Lehké jahodové recepty: Osvěžte se o víkendu! | Pro ženy | Blesk.cz

Lehké jahodové recepty: Osvěžte se o víkendu!

14. června 2013 | 07:00

Chcete svým blízkým udělat o víkendu radost? Odpověď se skrývá v jednom slově - jahody! Jejich sezóna právě začala i u nás, a tak nezbývá než koupit tvaroh nebo šlehačku a přichystat sladkou jahodovou hostinu...

Letní jahodový dort

Ingredience

1-2 balení smetany ke šlehání
ztužovač šlehačky
cukr
jahody
mandle

na korpus:

6 vajec (bílky zvlášť)
6 lžic cukru krupice
5 lžic polohrubé mouky
špetka prášku do pečiva
citrónová kůra

Postup

1. Z uvedených ingrediencí upečte klasický piškotový korpus. (Peče se asi 15-20 minut na 160-170 °C.)

2. Smetanu ušlehejte se ztužovačem.

3. Část jahod rozmačkejte lehce s cukrem a potom opatrně vmíchejte šlehačku. Směs naneste na korpus.

4. Celý dort poklaďte svrchu nakrájeným zbytkem jahod. Šlehačku namažte i okolo dortu a obsypte mandlemi.

5. Dejte do lednice vychladit.

jahodové šátečky

Tvarohové šátečky s jahodami

Ingredience (na 6 ks)

listové těsto
500 g měkkého tvarohu
500 g jahod
moučkový cukr

Postup

1. Listové těsto vyválejte na slabou placku, ze které vykrájejte kolečka nebo čtverečky.

2. Rozmačkané jahody zbavte šťávy, smíchejte s tvarohem a ochuťte moučkovým cukrem.

3. Takto připravenou náplň rozdělte do jednotlivých kousků, zabalte.

4. Šátečky dejte na plech vyložený pečicím papírem a potřete rozkvedlaným vajíčkem.

5. Pečte v předehřáté troubě dorůžova na 180 °C.

jahodové knedlíky

Tvarohové knedlíky s jahodami

Ingredience

500 g měkkého tvarohu
250 g polohrubé mouky
100 g másla
dva žloutky
moučkový cukr
zakysaná smetana
jahody

1. Tvaroh smíchejte s polohrubou moukou a špetkou soli, přidejte žloutky a zpracujte na hladké těsto. (Nemělo by se lepit na ruce.)

2. Těsto nechte asi půl hodiny v chladu. Pak z něj na pracovní ploše posypané moukou vytvarujte válečky.

3. Z válečků odkrajujte stejnoměrné plátky. Ty postupně plňte jahodami, které jste předtím dobře omyli, osušili a zbavili stopky.

4. Vytvarujte knedlíky a vložte je do vroucí osolené vody. Vařte 8–10 minut: aý budou uvařené, samy vyplavou na povrch.

Jan Barták
Jan Barták

5. Po dovaření knedlíky vyjměte a propíchejte špejlí nebo vidličkou.

6. Podávejte se zakysanou smetanou, sypané moučkovým cukrem a polité rozpuštěným máslem.




Recepty pro vás připravil Jan Barták, šéfkuchař pražské restaurace U Schnellů.

Autor: mab