Úterý 3. prosince 2024
Svátek slaví Svatoslav, zítra Barbora
Zataženo, déšť se sněhem 4°C

Nejlepší podzimní koláče: Zkuste ten s čokoládou a švestkami nebo hruškové koláčky

13. září 2021 | 06:00

Jablka, hrušky, švestky, na podzim je jich všude plno. Jsou voňavé, chutné a především zdravé. Napečte z nich ke kávě ty nejlepší koláče, které se nikdy neomrzí. 

Vyberte si recept:
1) Hruškové koláčky se skořicí (bez kynutí)
2) Obrácený jablečný koláč
3) Švestkový koláč s mákem a drobenkou
4) Jablečné koláčky s brusinkami
5) Švestkový koláč se zakysanou smetanou

Hruškové koláčky

Podzimní koláče
Autor: shutterstock.com
Doba přípravy: 20 minut
Doba pečení: 15-20 minut

Budete potřebovat (pro 4 osoby):

250 g listového těsta
4 lžičky hnědého cukru
25 g másla
1 lžíci nasekaného kandovaného zázvoru
3 hrušky
máslo na potření
skořice na posypání

Postup:
1. Těsto rozválejte na pomoučeném vále a vykrojte 6 koleček o průměru asi 10 cm. Rozložte je na plech vyložený pečicím papírem.
2. Cukr s máslem utřete do pěny a vmíchejte nadrobno nakrájený zázvor. Směs rozetřete na kolečka a těsto na několika místech propíchněte vidličkou.
3. Hrušky oloupejte, rozkrojte na poloviny a nakrájejte do tvaru vějíře. Na každé kolečko dejte polovinu hrušky, potřete rozehřátým máslem a posypejte skořicí. Okraje koláčků nařízněte.
4. Pečte asi 20 minut v troubě předehřáté na 190 °C.

Obrácený jablečný koláč

Podzimní koláče
Autor: shutterstock.com

Doba přípravy: 40 minut
Doba pečení: 35-40 minut

Budete potřebovat (pro 4 osoby):

3 vejce
60 g cukru
150 g hrubé mouky
1 vanilkový cukr
1/2 balíčku prášku do pečiva
500 g jablek
šťávu z 1 citronu
1/2 lžičky mleté skořice
2 lžíce rozinek

Postup:
1. Celá vejce ušlehejte s cukrem, vanilkovým cukrem a citronovou šťávou do pěny. Do směsi  přidejte mouku s práškem do pečiva a dobře promíchejte. Dortovou formu vymažte tukem a vysypejte strouhankou.
2. Nakrájejte a oloupejte jablka, poklaďte jimi dno formy, posypejte skořicí a rozinkami. Na jablka nalijte těsto a dejte  ho péct na 40 minut do trouby předehřáté na 180 °C. 
3. Po částečném vychladnutí vyklopte koláč z formy. Po úplném vychladnutí ho nakrájejte a posypejte moučkovým cukrem.

Kynutý koláč s mákem a švestkami

Podzimní koláče
Autor: shutterstock.com
Doba přípravy: 40 minut
Doba kynutí: 40 minut
Doba pečení: 35-40 minut

Budete potřebovat (pro 4 osoby):

42 g droždí
80 g krupicového cukru
250 ml mléka
600 g hladké mouky
špetku soli
2 vejce
kůru z poloviny citronu
100 g másla

na náplň:
400 g švestek
200 g mletého máku
50 g cukru
200 ml mléka

na drobenku:
50 g marcipánu
50 g hrubé mouky

Postup:
1. Z droždí, lžičky cukru a vlažného mléka nechte vzejít kvásek. Mezitím vsypte do velké mísy mouku, přidejte zbytek cukru a mléka, nakrájené změklé máslo, vejce, sůl a kůru z citronu. Všechny suroviny zpracujte s kváskem. Hotové těsto nechte kynout na teplém místě.
2. Mák dejte do rendlíku, přidejte cukr, mléko a svařte. Nakynuté těsto vyválejte, potřete makovou náplní a poklaďte vypeckovanými švestkami. Koláč posypejte drobenkou připravenou z marcipánu a hrubé mouky a dejte péct na 40 minut do předem vyhřáté trouby.

Koláčky s jablky a brusinkami

Koláčky s jablky a brusinkami
Autor: Marcel Rozhoň


Doba přípravy: 30 minut
Doba pečení: 20 minut

Budete potřebovat (na 6 koláčů):

na těsto:
175 g hladké mouky
špetku soli
1 lžičku cukru
120 g másla
5 lžic vody

na náplň:
600 g jablek
1 čajovou lžičku citronové šťávy
55 g moučkového cukru
40 g másla
2 lžíce brusinek

Postup:
1. Smíchejte mouku, cukr, sůl, máslo a vypracujte hladké těsto. Podle potřeby přidávejte vodu. Těsto zabalte do folie a nechte chvíli v chladu. Jablka oloupejte, nakrájejte a v míse promíchejte s cukrem a citronovou šťávou. Poté nechte na pánvi rozpustit máslo, přidejte jablka a chvilku povařte. Nakonec přimíchejte brusinky.
2. Z těsta vyválejte plát a vykrojte kola o průměru přibližně 10 cm. Na dně těsto propíchejte vidličkou. Na každé kolečko dejte hromádku jablečné směsi a okraje zahněte. Dezert dejte péct do předem vyhřáté trouby.

Švestkový koláč

Podzimní koláče
Autor: shutterstock.com

Doba přípravy: 20 minut
Doba pečení: 40 minut

Budete potřebovat (pro 4 osoby):

100 ml smetany
1 lžíci kakaa
50 g másla
170 g krupicového cukru
100 g hořké čokolády
4 bílky
80 g hladké mouky
špetku muškátového oříšku
1/2 lžičky skořice
tuk na vymazání a mouku na vysypání formy
200 g sušených švestek (můžete použít i čerstvé)
50 ml brandy

na zdobení:
150 ml zakysané smetany
1 balíček skořicového cukru

Postup:
1. Smetanu svařte s kakaem, máslem a polovinou cukru. Švestky zalijte brandy. Po odstavení přidejte nalámanou hořkou čokoládu a míchejte, dokud se nerozpustí. Z bílků a zbývajícího cukru ušlehejte tuhý sníh a spojte ho s čokoládovou pěnou. Nakonec opatrně vmíchejte mouku s kořením.
2. Těsto nalejte do tukem vymazané a moukou vysypané kulaté koláčové formy. Povrch poklaďte švestkami namočenými v brandy. Dejte péct do trouby vyhřáté na 170 °C. Hotový koláč podávejte se zakysanou smetanou posypanou skořicovým cukrem.

NÁŠ TIP: Co upečete příště? Podle svého hvězdného znamení si najděte recept, který budete milovat.

Autor: pil, inf