Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Pravá francouzská delikatesa: Mandlové makronky!

8. září 2023 | 12:00

Ochutnejte opravdovou francouzskou delikatesu - mandlové makronky! Už jste jedli jemňoučké mandlové pusinky slepované sladkým krémem? Díky našemu receptu se je naučíte snadno péct.

Francouzské cukroví macarons  nebo také makronky jsou malé mandlové laskonky slepované ochucenou náplní. Typické jsou pro ně hladké vypouklé vršky a jemné vláčné střídky. I když dnes patří k chloubám předních francouzských cukráren, jedná se zřejmě o italský vynález. Jak toto delikátní cukroví připravit?

Recept na makronky z mandlové mouky

Suroviny (na 40 kousků):
Na těsto
250 g mandlové moučky nebo velmi jemně umletých loupaných mandlí
250 g moučkového cukru
200 g bílků
225 g krupicového cukru
75 ml vody
špetka soli

Na náplň
marmeláda
čokoládová ganage (vyšlehaná směs bílé nebo tmavé čokolády a šlehačky)
mascarpone s ovocem
máslový krém

Postup:
Mandlovou moučku smícháme s moučkovým cukrem, bílky rozdělíme na polovinu a jednu půlku vyšleháme se špetkou soli do husté pěny. V kastrůlku připravíme na mírném ohni cukrový rozvar z krupicového cukru a vody, až dosáhne teploty 118 °C (pokud nemáme teploměr na vaření, zkusíme rozvar fouknout přes drátěné očko, až se začnou dělat bublinky, je hotov).

Rozvar vlijeme na třikrát do připraveného sněhu a vyšleháme. Druhou polovinu bílků smícháme s mandlovou moučkou a moučkovým cukrem na hustou kaši. Až sníh mírně vychladne, vmícháme ho do kaše.

Makronky jsou skvělé a lahodně cukroví. Budou určitě chutnat všem
Autor: Profimedia.cz

Směsí naplníme cukrářský sáček a na plech vyložený silikonovou podložkou nebo pečicím papírem nastříkáme dál od sebe kolečka o průměru zhruba 3 cm. 

Kolečka necháme 45 odpočinout a pak je pečeme 9 minut při teplotě 180 °C (délku pečení je třeba vyzkoušet, makronky mají zůstat uvnitř měkké).

Cukroví necháme na plechu vychladnout, pak ho opatrně sundáme a naplníme podle vlastní chuti.

Do těsta můžeme přidat skořici, kokos, potravinářské barvivo, kakao nebo mleté pistácie podle toho, pro jaký druh makronek máme právě chuť.

Jak je skladovat a další praktické rady

1. Neplněné makronky můžete skladovat několik týdnů v uzavřené dóze na suchém místě, případně je zmrazit.

2. Pokud budete plnit makronky například mascarpone, udělejte to až těsně před podáváním, aby se cukroví nerozteklo.

3. Před pečením můžete makronky posypat mletou skořicí, kakaem nebo drcenými pistáciemi.

Patříte mezi milovníky makronek? Pak si nenechte ujít speciální akci francouzských pekařství PAUL. Ty slaví 15 let na českém trhu a k této slavnostní příležitosti nabízí makronky za speciální cenu. Přijďte od 28. srpna do 12. září do jakéhokoli pekařství PAUL a oslavte jeho narozeniny vanilkovou, čokoládovou, malinovou nebo pistáciovou makronkou za symbolickou cenu 15 Kč – platí s výjimkou pekařství PAUL na Letišti Václava Havla.

Při té příležitosti nechalo pekařství PAUL ve spolupráci s Tonakem vyrobit speciální limitovanou edici baretů v makronkových barvách. Je na nich jemně vyšitý nápis Joie de vivre, tedy radost ze života. O barety probíhá soutěž na instagramu, ale především se budou příští úterý, tedy 12.9., prodávat na pobočce I.P. Pavlova za 490 Kč. Bude to krásný doplněk na podzim v trendy barvách, ale i takový unikát - k prodeji je totiž pouhých 50ks.

Autor: inf, red