Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Nebojte se konopí v kuchyni! Vyzkoušejte konopný dort či tortilu

Konopí
4. října 2012 | 08:00

Potraviny s konopím zahánějí chuť na sladké, prospívají srdci a cévám, výrazně posilují imunitu a pomáhají vám tak předcházet nemocem. Zařaďte je do jídelníčku nejlépe hned teď.

Vyzkoušejte konopí při pečení dezertů, do polévek, omáček nebo naklíčená semena do salátů. Z listů a květů se vyrábí čaj, pivo, víno i destiláty. Připadá vám to divné? Semena konopí obsahují velmi cenný olej, který je zdrojem všech esenciálních aminokyselin, včetně těch, které si naše tělo neumí samo vyrobit a nenasycených mastných kyselin, stejně jako sója. Pomáhají podporovat imunitu a předcházet nemocem.

Navíc jsou plná lehce stravitelných bílkovin, lecitinu a vlákniny, která reguluje trávení a hladinu cholesterolu v krvi. Dopřávat bychom si je tak měly co nejčastěji. Na pultech obchodů už dnes běžně najdete mouku a pečivo, mléko, sýry, pomazánky i müsli tyčinky z konopných semínek. Velkou pochoutkou jsou také ta loupaná. Zkuste je k vínu nebo pivu místo chipsů a solených arašídů.

Konopný olej
Autor: KonopnyShop.cz

Obrovským znovuobjeveným hitem je panenský konopný olej, který běžně seženete v prodejnách se zdravou výživou. Jeho výrazná ořechová chuť vás dostane. Je jedním z nejcennějších olejů rostlinného původu, protože obsahuje až 80 % nenasycených mastných kyselin (omega 3 a 6), které náš organismus denně potřebuje k běžnému správnému fungování. A jako bonus vám výborně poslouží i jako pleťová maska nebo přísada do koupele na zjemnění pokožky.

Super recepty pro zdraví

Konopná tortilla

Doba přípravy: 25 minut
Doba pečení: 8 až 10 minut

Budete potřebovat (pro 4 osoby):
25 g konopné mouky
75 g kukuřičné mouky
750 ml teplé vody
špetku soli
zeleninu, fazole, tofu nebo grilované maso na náplň

Postup:
Smíchejte konopnou a kukuřičnou mouku se solí v misce. Pomalu přilévejte vodu a vypracujte hladké těsto. Minimálně půl hodiny nechte odstát. Rozdělte ho na čtyři díly a z nich na dobře pomoučeném vále vyválejte placky o průměru asi 12 cm. Rozehřejte pánev a opečte na ní placky dozlatova (z každé strany asi 1 minutu). Pokud se těsto trhá, přidejte polévkovou lžíci mouky.Podávejte plněné masem, tofu nebo se zeleninou a s chilli nebo pečenými fazolemi.

Konopný dort se sušenými meruňkami
Autor: KonopnyShop.cz
Konopný dort s meruňkami

Doba přípravy: 30 minut
Doba chlazení: 12 hodin

Budete potřebovat (na 1 kulatou dortovou formu):
110 g nasekaných sušených meruněk, předem namočených ve vodě
75 g rozmačkaného sojového tofu
75 g mletých mandlí
75 g mletých lískových oříšků
100 g loupaných konopných semínek
50 g slunečnicových semen
30 g restovaných konopných semen
20 g sezamových semínek
25 g dýňových semínek
25 g jemně sekaných lískových oříšků
10 g máku
90 g rozinek
1 lžičku vanilkové esence
 
Postup:
Vymažte kulatou dortovou formu máslem a vyložte ji papírem na pečení. Všechny suché přísady kromě rozinek promíchejte. Meruňky a šťávu, v níž byly namočené (maximálně 250 ml) dobře rozmixujte s vanilkou. Vzniklou kaši přidejte k tofu, rozinkám a suché směsi a vypracujte lepkavé těsto. Vložte ho do formy a dobře upěchujte. Přikryjte papírem na pečení, zatižte závažím a na celý den nebo přes noc dejte vychladit. Pak vyndejte korpus z formy a vložte obráceně na podnos. Ozdobte podle fantazie meruňkami nebo ovocem a podávejte s konopným jogurtem. Navrch nasypejte loupaná konopná semena.

Zdroj: KonopnyShop.cz

Autor: sim, Klena