Originální dětské recepty:
1. Barevný pečený cheesecake s želatinou
2. Fotbalový nepečený cheesecake s želatinou
3. Dětské melounové lívancové sendviče
4. Bílý Míša – dort medvídek
5. Melounovo-jahodový shake a smoothie nanuk
6. Zmrzlinová věž s hvězdami
7. Ledový klaun
Barevný cheesecake se želé
Budete potřebovat:
50 g rostlinného tuku
120 g mouky
80 g krystalového cukru
2 vejce
1/2 lžičky prášku do pečiva
Náplň:
700 g krémového sýra (mascarpone, žervé, může být i tvaroh)
20 g želatiny
1/2 šálku mléka
3 vejce
160 g krystalového cukru
125 g rostlinného tuku, máslová příchuť
ovocné želé bonbony
barevná želatina na polevu dortu
Postup:
1. V teplé vodě rozpusťte želé bonbony. Každou barvu zvlášť, dávejte však pozor, aby byla rozpuštěná hmota hustá. Nechte vychladnout a nakonec dejte do ledničky, aby hmota úplně ztuhla. Před přidáním do dortu ztuhnou želatinu nakrájíme na kostky.
2. Připravte dort. Rozšlehejte vejce s cukrem, přidejte mouku, prášek do pečiva a měkký rostlinný tuk. Vše dobře vypracujte do hladkého těsta. Těsto vlijte do předem připravené (vymaštěné a vysypané moukou) dortové formy o průměru 26 cm. Pečte asi 20 minut na 180 °C.
3. Připravte sýr. Namočte želatinu v polovině šálku studeného mléka a nechte nabobtnat. Rozšlehejte vejce s práškovým cukrem. Přidejte sýr a měkký rostlinný tuk. Vše dobře zpracujte.
4. Vyjměte ztuhlé želé z chladničky a nakrájejte na kostičky.
5. Nalijte želatinu do vroucí vody (asi 1/3 šálku) a zahřívejte do rozpuštění. Odstraňte z tepla a přidejte několik lžic z tvarohu. Připravenou želatinovou směs promíchejte se zbytkem sýra.
6. Na korpus dejte polovinu náplně, posypte kostkami želé a zakryjte zbytkem náplně. Nechte 20 minut v chladničce. Nakonec polijte barevnou želatinou a dort nechte přes noc v chladničce.
Fotbalový cheesecake s želatinou
Budete potřebovat:
600 g krémového sýra (žervé, mascarpone)
5 žloutků
100 g rostlinného tuku, máslová příchuť
200 g krystalového cukru
2 lžíce želatiny
2 lžíce jahodového želé
1 lžíce citronového želé
300 g jahod
Postup:
1. Ve velké míse utřete žloutky s moučkovým cukrem, směs smíchejte s měkkým rostlinným tukem. Namočte želatinu v 1/3 šálku studené převařené vody a nechte nabobtnat.
2. Rozpusťte barevné želé v 1/3 vody, postupujte podle informací vyznačených na obalu. Z poloviny jahod připravte jahodové pyré a promíchejte s želé. Zbytek jahod nechte na ozdobu.
3. Nabobtnalou želatinu přijdete do horkého citronového želé a míchejte až do rozpuštění. Poté přidejte vejce, sýr a důkladně celou směr promíchejte.
4. Připravte si silikonovou formu ve tvaru fotbalového míče a vytřete ji olejem. Do takto připravené formy nalijte sýrovou směs a dejte do chladničky či mrazničky zatuhnout.
6. Když hmota začne tuhnout, potřete ji želé s jahodami. Opět ji vložte do ledničky, tentokrát na několik hodin. Ztuhlý dort vyjměte z ledničky, připravte si talíř a dort na něj překlopte, odstraňte formu a dozdobte zbylými jahodami.
Dětské melounové lívancové sendviče
Budete potřebovat:
8 borůvkových lívanců (8 cm v průměru), ochlazených na pokojovou teplotu
šálek smetanové zmrzliny
6 plátků melounu bez pecek, 1,5–2 cm silných a 8 cm v průměru, zbavených přebytečné šťávy
Postup:
Naneseme stejnoměrně smetanovou zmrzlinu na každý lívanec. Proložíme 2 z nich zmrzlinou nahoru na servírovací talíř. Plátek melounu dáme na každý zmrzlinový lívanec, takto střídáme, dokud nebudeme mít sendvič složený ze 4 lívanců a tří kusů melounu. Na horní lívanec přidáme lžičkou zmrzlinu a ozdobíme borůvkami. Ihned servírujeme nebo přikryjeme a zchladíme v mrazničce do doby, než budeme servírovat.
Bílý Míša
Budete potřebovat:
150 g měkkého rostlinného tuku
200 g cukru
5 vajec
250 g mouky
50 g bramborového škrobu
2 lžičky prášku do pečiva
100 g kakaa
Dekorace:
1 velká čokoládová poleva (200 g)
1 bílá čokoládová poleva (100 g)
cukrářské dekorace nebo bonbony
Postup:
1. Změklý rostlinný tuk utřete s cukrem, přidejte jedno vejce. Smíchejte mouku s práškem do pečiva a kakaem a nakonec ještě přidejte změklý rostlinný tuk.
2. Těsto vlijte do vymaštěné a moukou vysypané dortové formy o průměru 25 cm. Vložte do předehřáté trouby a pečete na 180° C asi 50 minut.
3. Po upečení nechte dort zchladnout a rozkrojte jej na dvě poloviny. Ve vodní lázni si rozpusťte polevy. Spodní část dortu polijte tmavou polevou a posypte cukrářskými dekoracemi. Z druhé poloviny korpusu vyřízněte tvar medvědí hlavy a uší, nakonec potřete bílou cukrářskou polevou.
4. Po zatuhnutí obou polev umístěte hlavu medvídka na spodní díl korpusu s tmavou polevou. Zbytkem tmavé polevy dokreslete medvídkovi uši, ústa a oči. Medvídka nakonec dozdobte cukrářskými dekoracemi.
Dětský melounovo-jahodový shake a smoothie nanuk
Budete potřebovat:
na jahodový shake
1 kelímek (200 g) citronového netučného jogurtu
2 šálky melounu, nakrájeného na kostky a zbaveného pecek
2 šálky očištěných čerstvých jahod
1 střední banán, oloupaný a nakrájený
na smoothie nanuky
jahodový shake
malé papírové košíčky
dřívka na nanuk
Postup:
Jahodový shake
Do mixéru vložíme veškeré suroviny a mixujeme, dokud vše není jemné a napěněné. Okamžitě podáváme.
Smoothie nanuky
Nalijeme melounovo-jahodový shake do malých papírových košíčků. Necháme zmrazit, a když je vše napůl zmrzlé, vložíme dovnitř dřívka nebo plastikovou lžičku. Nebo také můžeme dát shake do přístroje na zmrzlinu.
Zmrzlinová věž s hvězdami
Budete potřebovat:
neapolskou zmrzlinu (1 kopeček čokoládové zmrzliny, 1 kopeček jahodové zmrzliny a 1 kopeček zmrzliny se smetanovo-vanilkovou příchutí)
čokoládovou polevu
barevné zdobení ve tvaru hvězdiček
Postup:
Do malé misky na sebe poskládejte 3 kopečky zmrzliny (každý jiné příchuti). Zmrzlinovou věž poté polijte čokoládovou polevou a na závěr ji nezapomeňte posypat barevnými hvězdičkami.
Tip: Dejte na zhruba hodinu misku do mrazáku, aby si zmrzlina déle udržela tu správnou konzistenci.
Ledový klaun
Budete potřebovat:
tropickou zmrzlinu (1 kopeček broskvové zmrzliny, 1 kopeček ananasového sorbetu a 1 kopeček zmrzliny se smetanovo-vanilkovou příchutí)
zmrzlinový kornout
oplatkovou trubičku
barevné lentilky
Postup:
Kopečky zmrzliny uspořádejte do misky tak, aby jeden zůstal výše než zbývající dva. Do jeho středu vložte trubičku, která bude tvořit nos. Oči klaunovi vytvořte z barevných lentilek. Nakonec dejte navrch horního kopečku kornout, který bude představovat klobouk.
NÁŠ TIP: Na čem si pochutnáte příště? Podle svého hvězdného znamení si najděte recept, který budete milovat.