Recepty z bezinek:
1) Bezinkový sirup za tepla
2) Bezinkový džem
3) Bezinkový likér s rumem
Bezinky jsou plné nejen vitamínu C, ale i vitaminů skupiny B, vápníku a kyseliny pantothenové. Nikdy je ale neochutnávejte čerstvé. Ty si mohou dopřát jen zvířata, protože pro lidi jsou mírně jedovaté a vyvolávají nevolnost a zvracení. Tepelně upravené nebo sušené se při domácí léčbě používají na bronchitidy a nemoci z nachlazení.
Jak je sbírat a sušit
Ke zpracování se hodí jen zcela uzrálé, černé plody. Načernalé nebo dokonce zelené je potřeba vytřídit. V každém případě se vyhněte keřům na prašných a špinavých místech, abyste je nemuseli proplachovat. Při sušení je v hodně teplých dnech rozložte v tenké vrstvě na slunci. Pokud není teplo, je lepší volbou plech v mírně vyhřáté troubě nebo sušička. Dobře usušené plody mají černofialovou barvu, jsou lesklé a chutnají sladkokysele.
Recepty z bezinek
Černé plody bezinek jsou výborné v sirupech, likérech nebo džemech. Vyzkoušejte si je připravit podle těchto receptů:
Vařený bezinkový sirup
Potřebujete:
*2 kg zralých bezinek
*2 l vody
*na 1 l vzniklé šťávy 1 kg cukru
*kousek skořice
*1 lžíci nastrouhané citronové kůry
*2 hřebíčky
Postup:
Bezinkám otrhejte stopky, dejte je do mísy a zalijte vodou. Nechte louhovat 24 hodin.Pak přeceďte a bezinky propasírujte přes plátno. Šťávu dejte do hrnce, přidejte cukr, citronovou kůru, skořici a hřebíček. Na mírném plameni vařte, dokud se cukr nerozpustí. Horký sirup nalijte do předehřátých láhví a hned uzavřete.
Bezinkový džem
Potřebujete:
*1 kg zralých bezinek
*500 g cukru
*pektogel
*1 hřebíček
*1 skořici
*kyselinu citronovou
Postup:
K přebraným a omytým bezinkám přidejte koření a začněte vařit. Když se asi třetina šťávy odpaří, vsypte sáček pektogelu a začněte přidávat cukr. Vařte asi 5 minut, podle chuti přidejte kyselinu citronovou. Hotovým džemem naplňte předehřáté sklenice, uzavřete je víčky a asi na 10 minut obraťte dnem vzhůru.
Bezinkový likér s kávou a rumem
Potřebujete:
*1 kg zralých černých bezinek
*1 kg krupicového cukru
*2 lžíce velmi jemně mleté zrnkové kávy
*1 l vody
*250 ml rumu
Postup:
Dobře omyté plody černého bezu lehce pomačkejte ve větším hrnci, přidejte vodu a cukr a směs za stálého míchání povařte zhruba 15 minut na mírném ohni. Pak ji přeceďte přes čisté plátno nebo husté sítko, bezinky důkladně vymačkejte, do tekutiny vysypte mletou kávu, přilijte rum, promíchejte a nechte vychladnout. Hotový likér znovu promíchejte a slijte do láhví, které uzavřete korkovou zátkou nebo šroubovacím víčkem. Uložte ho na suchém tmavém místě.