Vyberte si recept: ořechové kostky s marcipánovou polevou čokoládové válečky s chilli kaštanová srdíčka s rumem
Někdo peče totéž cukroví rok co rok podle několika osvědčených rodinných receptů. Někdo zase rád sem tam přidá něco nového a netradičního, jiný inovuje tradiční recept. Některým lidem adventní čas ani nestačí na to, aby napekli a vymodelovali všechny možné druhy vánočního cukroví podle svých představ.
My vám přinášíme inspiraci v podobě tří možná lehce netradičních malých sladkostí, které vám svou přípravou zaberou sice o trochu víc času, zato to ale vynahradí báječnou chutí i vzhledem!
Ořechové kostky s marcipánem
Netradiční cukroví, ovšem s klasickými vánočními přísadami, které krásně provoní váš domov: s vanilkou, vlašskými ořechy, citronou kůrou a skořicí.
Budete potřebovat:
kypřicí prášek do pečiva
1 lžičku mleté vanilky
1 lžičku citrónové kůry
1 lžičku mleté skořice
1 vejce
100 g krystalového cukru
100 g borůvkové marmelády
125 g másla
200 g hladké mouky
50 g mletých vlašských ořechů
1 čokoládovou mléčnou polevu
50 g marcipánu k dozdobení
Postup:
1. Máslo, cukr, vanilku a citrónovu kůru vymíchejte do pěny. Přidejte vejce, mouku, mleté ořechy, prášek do pečiva a skořici. Vzniklé těsto dejte odležet na 30 minut do lednice. Poté je rozválejte a přeneste na plech vyložený pečicím papírem.
2. Marmeládu zahřejte a potřete jí těsto. Pečte asi 10 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Upečené těsto, dokud je ještě horké, překrojte napůl a položte na sebe.
3. Rozkrájejte ho na kostky, ty potřete rozpuštěnou čokoládovou polevou a na samý závěr ozdobte marcipánovými stromečky, které si vykrojíte z rozváleného marcipánu.
Čokoládové válečky s chilli
Netradiční vánoční cukroví z těsta se zakysanou smetanou a chilli kořením. Upečené a vychladlé válečky se namáčí v bílé čokoládě.
Budete potřebovat:
¼ lžičky soli
½ lžičky mletého chilli koření
1 lžíci zakysané smetany
1 vejce
100 g másla
200 g hladké mouky
3 lžíce kakaa
75 g moučkového cukru
100 g bílé čokolády na polevu
Postup:
1. Z mouky, cukru, soli, vejce, másla, zakysané smetany a chilli koření vypracujte těsto. Zabalte je do fólie a alespoň na hodinu uložte do lednice.
2. Poté z těsta formujte rukama válečky silné asi 1,5 cm a dlouhé 3 cm. Válečky pokládejte na plech vyložený pečicím papírem a upečte je v předehřáté troubě. Hotové je nechte dobře vychladnout.
3. Mezitím si připravte polevu tak, že bílou čokoládu rozpustíte ve vodní lázni. Válečky potom namočte z obou stran v čokoládě a nechte ztuhnout.
Kaštanová srdíčka
Jedná se o vánoční cukroví z kaštanového pyré v milém tvaru srdíček. Upečené kousky obalujte ve směsi moučkového a vanilkového cukru.
Budete potřebovat:
¼ lžičky soli
1 vejce
100 g másla
100 g kaštanového pyré
2 lžíce rumu
200 g hladké mouky
75 g moučkového cukru
Na obalení srdíček si připravte:
2 lžíce moučkového cukru
2 balíčky vanilinového cukru
Postup:
Z mouky, cukru, soli, vejce, másla, kaštanového pyré a rumu vypracujte těsto. Zabalte je do fólie a na hodinu uložte do lednice. Poté z těsta vyválejte plát silný asi 8 mm a vykrájejte srdíčka. Vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem a v předehřáté troubě upečte. Ještě teplá je obalujte ve směsi moučkového a vanilinového cukru.
NÁŠ TIP: Co upečete příště? Podle svého hvězdného znamení si najděte recept, který budete milovat.
VIDEO: Vanilkové rohlíčky milujeme všichni, připravte je podle našeho videoreceptu.