Těmto bolestivým problémům se dá jednoduše předcházet, a pokud už nastanou, mohou vám pomoci recepty našich babiček.

K hlavním příčinám problémů se zuby a dásněmi patří špatné stravovací návyky. Konzumace cukru, který do sebe v dnešní době ládujeme ve velkém množství, způsobuje zvýšenou produkci kyselin a výskyt bakterií napadajících zubní sklovinu a způsobujících záněty dásní.

Vitamínová prevence

Nechcete-li trpět bolavými zuby a nateklými dásněmi, budete muset upravit svůj jídelníček a zařadit do něj dostatek vitamínu A, C a E, které jsou pro jejich zdraví těmi nejdůležitějšími. Nejsou ale jediné, pomůže vám i vápník, hořčík, fosfor a měď a místo jednoduchých cukrů konzumujte složené sacharidy. V praxi to znamená, že byste měli jíst dostatek luštěnin, kukuřice, brambor, celeru, petržele, červené řepy nebo mrkve a samozřejmě také mléčných výrobků, čerstvého ovoce a také zeleniny.

...
Autor: Shutterstock
Zdraví je ukryto v pitném režimu

Jednou z nejdůležitějších věcí pro zdravé zuby a dásně je obyčejný pitný režim. Díky častému vyplachování ústní dutiny se mikroorganismy vyplavují a nestačí způsobit tolik škody, jako pokud jsou vaše ústa suchá. Platí ale, že v pitném režimu nemají co dělat slazené a kofeinové nápoje, které naopak sklovinu narušují.

Domácí léčba zánětů dásní a bolavých zubů

Červená řepa léčí dásně: Krvácí vám dásně nebo vám natékají a bolí to jako čert? Snadnou pomoc vám poskytne šťáva z červené řepy. Ta má vysoký obsah křemíku, který je důležitý pro pevnost kostí a zubů, ale také elasticitu tkání. Pomůže vám nejen její popíjení, ale také si jí můžete ústa vypláchnout. Jediné co pak musíte, je vyčistit si zuby, aby vám je řepa nezabarvila.

Mrkvová šťáva
Autor: shuterstock.com
Mrkev proti aftům a zánětům dásní: I mrkvová šťáva má zázračné účinky na naši ústní dutinu. Čerstvá šťáva, kterou si budete pravidelně kloktat, pomůže na záněty dásní, ale také na afty a záněty mandlí.

Aloe vera na dásně: Dužnaté listy této zázračné rostliny vám pomůžou při zánětech dásní. Pěstování téhle rostlinky v květináči se vám bohatě vyplatí nejen při bolesti zubů, ale také při léčbě ran a odřenin. Stačí rozříznout její list a šťávou si potírejte 3x denně postižené místo.

Domácí bylinková ústní voda: Při léčbě bolesti zubů a dásní vám pomohou bylinky. Šalvěj, heřmánek a měsíček lékařský, které promícháte a zalijete vroucí vodou, vám po 20 minutách louhování poslouží jako protizánětlivá ústní voda. Vyplachujte si jí ústa 2x denně a za chvíli budete fit.

Ústní voda proti krvácení dásní: Smíchejte šalvěj, přesličku rolní a mátu, zalijte horkou vodou a nechte louhovat 20 minut. Tahle ústní voda zklidní krvácející dásně, stačí si jí 5x denně vyplachovat ústa a je po problému.

Hřebíček
Autor: Shutterstock.com
Bolest zubů zklidní hřebíček: Začal vás bolet zub, jenže je víkend nebo jste daleko od lékárny a zubní pohotovosti? Pak vsaďte na hřebíček, který má každá hospodyňka mezi kořením. Stačí během dne cucat koření, které má antibakteriální účinky, nebo si vyrobte vlastní hřebíčkový olej. Tím si potírejte bolavé zuby a za chvíli pocítíte zlepšení.

 

VIDEO: Podívejte se, kdy sev historii stala ústní hygiena samozřejmostí.