Letní jahodový dort
Ingredience
1-2 balení smetany ke šlehání
ztužovač šlehačky
cukr
jahody
mandle
na korpus:
6 vajec (bílky zvlášť)
6 lžic cukru krupice
5 lžic polohrubé mouky
špetka prášku do pečiva
citrónová kůra
Postup
1. Z uvedených ingrediencí upečte klasický piškotový korpus. (Peče se asi 15-20 minut na 160-170 °C.)
2. Smetanu ušlehejte se ztužovačem.
3. Část jahod rozmačkejte lehce s cukrem a potom opatrně vmíchejte šlehačku. Směs naneste na korpus.
4. Celý dort poklaďte svrchu nakrájeným zbytkem jahod. Šlehačku namažte i okolo dortu a obsypte mandlemi.
5. Dejte do lednice vychladit.
Tvarohové šátečky s jahodami
Ingredience (na 6 ks)
listové těsto
500 g měkkého tvarohu
500 g jahod
moučkový cukr
Postup
1. Listové těsto vyválejte na slabou placku, ze které vykrájejte kolečka nebo čtverečky.
2. Rozmačkané jahody zbavte šťávy, smíchejte s tvarohem a ochuťte moučkovým cukrem.
3. Takto připravenou náplň rozdělte do jednotlivých kousků, zabalte.
4. Šátečky dejte na plech vyložený pečicím papírem a potřete rozkvedlaným vajíčkem.
5. Pečte v předehřáté troubě dorůžova na 180 °C.
Tvarohové knedlíky s jahodami
Ingredience
500 g měkkého tvarohu
250 g polohrubé mouky
100 g másla
dva žloutky
moučkový cukr
zakysaná smetana
jahody
1. Tvaroh smíchejte s polohrubou moukou a špetkou soli, přidejte žloutky a zpracujte na hladké těsto. (Nemělo by se lepit na ruce.)
2. Těsto nechte asi půl hodiny v chladu. Pak z něj na pracovní ploše posypané moukou vytvarujte válečky.
3. Z válečků odkrajujte stejnoměrné plátky. Ty postupně plňte jahodami, které jste předtím dobře omyli, osušili a zbavili stopky.
4. Vytvarujte knedlíky a vložte je do vroucí osolené vody. Vařte 8–10 minut: aý budou uvařené, samy vyplavou na povrch.
5. Po dovaření knedlíky vyjměte a propíchejte špejlí nebo vidličkou.
6. Podávejte se zakysanou smetanou, sypané moučkovým cukrem a polité rozpuštěným máslem.
Recepty pro vás připravil Jan Barták, šéfkuchař pražské restaurace U Schnellů.