3 báječné recepty na vitamínové bomby z bezinek! | Pro ženy | Blesk.cz

3 báječné recepty na vitamínové bomby z bezinek!

19. září 2012 | 11:00

Máte zavařovací náladu? Tak se vydejte na bezinky. Vyrobit z nich můžete třeba džem nabitý vitaminem C. Ten se vám přes zimu bude hodit.


Bezinky jsou plné nejen vitamínu C, ale i vitaminů skupiny B, vápníku a kyseliny pantothenové. Nikdy ale neochutnávejte čerstvé plody. Ty si mohou dopřát jen zvířata, protože pro lidi jsou mírně jedovaté. 

Vyvolávají nevolnost a zvracení. Tepelně upravené nebo sušené bezinky se při domácí léčbě používají na bronchitidy a nemoci z nachlazení. Ale výborné jsou i v kompotech, džemech nebo likérech.

Jak sbírat

Ke zpracování se hodí jen zcela uzrálé, černé plody. Načernalé nebo dokonce zelené je potřeba vytřídit. V každém případě se vyhněte keřům na prašných a špinavých místech, abyste je nemuseli proplachovat. Při sušení je v hodně teplých dnech rozložte v tenké vrstvě na slunci. Pokud není teplo, je lepší volbou plech v mírně vyhřáté troubě nebo sušička. Dobře usušené plody mají černofialovou barvu, jsou lesklé a chutnají sladkokysele.

Bič na krtky

Z bezinek se využívají plody, ale také listy. Ty se totiž na vesnici uplatnily jako účinné odpuzovače. Čerstvé se dávaly do krtčích chodbiček a odvarem se hubil hmyz. Funguje to i dnes.

Bezinkový sirup

Potřebujete:
*2 kg zralých bezinek
*2 l vody
*na 1 l vzniklé šťávy 1 kg cukru
*kousek skořice
*1 lžíci nastrouhané citronové kůry
*2 hřebíčky

Postup:
Bezinkám otrhejte stopky, dejte je do mísy a zalijte vodou. Nechte louhovat 24 hodin.
Pak přeceďte a bezinky propasírujte přes plátno. Šťávu dejte do hrnce, přidejte cukr, citronovou kůru, skořici a hřebíček. Na mírném plameni vařte, dokud se cukr nerozpustí. Horký sirup nalijte do předehřátých láhví a hned uzavřete.

Bezinkový džem

Potřebujete:
*1 kg zralých bezinek
*500 g cukru
*pektogel  
*1 hřebíček
*1 skořici
*kyselinu citronovou

Postup:
K přebraným a omytým bezinkám přidejte koření a začněte vařit. Když se asi třetina šťávy odpaří, vsypte sáček pektogelu a začněte přidávat cukr. Vařte asi 5 minut, podle chuti přidejte kyselinu citronovou. Hotovým džemem naplňte předehřáté sklenice, uzavřete je víčky a asi na 10 minut obraťte dnem vzhůru.

Bezinkovo-kávový likér

Potřebujete:
*1 kg zralých černých bezinek
*1 kg krupicového cukru
*2 lžíce velmi jemně mleté zrnkové kávy
*1 l vody
*250 ml rumu

Postup:


Dobře omyté plody bezinek lehce pomačkejte ve větším hrnci, přidejte vodu a cukr a směs za stálého míchání povařte zhruba 15 minut na mírném ohni. Pak ji přeceďte přes čisté plátno nebo husté sítko, bezinky důkladně vymačkejte, do tekutiny vysypte mletou kávu, přilijte rum, promíchejte a nechte vychladnout. Hotový likér znovu promíchejte a slijte do láhví, které uzavřete korkovou zátkou nebo šroubovacím víčkem. Uložte ho na suchém tmavém místě.

Autor: toma, Kema