Nejlepší podzimní koláče: Zkuste ten s čokoládou a švestkami nebo hruškové koláčky | Pro ženy | Blesk.cz

Nejlepší podzimní koláče: Zkuste ten s čokoládou a švestkami nebo hruškové koláčky

  • Podzimní koláče
    13. září 2014 | 06:00

    Jablka, hrušky, švestky, je jich všude plno. Jsou voňavé, chutné a především levné. Napečte z nich ke kávě ty nejlepší koláče, které se nikdy neomrzí. 

  • Hruškové koláčky

    Podzimní koláče
    Doba přípravy: 20 minut
    Doba pečení: 15 - 20 minut

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    250 g listového těsta
    4 lžičky hnědého cukru
    25 g másla
    1 lžíci nasekaného kandovaného zázvoru
    3 hrušky
    máslo na potření
    skořice na posypání

    Postup:
    Těsto rozválejte na pomoučeném vále a vykrojte 6 koleček o průměru asi 10 cm. Rozložte je na plech vyložený pečicím papírem. Cukr s máslem utřete do pěny a vmíchejte nadrobno nakrájený zázvor. Směs rozetřete na kolečka a těsto na několika místech propíchněte vidličkou. Hrušky oloupejte, rozkrojte na poloviny a nakrájejte do tvaru vějíře. Na každé kolečko dejte polovinu hrušky, potřete rozehřátým máslem a posypejte skořicí. Okraje koláčků nařízněte. Pečte asi 20 minut v troubě předehřáté na 190 °C.
  • Obrácený jablečný koláč

    Podzimní koláče
    Podzimní koláče
    Autor: shutterstock.com

    Doba přípravy: 40 minut
    Doba pečení: 35 - 40 minut

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    3 vejce
    60 g cukru
    150 g hrubé mouky
    1 vanilkový cukr
    1/2 balíčku prášku do pečiva
    500 g jablek
    šťávu z 1 citronu
    1/2 lžičky mleté skořice
    2 lžíce rozinek

    Postup:
    Celá vejce ušlehejte s cukrem, vanilkovým cukrem a citronovou šťávou do pěny. Do směsi  přidejte mouku s práškem do pečiva a dobře promíchejte. Dortovou formu vymažte tukem a vysypejte strouhankou. Nakrájejte a oloupejte jablka, poklaďte jimi dno formy, posypejte skořicí a rozinkami. Na jablka nalijte těsto a dejte  ho péct na 40 minut do trouby předehřáté na 180 °C. Po částečném vychladnutí vyklopte koláč z formy. Po úplném vychladnutí ho nakrájejte a posypejte moučkovým cukrem.

  • Kynutý koláč s mákem


    Podzimní koláče
    Doba přípravy: 40 minut
    Doba kynutí: 40 minut
    Doba pečení: 35 - 40 minut

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    42 g droždí
    80 g krupicového cukru
    250 ml mléka
    600 g hladké mouky
    špetku soli
    2 vejce
    kůru z poloviny citronu
    100 g másla

    na náplň:
    400 g švestek
    200 g mletého máku
    50 g cukru
    200 ml mléka

    na drobenku:
    50 g marcipánu
    50 g hrubé mouky

    Postup:
    Z droždí, lžičky cukru a vlažného mléka nechte vzejít kvásek. Mezitím vsypte do velké mísy mouku, přidejte zbytek cukru a mléka, nakrájené změklé máslo, vejce, sůl a kůru z citronu. Všechny suroviny zpracujte s kváskem. Hotové těsto nechte kynout na teplém místě. Mák dejte do rendlíku, přidejte cukr, mléko a svařte. Nakynuté těsto vyválejte, potřete makovou náplní a poklaďte vypeckovanými švestkami. Posypejte drobenkou připravenou z marcipánu a hrubé mouky a dejte péct na 40 minut do předem vyhřáté trouby.
  • Koláčky s jablky a brusinkami


    Koláčky s jablky a brusinkami
    Doba přípravy: 30 minut
    Doba pečení: 20 minut

    Budete potřebovat (na 6 koláčů):

    na těsto:
    175 g hladké mouky
    špetku soli
    1 lžičku cukru
    120 g másla
    5 lžic vody

    na náplň:
    600 g jablek
    1 čajovou lžičku citronové šťávy
    55 g moučkového cukru
    40 g másla
    2 lžíce brusinek

    Postup:
    Smíchejte mouku, cukr, sůl, máslo a vypracujte hladké těsto. Podle potřeby přidávejte vodu. Těsto zabalte do folie a nechte chvíli v chladu. Jablka oloupejte, nakrájejte a v míse promíchejte s cukrem a citronovou šťávou. Poté nechte na pánvi rozpustit máslo, přidejte jablka a chvilku povařte. Nakonec přimíchejte brusinky. Z těsta vyválejte plát a vykrojte kola o průměru přibližně 10 cm. Na dně těsto propíchejte vidličkou. Na každé kolečko dejte hromádku jablečné směsi a okraje zahněte. Dejte péct do předem vyhřáté trouby.

  • Koláč se švestkami


    Podzimní koláče
    Tenhle koláč je naprosto neodolatelný. Můžete použít i čerstvé švestky, ale s těmi sušenými je dokonalý.

    Doba přípravy: 20 minut
    Doba pečení: 40 minut

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    100 ml smetany
    1 lžíci kakaa
    50 g másla
    170 g krupicového cukru
    100 g hořké čokolády
    4 bílky
    80 g hladké mouky
    špetku muškátového oříšku
    1/2 lžičky skořice
    tuk na vymazání a mouku na vysypání formy
    200 g sušených švestek
    50 ml brandy

    na zdobení:
    150 ml zakysané smetany
    1 balíček skořicového cukru

    Postup:
    Smetanu svařte s kakaem, máslem a polovinou cukru. Švestky zalijte brandy. Po odstavení přidejte nalámanou hořkou čokoládu a míchejte, dokud se nerozpustí. Z bílků a zbývajícího cukru ušlehejte tuhý sníh a spojte ho s čokoládovou pěnou. Nakonec opatrně vmíchejte mouku s kořením. Těsto nalejte do tukem vymazané a moukou vysypané kulaté koláčové formy. Povrch poklaďte švestkami namočenými v brandy. Dejte péct do trouby vyhřáté na 170 °C. Hotový koláč podávejte se zakysanou smetanou posypanou skořicovým cukrem.

Autor: pil
Klíčová slova: recept, koláč, podzim
Diskuse ke článku
.