Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Vynikající a netradiční cukroví! Už jste začali péct?

5. prosince 2023 | 06:00

Za necelých 14 dní tu máme Vánoce, k nimž neodmyslitelně patří cukroví. Vyzkoušejte naše recepty na tři neobvyklé druhy sladkostí, které každého upoutají už na první pohled, přesto je ale zvládne upéct úplně každý!

Vyberte si recept: ořechové kostky s marcipánovou polevou   čokoládové válečky s chilli   kaštanová srdíčka s rumem

Někdo peče totéž cukroví rok co rok podle několika osvědčených rodinných receptů. Někdo zase rád sem tam přidá něco nového a netradičního, jiný inovuje tradiční recept. Některým lidem adventní čas ani nestačí na to, aby napekli a vymodelovali všechny možné druhy vánočního cukroví podle svých představ.

My vám přinášíme inspiraci v podobě tří možná lehce netradičních malých sladkostí, které vám svou přípravou zaberou sice o trochu víc času, zato to ale vynahradí báječnou chutí i vzhledem!

Ořechové kostky s marcipánem

Autor: archiv

Netradiční cukroví, ovšem s klasickými vánočními přísadami, které krásně provoní váš domov: s vanilkou, vlašskými ořechy, citronou kůrou a skořicí. 

Budete potřebovat:

kypřicí prášek do pečiva

1 lžičku mleté vanilky

1 lžičku citrónové kůry

1 lžičku mleté skořice

1 vejce

100 g krystalového cukru

100 g borůvkové marmelády

125 g másla

200 g hladké mouky

50 g mletých vlašských ořechů

1 čokoládovou mléčnou polevu

50 g marcipánu k dozdobení

Postup:

1. Máslo, cukr, vanilku a citrónovu kůru vymíchejte do pěny. Přidejte vejce, mouku, mleté ořechy, prášek do pečiva a skořici. Vzniklé těsto dejte odležet na 30 minut do lednice. Poté je rozválejte a přeneste na plech vyložený pečicím papírem.
2. Marmeládu zahřejte a potřete jí těsto. Pečte asi 10 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Upečené těsto, dokud je ještě horké, překrojte napůl a položte na sebe.
3. Rozkrájejte ho na kostky, ty potřete rozpuštěnou čokoládovou polevou a na samý závěr ozdobte marcipánovými stromečky, které si vykrojíte z rozváleného marcipánu.

Čokoládové válečky s chilli

Autor: archiv

Netradiční vánoční cukroví z těsta se zakysanou smetanou a chilli kořením. Upečené a vychladlé válečky se namáčí v bílé čokoládě.

Budete potřebovat:

¼ lžičky soli

½ lžičky mletého chilli koření

1 lžíci zakysané smetany

1 vejce

100 g másla

200 g hladké mouky

3 lžíce kakaa

75 g moučkového cukru

100 g bílé čokolády na polevu

Postup:

1. Z mouky, cukru, soli, vejce, másla, zakysané smetany a chilli koření vypracujte těsto. Zabalte je do fólie a alespoň na hodinu uložte do lednice.
2. Poté z těsta formujte rukama válečky silné asi 1,5 cm a dlouhé 3 cm. Válečky pokládejte na plech vyložený pečicím papírem a upečte je v předehřáté troubě. Hotové je nechte dobře vychladnout.
3. Mezitím si připravte polevu tak, že bílou čokoládu rozpustíte ve vodní lázni. Válečky potom namočte z obou stran v čokoládě a nechte ztuhnout.

Kaštanová srdíčka

Autor: archiv

Jedná se o vánoční cukroví z kaštanového pyré v milém tvaru srdíček. Upečené kousky obalujte ve směsi moučkového a vanilkového cukru.

Budete potřebovat:

¼ lžičky soli

1 vejce

100 g másla

100 g kaštanového pyré

2 lžíce rumu

200 g hladké mouky

75 g moučkového cukru

Na obalení srdíček si připravte:

2 lžíce moučkového cukru

2 balíčky vanilinového cukru

Postup:

Z mouky, cukru, soli, vejce, másla, kaštanového pyré a rumu vypracujte těsto. Zabalte je do fólie a na hodinu uložte do lednice. Poté z těsta vyválejte plát silný asi 8 mm a vykrájejte srdíčka. Vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem a v předehřáté troubě upečte. Ještě teplá je obalujte ve směsi moučkového a vanilinového cukru.

NÁŠ TIP: Co upečete příště? Podle svého hvězdného znamení si najděte recept, který budete milovat.

VIDEO: Vanilkové rohlíčky milujeme všichni, připravte je podle našeho videoreceptu.

Video se připravuje ...
Vanilkové rohlíčky: video recept na vánoční klasiku

Autor: ema, inf