Pátek 18. září 2020
Svátek slaví Kryštof, zítra Zita
Jasno 18°C

3 skvělé recepty: Čajové drinky na zahřátí i na neduhy!

3. listopadu 2012 | 12:00

Připravte si lahodný nápoj, který vás zahřeje na těle, potěší na duši a navíc krásně voní. Sychravé listopadové dny a dlouhé večery přímo lákají k tomu, uvelebit se v křesle se šálkem horkého čaje.

Pomerančový s punčem
Doba přípravy: 15 minut

Budete potřebovat
(pro 4 osoby):
800 ml černého čaje
100 ml rumu
100 ml punče
80 ml pomerančového likéru
cukr krystal podle chuti
8 plátků citronu nebo limety
12 hřebíčků


Postup:
Uvařený černý čaj společně s rumem, punčem a pomerančovým likérem zahřejte v hrnci. Přidejte cukr podle chuti a za stálého míchání ohřívejte, dokud se cukr nerozpustí. Nevařte! Podávejte v předem nahřátých sklenicích, ozdobených plátky citronu nebo limety a několika hřebíčky.


Kořeněný
Doba přípravy: 25 minut

Budete potřebovat
(pro 4 osoby):
1 lžičku celého černého pepře
5 hřebíčků
2 celé skořice
3 hvězdičky badyánu
3 lžičky medu
citronovou šťávu podle chuti


Postup:
V hmoždíři nahrubo podrťte černý pepř společně s hřebíčky. Do hrnce nebo do konvice nalejte litr vody, přidejte podrcené koření, skořici a badyán. Přiveďte k varu a asi 2 minuty povařte. Pak hrnec odstavte z plotny a koření nechte ještě 3 minuty vyluhovat. Přeceďte, přidejte med a čaj ochuťte citronovou šťávou.

Medový s brusinkami
Doba přípravy: 20 minut

Budete potřebovat
(pro 4 osoby):
4 lžíce medu
2 lžíce sušených brusinek
100 ml brusinkové šťávy
8 hřebíčků
1 celou skořici
4 plátky citronu nebo pomeranče
špetku mletého muškátového oříšku

Postup:
V hrnici přiveďte k varu litr vody s brusinkovou šťávou. Přidejte brusinky, celou skořici, hřebíčky a špetku muškátového oříšku a povařte asi 8 minut. Pak čaj přeceďte, oslaďte medem a rozlejte do sklenic. Do každé přidejte plátek citronu nebo pomeranče.

Autor: sim