Středa 9. října 2024
Svátek slaví Štefan / Sára, zítra Marina
Oblačno, déšť 18°C

Báječné recepty: Oslavte Mezinárodní den dětí s barevnými dobrotami

Bílý Míša je prostě k sežrání!
29. května 2024 | 06:00

Vymyslete na Mezinárodní den dětí něco originálního a nezapomenutelného. Připravte si společně s vašimi ratolestmi dobrotu na oslavu jejich dne. Vyzkoušejte speciální dětské recepty, které potěší každý mlsný jazýček.

Originální dětské recepty:
1. Barevný pečený cheesecake s želatinou
2. Fotbalový nepečený cheesecake s želatinou
3. Dětské melounové lívancové sendviče
4. Bílý Míša – dort medvídek
5. Melounovo-jahodový shake a smoothie nanuk
6. Zmrzlinová věž s hvězdami
7. Ledový klaun

Barevný cheesecake se želé

Barevný cheesecake
Autor: Hera


Budete potřebovat:

50 g rostlinného tuku
120 g mouky
80 g krystalového cukru
2 vejce
1/2 lžičky prášku do pečiva

Náplň:
700 g krémového sýra (mascarpone, žervé, může být i tvaroh)
20 g želatiny
1/2 šálku mléka
3 vejce
160 g krystalového cukru
125 g rostlinného tuku, máslová příchuť
ovocné želé bonbony

barevná želatina na polevu dortu

Postup:

1. V teplé vodě rozpusťte želé bonbony. Každou barvu zvlášť, dávejte však pozor, aby byla rozpuštěná hmota hustá. Nechte vychladnout a nakonec dejte do ledničky, aby hmota úplně ztuhla. Před přidáním do dortu ztuhnou želatinu nakrájíme na kostky.

2. Připravte dort. Rozšlehejte vejce s cukrem, přidejte mouku, prášek do pečiva a měkký rostlinný tuk. Vše dobře vypracujte do hladkého těsta. Těsto vlijte do předem připravené (vymaštěné a vysypané moukou) dortové formy o průměru 26 cm. Pečte asi 20 minut na 180 °C.

3. Připravte sýr. Namočte želatinu v polovině šálku studeného mléka a nechte nabobtnat. Rozšlehejte vejce s práškovým cukrem. Přidejte sýr a měkký rostlinný tuk. Vše dobře zpracujte.

4. Vyjměte ztuhlé želé z chladničky a nakrájejte na kostičky.

5. Nalijte želatinu do vroucí vody (asi 1/3 šálku) a zahřívejte do rozpuštění. Odstraňte z tepla a přidejte několik lžic z tvarohu. Připravenou želatinovou směs promíchejte se zbytkem sýra.

6. Na korpus dejte polovinu náplně, posypte kostkami želé a zakryjte zbytkem náplně. Nechte 20 minut v chladničce. Nakonec polijte barevnou želatinou a dort nechte přes noc v chladničce.

Fotbalový cheesecake s želatinou

Fotbalový cheesecake
Autor: Hera

Budete potřebovat:

600 g krémového sýra (žervé, mascarpone)
5 žloutků
100 g rostlinného tuku, máslová příchuť
200 g krystalového cukru
2 lžíce želatiny
2 lžíce jahodového želé
1 lžíce citronového želé
300 g jahod

Postup:

1. Ve velké míse utřete žloutky s moučkovým cukrem, směs smíchejte s měkkým rostlinným tukem. Namočte želatinu v 1/3 šálku studené převařené vody a nechte nabobtnat.

2. Rozpusťte barevné želé v 1/3 vody, postupujte podle informací vyznačených na obalu. Z poloviny jahod připravte jahodové pyré a promíchejte s želé. Zbytek jahod nechte na ozdobu.

3. Nabobtnalou želatinu přijdete do horkého citronového želé a míchejte až do rozpuštění. Poté přidejte vejce, sýr a důkladně celou směr promíchejte.

4. Připravte si silikonovou formu ve tvaru fotbalového míče a vytřete ji olejem. Do takto připravené formy nalijte sýrovou směs a dejte do chladničky či mrazničky zatuhnout.

6. Když hmota začne tuhnout, potřete ji želé s jahodami. Opět ji vložte do ledničky, tentokrát na několik hodin. Ztuhlý dort vyjměte z ledničky, připravte si talíř a dort na něj překlopte, odstraňte formu a dozdobte zbylými jahodami.

Dětské melounové lívancové sendviče

 

Dětské melounové lívancové sendviče
Autor: Bezpeckové melouny Bouquet


Budete potřebovat:

8 borůvkových lívanců (8 cm v průměru), ochlazených na pokojovou teplotu
šálek smetanové zmrzliny
6 plátků melounu bez pecek, 1,5–2 cm silných a 8 cm v průměru, zbavených přebytečné šťávy

Postup:

Naneseme stejnoměrně smetanovou zmrzlinu na každý lívanec. Proložíme 2 z nich zmrzlinou nahoru na servírovací talíř. Plátek melounu dáme na každý zmrzlinový lívanec, takto střídáme, dokud nebudeme mít sendvič složený ze 4 lívanců a tří kusů melounu. Na horní lívanec přidáme lžičkou zmrzlinu a ozdobíme borůvkami. Ihned servírujeme nebo přikryjeme a zchladíme v mrazničce do doby, než budeme servírovat.

Bílý Míša

Bílý Míša je prostě k sežrání!
Autor: Hera

Budete potřebovat:

150 g měkkého rostlinného tuku
200 g cukru
5 vajec
250 g mouky
50 g bramborového škrobu
2 lžičky prášku do pečiva
100 g kakaa

Dekorace:
1 velká čokoládová poleva (200 g)
1 bílá čokoládová poleva (100 g)

cukrářské dekorace nebo bonbony

Postup:

1. Změklý rostlinný tuk utřete s cukrem, přidejte jedno vejce. Smíchejte mouku s práškem do pečiva a kakaem a nakonec ještě přidejte změklý rostlinný tuk. 

2. Těsto vlijte do vymaštěné a moukou vysypané dortové formy o průměru 25 cm. Vložte do předehřáté trouby a pečete na 180° C asi 50 minut.

3. Po upečení nechte dort zchladnout a rozkrojte jej na dvě poloviny.  Ve vodní lázni si rozpusťte polevy. Spodní část dortu polijte tmavou polevou a posypte cukrářskými dekoracemi. Z druhé poloviny korpusu vyřízněte tvar medvědí hlavy a uší, nakonec potřete bílou cukrářskou polevou.

4. Po zatuhnutí obou polev umístěte hlavu medvídka na spodní díl korpusu s tmavou polevou. Zbytkem tmavé polevy dokreslete medvídkovi uši, ústa a oči. Medvídka nakonec dozdobte cukrářskými dekoracemi.

Dětský melounovo-jahodový shake a smoothie nanuk


Dětský melounovo-jahodový shake a smoothie nanuk
Autor: Bezpeckové melouny Bouquet

    
Budete potřebovat:

na jahodový shake
1 kelímek (200 g) citronového netučného jogurtu
2 šálky melounu, nakrájeného na kostky a zbaveného pecek
2 šálky očištěných čerstvých jahod
1 střední banán, oloupaný a nakrájený

na smoothie nanuky
jahodový shake
malé papírové košíčky
dřívka na nanuk  

Postup:

Jahodový shake
Do mixéru vložíme veškeré suroviny a mixujeme, dokud vše není jemné a napěněné. Okamžitě podáváme.

Smoothie nanuky
Nalijeme melounovo-jahodový shake do malých papírových košíčků. Necháme zmrazit, a když je vše napůl zmrzlé, vložíme dovnitř dřívka nebo plastikovou lžičku. Nebo také můžeme dát shake do přístroje na zmrzlinu.

Zmrzlinová věž s hvězdami

Zmrzlinová věž s hvězdami
Autor: Hera

Budete potřebovat:

neapolskou zmrzlinu (1 kopeček čokoládové zmrzliny, 1 kopeček jahodové zmrzliny a 1 kopeček zmrzliny se smetanovo-vanilkovou příchutí)
čokoládovou polevu
barevné zdobení ve tvaru hvězdiček
 
Postup:

Do malé misky na sebe poskládejte 3 kopečky zmrzliny (každý jiné příchuti). Zmrzlinovou věž poté polijte čokoládovou polevou a na závěr ji nezapomeňte posypat barevnými hvězdičkami.

Tip: Dejte na zhruba hodinu misku do mrazáku, aby si zmrzlina déle udržela tu správnou konzistenci.

Ledový klaun

Sněhulák
Autor: Hera

Budete potřebovat:

tropickou zmrzlinu (1 kopeček broskvové zmrzliny, 1 kopeček ananasového sorbetu a 1 kopeček zmrzliny se smetanovo-vanilkovou příchutí)
zmrzlinový kornout
oplatkovou trubičku
barevné lentilky

Postup:

Kopečky zmrzliny uspořádejte do misky tak, aby jeden zůstal výše než zbývající dva. Do jeho středu vložte trubičku, která bude tvořit nos. Oči klaunovi vytvořte z barevných lentilek. Nakonec dejte navrch horního kopečku kornout, který bude představovat klobouk.

NÁŠ TIP: Na čem si pochutnáte příště? Podle svého hvězdného znamení si najděte recept, který budete milovat.

 

Autor: lena, inf