Dýňová polévka
Suroviny (na 4 porce):
400 g dýně
1 šalotka
voda
3 lžíce olivového oleje
2 menší brambory
150 g mrkve, celeru a petržele
100 ml smetany ke šlehání
sůl a bílý pepř
zelený hrášek na ozdobu
Postup:
Jemně pokrájenou šalotku zpěňte na oleji, přidejte malé kostičky zeleniny, brambor a dýně, zalijte vodou a vařte doměkka. Směs rozmixujte, přilijte smetanu a dochuťte solí a pepřem. Polévku podávejte ve vydlabané dýni ozdobené hráškem.
Doba přípravy: 10 minut
Doba vaření: 20 minut
Rychlé dýňové rizoto
Suroviny (na 4 porce):
600 g rýže
menší cibule
trochu vody
200 g dýně
3 lžíce olivového oleje
sůl a pepř
Postup:
Na oleji nechte zesklovatět malé kostičky cibule, přidejte pokrájenou dýni, zalijte trochou vody a duste doměkka. Do směsi nasypte uvařenou rýži, zjemněte máslem a dochuťte solí a pepřem.
Doba přípravy: 5 minut
Doba vaření: 20 minut
Drobenkový koláč s dýní a meruňkami
Suroviny (na 8 kousků):
Na těsto
200 g polohrubé mouky
100 g másla, 2 žloutky
80 g másla
trochu mléka
80 g
moučkového cukru
Na náplň
200 g dýně
100 g kompotovaných meruněk
2 lžíce vody
trochu skořice
hrst rozinek
150 g cukru
Na drobenku
150 g hrubé mouky
100 g moučkového cukru
100 g másla
Postup:
Ze všech surovin zpracujte těsto, zabalte ho do fólie a nechte 30 minut odpočinout v chladničce. Pak ho rozválejte na plát o průměru zhruba 26 cm a vyložte s ním koláčovou formu a několikrát propíchněte vidličkou. Malé kostičky dýně povařte s vodou a cukrem, smíchejte s meruňkami a rozinkami a směs rozprostřete na těsto. Vše posypte drobenkou a pečte při 180 °C dozlatova.
Doba přípravy: 20 minut
Doba pečení: 35 minut
Další recepty z dýně najdete zde.